mozgásfejlődés 2.

A forgásoktól a stabil járásig

01

A baba nekiindul a világnak: járjuk körül a kúszás kritikus kérdéseit

Milyen a jó kúszás? Fontos, hogy szabályos legyen? Baj, ha nem kúszik a babám, ha kimarad a kúszás? Miért tolat?! És hogyan segítsek neki, ha beszorult? Hogyan segítsem, hogy rátaláljon az előrefelé kúszásra? Ezekre a kérdésekre keressük a választ három tündéri kúszó segítségével.

02

A fejlődés robbanásszerű: mászás, ülés, állás, járás

Kapaszkodj, fölpörögnek az események! Kövessük végig, hogy izmosodik és ügyesedik a baba négykézláb. Mi történik vele, amikor gyakorol és tapasztalatokat gyűjt távolságokról, a térről és a testéről? Mire jó a kutyázás? Mászni csak szabályosan lehet? Majd kövessük végig, hogy jut el a baba az ülésig, és hogyan nyílik ki egy új világ az ülő baba előtt. És tartsuk a tempót, a fejlődés nem áll meg: állás, kapaszkodva lépegetés majd az első önálló lépések…

03

Ha nem tanítom a gyereket mozogni, hogy fog megtanulni forogni/állni/járni?!

A mozgásfejlődést az idegrendszer vezérli. A baba mozgásos tapasztalatai pedig visszajelzéseket adnak mindeközben az idegrendszernek a fejlődéséhez. Mit tesz ehhez hozzá (illetve mit vesz el ebből!), ha tanítjuk a babát? És ha nem tanítom, akkor hogyan lesz biztonságban? Hogyan kerüljük el a baleseteket? Meleg sütő, kályha, asztal sarka – hogyan alakítsuk biztonságossá a baba környezetét úgy, hogy szabad maradjon a mozgás?

04

Miért ne ültessek? Hogyan ne ültessek? És mit csináljak, ha már ültettem a babámat?

Szinte mindenki tudja: nem szabad ültetni az ülni nem tudó babát. De miért rossz az ültetés? Miért baj, ha én ültetem, amikor úgy szereti? Mi számít ültetésnek? És mikortól számít úgy, hogy tud ülni a baba: mikortól ültethetem? Ha megérted, mit veszít el a baba azzal, ha ülteted, és mit nyer a szabad mozgással, te sem fogsz ültetni. Ha pedig már ülteted a babádat, akkor gyakorlati segítséget kapsz, hogy hogyan váltsatok szabad mozgásra.

05

Hú, ennyi mindent elrontottam? Helyre tudom hozni? – Tárgyak, játékok a baba körül, és a szabad mozgás, amiből aztán a szabad játék lesz…

A szabad mozgás gyógyítja magát! Ha mostantól figyelsz a babád környezetére, nem lesz semmi baj. De hát vettem egy csomó cuccot, ami ezek szerint nem szolgál minket: a játszószőnyeg, a pihenőszék, a járóka! És ott a játékok tömkelege is a baba körül. Értsük meg, hogyan függenek össze a tárgyak a szabad mozgással, és hogyan alakítsuk a gyerek környezetét, hogy a szabad mozgásból a szabad játékba nőjön bele.

06

Hogyan hat a ruha a baba mozgására? És milyen a jó ruha?

A tanfolyamunk 1. részében láttuk, hogy milyen fontos az, hogy milyen ruhát adunk a kicsi babára. Nézd meg a saját szemeddel, hogy hogyan hat a már helyváltoztató, nagy baba mozgására, hogy milyen ruha van rajta – és máris egy hatékony eszköz kerül a kezedbe a babád mozgásfejlesztéséhez.

07

Járatás

A járatás nehéz neked, és árt a babának – akkor is, ha szereti, ha kéri. Értsd meg, hogy hogyan és miért árt neki, és hogy miért nincsen rá szüksége. Könnyebbülj meg, szabadulj föl te magad, teremtsd meg a babádnak a legfejlesztőbb környezetet, és adj a kezébe életre szóló biztonságot! Hogyan válts szabad mozgásra akkor is, ha eddig járattad a babádat? A kézzelfogható, gyakorlati választ ebben a leckében találod.

08

De hát beveri magát, ha nem fogom meg!

Mitől lesz a baba biztonságban? Hogyan védhetem meg a legjobban a fájdalomtól? Hogyan tanítsam meg ügyesen esni?

09

Szeretnék váltani szabad mozgásra – hogyan csináljam?

Látod, hogy eddig csorbult a babádnál a szabad mozgás, és váltanál – de hogyan? Gyakorlatias, hatékony tanácsok minden helyzetre.

10

Már stabilan jár – innentől nem számít a szabad mozgás?

A stabil járástól kezdve a szabad mozgás jelentősége csökken, ha ezt a jelentőséget a várható következmények súlyával mérjük. Mégis érdemes még hosszú évekig biztosítani a gyereknek a szabad mozgást. Miért? Mi ennek a jelentősége, mit kap a gyerek, és mit kapunk mi a szabad mozgástól a későbbi években? Egyáltalán ilyenkor mi a szabad mozgás, és hogyan biztosíthatom azt? Ezzel a leckével rálátást nyersz a fejlődésre egészen a kamaszkorig.

11

A kúszás és a gondolkodásbeli képességek fejlődése

Sokszor aggódunk, hogy a babánknak nem fejlődik-e túl lassan, esetleg túl gyorsan a mozgása. A mozgásfejlődés tempójánál sokkal fontosabb annak a minősége. Miért? És honnan látom ezt a minőséget? Ezek is kiderülnek ebből a leckéből, ahogy megértjük, hogy hogyan érleli a kúszás a gondolkodásbeli képességeket.

12

Iskolaelőkészítés, intenzív kurzus mászással, üléssel

A mozgásfejlődés minden mérföldköve újabb és újabb gondolkodásbeli képességet fejleszt. Értsd meg te is, hogy hogyan zajlik ez a tanulási folyamat: hogyan fejlődnek az írás-olvasási képességek, a jobb és bal oldalunk megkülönböztetésének képessége, a térérzékelés, a szem-kéz koordináció, az egyensúly-érzékelés amikor a baba mászik és ül; és máris a szabad mozgás rajongója leszel!

13

Mit ad még mindehhez az állás és a járás?

A gyerek súlypontja még magasabbra kerül, és elindul két lábon. Mit hoz ez a gondolkodásbeli képességekben? Mi a tét, mit tanulnak ebben az életkorban, és hogyan támogassuk ebben őket?

+ ajándék

Esettanulmány

Ha a Mozgásfejlődés tanfolyam mindkét részét megvásároltad ezt ajándékba kapod.
Egyébként itt tudod az esttanulmányt külön megvenni.