Rákosi Dóra gyógytornász írása

Az van a párnával, hogy egy társadalmi szokás .

Nincs funkciója igazából, mint ahogy az ilyen-olyan gerincbarát ágyaknak, matracoknak sem… Illetve ezeknek is az a célja, hogy a nem éppen ideális rugalmasságú, rossz állapotban lévő testünknek adjon alátámasztást, hogy ellazuljanak az izmaink éjjel.

A testünk egészsége szempontjából az az ajánlás éjjelre, hogy minél többet mozogjunk!

Nem véletlenül alszunk alvás ciklusokban, ami éber állapotokkal tarkítja az éjszakát. Ezekben a felületes alvó vagy félig éber állapotokban tudunk helyet változtatni, forgolódni és ez nagyon hasznos a testünknek. De ez leginkább keményebb fekvőfelületen tud megtörténni.

Ha puha a matrac, hajlamosabbak vagyunk kevesebbet ficeregni és az az élményünk, hogy alszunk, mint egy darab fa, meg sem moccanunk egész éjjel. És kulturálisan még azt is hisszük, hogy ez a jó, ez a cél és ez a jó alvás. Pedig pont ellenkezőleg! A cél, hogy minél többet és gyakran váltsunk pózt éjjel is, álmunkban is. Éppen ezért nincs olyan, hogy ajánlott alvási pozitúra sem. Bárhogy lehet aludni, bárhogy lehet kényelmes.

És hogy jön ide a párna? És miért idegen a párna nélküli alvás a kultúránkban?

A párna nélküli alvás akkor kényelmes, ha ehhez elég rugalmas a testünk. A háti szakaszunk ilyenkor ki tud egyenesedni háton fekvésben és a nyaki szakasz is tud ehhez a testhelyzethez fájdalom nélkül alkalmazkodni. De, ha egész nap gunnyadunk a számítógép előtt, görnyedünk a széken, előreeső vállakkal és keveset mozgatjuk át ezeket a testrészeket, akkor ehhez alkalmazkodik a testünk, és éjjel sem tud rugalmas lenni, ezt a poziciót „keresi”.

Ezért nem lesz kényelmes párna nélkül aludni háton vagy más pozícióban sem. Olyan ez, mint amikor elmegyünk kempingezni , és csak a polifoam van alattunk. Jó pár nap kellhet hozzá, hogy a kényelmes pihe-puha matrachoz szokott testünk a kemény placcon is tudjon pihenni, ellazulni, kinyúlni. Esetleg nem is vállalunk ilyen kényelmetlenséget, mert tudjuk, hogy nem fogunk tudni aludni.

De mi van, ha oldalt fekszem, akkor sem kell párna?

Oldalt fekvésben simán mehet a karunk a fej alá.

Igazából a párna egy segédeszköz a mi elkényelmesedett kultúránkban, ami a kompenzálja a testünk életmódunkból adódó rugalmatlanságát. Ha nappal sokat mozgunk, képessé tudjuk tenni a testünket arra, hogy idővel párna nélkül tudjunk aludni. A gyerekek teste szerencsére eléggé rugalmas, ezért nincs is szükségük a párnára. Náluk az számít, hogy mit látnak tőlünk szülőktől, követik a mintát, utánozni szeretnének minket.