Mozgásfejlődés

Alaptanfolyam – a születéstől a forgásokig

01

Szabad mozgás szakértő - mi az?

Miért kell szakértő, ha egészséges a mozgásfejlődés?
Bemutatkozik Ónodi Ági, szabad mozgás szakértő. 

02

Érik a cseresznye! De ennek mi köze a mozgásfejlődéshez?

Amikor a mozgásfejlődéséért izgulunk, akkor valójában mit féltünk? Értsd meg az összefüggést a mozgásfejlődés és az idegrendszer érése között. Legyen előtted is világos, hogy hogyan zajlik ez a folyamat. Így nem kell fölöslegesen izgulnod a mozgásfejlődésen, viszont kezedbe veheted azokat a döntéseket, amik számítanak!

03

Tudtad, hogy fejleszted a babád mozgását akkor is, amikor nem tudsz róla?

Értsd meg, hogy mik a mozgásfejlődés kulcsingerei, és hogy hogyan jut a baba ezekhez az ingerekhez a mindennapjaitokban.

04

Hogyan tegyem le a babát, hogy neki is jót tegyek, és én is bírjam a mindennapokat?

Lerakjuk a babát, és rárepülünk a szabad mozgásra: helyére kerül játszószőnyeg, pihenőszék, hinta, miközben elkészül a bevásárlás, a főzés és meg is kávézunk.

05

Honnan tudom, hogy nem akadályozom a babát a szabad mozgásban?

  1. Otthonos a startpozíció?
  2. Végig tudja vinni a mozdulatot?
  3. Megtapasztalja a mozgásának a következményeit?

Értsd meg a szabad mozgás kritériumait a szemléletes példákon keresztül.

06

A mozgásfejlődés olyan, mint a palacsintatorta

Hogyan segítenek a babák mozgásáról készült videó felvételek, hogy olyan magabiztos legyél, mint a rutinos, sokgyerekes szülők? Értsd meg, hogy mi zajlik, amikor a baba ott tart a mozgásról, ahol éppen tart, és látni fogod a jövőt!

07

Mozgásfejlődés fázistól fázisra – mit csinál az újszülött?

Videózunk végre, és meglátjuk, hogy mit csinál a baba, amikor „még nem csinál semmit”. A diffúz mozgás, a befelé forduló figyelem, a hatalmas fejemelések, és az első fej beverések nyomában.

Nézd meg akkor is, ha ti már előrébb tartotok, mert ez a kiindulópont mindennek az alapja!

08

Mozgásfejlődés fázisról fázisra – mi történik 3 és 6 hónapos kor között?

Nem forog/nem tartja a fejét– kell aggódnom? A válaszhoz a kulcs, hogy lásd, mi a különbség háton fekvés és háton fekvés, fejtartás és fejtartás között. Nézzük meg együtt a videókat, és olyan tisztán fogod látni a babád fejlődését, mint még soha.

09

Tegyem hasra a babám?

Mi történik a babával, amikor hasra tesszük? Hasra kell tenni? És ha az enyém sír hason? Hallgasd meg a leckét, és ígérem, könnyebb lesz az életetek!

10

Amiről soha nem gondolnád, hogy akadálya a mozgásnak: a puha felület

Vegyél részt hevenyészett torna óránkon, és értsd meg, hogy a babának milyen különbséget jelent, hogy az ágyra rakod le őt vagy a földre. A földre?! Az koszos és hideg! Mi a megoldás?

11

Mi a baj a játszószőnyeggel?

A játszőnyeg, és a baba fölé lógatott játékok meglepően hatékonyan akadályozzák a szabad mozgást? Hogyan és miért? És mit csinálj, hogy ez nektek ne okozzon problémát? A válaszokat ebben a leckében találod.

12

Ha idáig jutottál, már nem fogsz meglepődni: a pihenőszék sem tesz jót a babáknak

Gondoljuk át, hogy pontosan miért, és hogy hogyan éljük akkor az életünket pihenőszék nélkül. Hiszen olyan jól elvan benne! És így leglább meg tudtam kenni a vajaskenyeret…

13

A szabad mozgás jelentősége Zagyi Linda konduktor, korai fejlesztő szemével

Miért van ennyi baba, akinek valamiféle eltérés van a mozgásfejlődésében, annak ellenére, hogy ezt nem indokolja idegrendszeri károsodás vagy elváltozás? Mi a mozgásfejlődés valódi tétje? Értsd meg, mi mindent adsz a babának a szabad mozgással!

14

A ruha is számít?!

Bámulatos videókat láthatsz arról, mennyire meghatározza a mozgást az, hogy milyen ruha van a babán. Megmutatjuk, hogyan válassz babaruhát: kis figyelmesség tőled – hatalmas támogatás a mozgásfejlődésben!

15

Dévény terápia – elvigyem?

Olyan sokan járnak fejlesztésre és a Dévény terápia az egyik legnépszerűbb ma. Tényleg ennyi babának szüksége lenne rá? Mikor van valóban szükség Dévényre? Hogyan hat ez a kezelés, kinek lehet szüksége rá, és mit okoz, ha szükségtelenül kezelik vele a babát?