Mikor kezdjük?

A kóstolgatást babád hat hónapos kora körül érdemes elkezdeni, függetlenül attól, hogy szopik-e vagy tápszert kap. Ez az a kor, amikorra a baba bélrendszere képes lesz más élelmiszert is megemészteni a tejen/tápszeren kívül, és az immunrendszere is készen áll arra, hogy idegen anyagokat befogadjon. Ez a hat hónap csak egy fogódzó, érdemes még a következőket is figyelni, hogy megtudd, hogy a babád megérett-e már a szilárd ételek fogyasztására:

babád kezébe veszi és a szájához veszi a falatot;
nyelvével nem tolja ki az ételt, hanem hátratolja és lenyeli;


Hogyan változtassam meg az eddigi evéseket?

Ha babád igény szerint szopik, ez maradhat ezután is így, hiszen számára az az ideális, ha az anyatej marad a fő tápláléka egyéves koráig.  Az anyatej ilyenkor is nagyon tápláló, nem veszít semmit értékéből, ez adja a baba számára a legtöbb kalóriát. A hozzátáplálással nem kell kiváltanod a szoptatásokat szilárd étkezésekkel, csupán az történik, hogy a babád elkezd ismerkedni a szilárd ételekkel, és többet-kevesebbet elfogyaszt belőlük.

Ha babád túlnyomórészt tápszert kap, akkor is fontos, hogy a szilárd ételeket fokozatosan vezesd be neki. Ha szívesen és jóízűen eszik, akkor egy-egy tápszeres etetést kiválthat egy adag szilárd étel. Nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy hat hónapos kor felett követő/kettes számú tápszerre kellene átállnod, hiszen a plusz tápanyagokat, amire babádnak ebben az életkorban szüksége van, azt megkapja a szilárd étkezésekkel.

Hogyan változik meg a napi ritmusunk az újfajta evésektől?

Az első falatokat két szoptatás/etetés között érdemes odaadnod babádnak, pl. délelőtt egy nyugodtabb időszakban, vagy egyszerűen a családi ebéd közben. Célszerű egyszerre csak egyféle élelmiszert adni neki, és utána sem adni újat pár napig, hogy ha esetleg allergiás tünetek jelentkeznének nála, be tudd azonosítani az allergiát kiváltó élelmiszert. Az első hónapokban elég naponta egyszer kínálni őt, majd ha már szívesen fogadja, és fogyasztja, akkor adj neki kétszer és egyéves kor körül háromszor. Ez persze csak egy iránymutatás, sok minden függ a baba étvágyától, természetétől, gyarapodásától. Szoptatott babáknál fontos, hogy a hirtelen nagy mennyiségben adott szilárd étel ne vegye el a helyet az anyatejtől.

Mi legyen a baba első szilárd étele?

Nincs szabály arra, hogy mi legyen az első adandó élelmiszer. Lehet szénhidrát, pl. valamilyen gabonapehely, de persze zöldség vagy gyümölcs is. Arra sincs előírás, hogy pürésítve, vagy darabosan add az ételt. Családonként változó, hogy milyen módszer válik be, a lényeg, hogy ne erőltess semmit, és kezeld lazán a helyzetet! Könnyen lehet, hogy hónapokig csak pár falat csúszik le a baba torkán, és ez egyáltalán nem baj. Az a lényeg, hogy élvezze az étkezést, odaülhessen a családi asztalhoz, ismerkedjen az ételek állagával és ízével. Előbb-utóbb megjön a kedve az evéshez, és ahogy apránként többet eszik már a szilárd táplálékból, úgy tolódik majd ki két szoptatás között az idő, illetve lesz mindig egyel kevesebb a tápszeres etetések száma.

Eddig jól evett, de most nem fogad el semmit! Mi a baj?

Még ha szívesen eszik babád naponta többször szilárd ételt, akkor is lehetnek olyan napok/időszakok, amikor nem szívesen eszik darabosat, inkább marad a folyékony tápláléknál: szopik vagy a cumisüvegből eszik . Ez gyakran előfordul betegség, fogzás idején. Ilyenkor a baba ösztönösen a könnyebben emészthető anyatejet/tápszert választja a nehezen emészthető táplálék helyett, és ez rendben is van így.