Hasfájás ellen bizonyítottan hatékony?

Saját felmérésünk szerint a babák 80%-a kap valamilyen cseppet, szert.

Megkérdezett szülő

baba kapott cseppet, szert

Saját felmérésünk szerint a szülők 29%-a gondolja, hogy segített a szer.

Megkérdezett szülő

nem használt vagy nem biztos benne

Ezek a számok megdöbbentőek!

70%-a érzi úgy a szülőknek, hogy semmit nem ért vagy nem tudja, hogy az segített-e.

Az nem lehet, hogy a babák 80%-ával akkora baj van, hogy gyógyszert vagy cseppeket kell kapniuk! Természetes, hogy keressük a megoldás és bármit megtennénk, hogy ne szenvedjen a babánk.

De elég tájékozott döntéseket hozunk, amikor ennyi babát cseppekkel kezelünk? Úgy, hogy a szülők csupán harmada érzi hatékonynak a megoldást.

Nem lehet, hogy ha több információnk lenne, kevesebb szer fogyna
és kevesebb baba sírna vigasztalhatatlanul?

mit mond a tudomány

Nálatok hányféle kis üvegcse sorakozik a polcon a pelenkázó mellett? Mindegyik arra hivatott, hogy segítse a babád emésztését, javítsa közérzetét, és csökkentse a hasfájást. Valóban így van? Bizonyítottan hatékonyak? 

Nézzük milyen gyógyszerekről, táplálék-kiegészítőkről van szó pontosan:

l

probiotikumok

biogaia, normaflore

puffadás gátló szerek

infacol, espumisan

laktáz enzim

colief, lactase comfort

Ezeknek a szereknek a rutinszerű felírása nem indokolt,

sőt káros is lehet. Vegyük sorra melyikről mit mondanak a kutatások.

probiotikumok

biogaia, normaflore

Beleinkben nagy mennyiségű jótékony baktérium segíti emésztésünket, immunrendszerünket, tulajdonképpen egész jóllétünket. Az újszülött belei be már a méhben, a szülés alatt és után beköltöznek ezek a baktériumok. Aztán az anyatej tovább segíti ezeknek a baktériumoknak a szaporodását; cukrokkal, és újabb élő baktériumokkal tölti fel a meglévő készletet. Ebből az következik, hogy egy egészséges baba már a születésekor rendelkezik értékes bélflórával, amit az anyatej tovább erősít. Külső segítségre tehát nincs szükség, a természet megoldja ezt a feladatot. Ha babád tápszert kap, akkor is rendelkezésére áll a tápszerben lévő probiotikum-tartalom.

Ha tehát nem áll fenn fertőzés, antibiotikum-kezelés, ezeknek a cseppeknek az adagolása felesleges. Ráadásul nem bizonyított, hogy csökkentik a sírást, a hasfájást (szakirodalmi hivatkozás és az újabb kutatás, ami megerősíti az előző eredményeket). Egy újabb vizsgálat viszont arra jutott, hogy lehet pozitív hatása a Lactobacillus reuteri DSM17938 tartalmú cseppeknek kizárólag szoptatott babáknál. Egy 3 hetes próbát javasolnak. 

Tápszeres babáknál nincs bizonyíték arra, hogy segíthet a Lactobacillus reuteri

puffadás gátló szerek

infacol, espumisan

A csecsemők emésztése arra van berendezkedve, hogy sokszor kevés táplálékot kapjon igény szerint. A baba forgolódik, cuppog, és mellre kerül. Sírás, habzsolás nélkül jut anyatejhez, így nem valószínű, hogy sok levegőt nyelne. Ha mégis küszködős a szopizás vagy a cumisüvegből óhatatlanul bejut a levegőbuborék, arra is megvan a módszer, hogy távozzon alul vagy felül. Ha babád szopizás vagy etetés után még karjaidban lehet vagy hordozóeszközben a mellkasodon, a gyengéd masszírozás és a gravitáció segít a levegőtől megszabadulni.

A fenti cseppek a meglévő gázbuborékokat tördelik szét kicsikre. Habár nagyon széles körben használatosak ezek a simethicon (gázosodás elleni összetevő) tartalmú szerek nem hatékonyak a hasfájás kezelésében (szakirodalom: 1, 2, 3, 4, 5). Az egyre növekvő számú bizonyítékok miatt nem szabadna rutinszerűen felírni a babáknak. Ugyanis a legújabb kutatások azt mutatják, hogy számos kárt is okoznak, például növelik a fertőzések kockázatát. 

Gripe water

A Gripe waterről pedig semmilyen kutatás nincs a hasfájás tekintetében (szakirodalmi hivatkozás) és rengeteg ellenérvet találhatunk itt. Egyszerűen hihetetlen, hogy egy ilyen 1800as évekből származó recept mindenféle vizsgálat nélkül ennyire elterjedt a világon. Soha nem készült tudományos kutatás a Gripe water hatásáról, és nincs hivatalos ajánlás róla. Ebben a tanulmányban viszont nem csak azt találták, hogy nem csökkenti a hasfájást, de azt is, hogy növeli a bukásokat és a szorulás előfordulását. 

Egyértelműen azt tudjuk mondani, hogy ne add a babádnak!

laktáz enzim

colief, lactase comfort

Babád, mint minden emlős, úgy születik, hogy tejes táplálásra készíti fel a természet. A tejben tejcukor van, amit a belekben a laktáz enzim bont. Bizonyított tény, hogy csecsemőkorban van a belekben a legtöbb laktáz, hiszen naponta többször érkezik a tejcukor adag, amit le kell bontani. Extrém ritka, hogy egy baba nem rendelkezik elég laktáz enzimmel. A laktáz mennyisége aztán idővel csökken, de az legtöbbször fiatal felnőttkorban okoz tüneteket, amikor már a szervezetünk nem a tejes táplálást részesíti előnyben. Persze előfordulhat, hogy egy betegség, fertőzés roncsolja a bélbolyhokat, és az enzimek mennyisége átmenetileg csökken, de valljuk be csecsemőkorban ez sem túl gyakori.

A betegségek mellett akkor van még gond, ha babád túlnyomórészt az anyatejnek a tejcukros, híg fázisát kapja, és egyszerre kell nagy mennyiségű laktózt lebontania. Erre azonban szintén nem a csepp a megoldás, hanem a szoptatási szokások megváltoztatása.

Mi még a cseppek, szerek hátránya, amit érdemes mérlegelnünk

A mai világban, mindenre azonnali, gyors megoldást várunk, így a baba sírására is szereket vetünk be, hogy jobb legyen neki és nekünk. 

Ezek a cseppek azt sugallják, hogy a baba nem jól működik, és valamit helyre kell hozni, ahhoz, hogy jól működjön. Hogy a cseppek nélkül már sem elaludni, pukizni, kakilni nem tud. Valami nagyon fontos veszik el: a bizalom és a kapcsolódás.

Elszalasztjuk azt a lehetőséget, hogy valóban oda tudjunk fordulni a babánkhoz, és ösztönösen azt adjuk neki, amit vár: sok testközelséget, cicit, cumit, ringatást, babusgatást.  

mit mond mondunk mi

A sírást nagyon nehéz hallgatni, természetes, hogy mindent megtennénk, hogy ne sírjon a babánk. Bármit bevetnénk, hogy neki könnyebb legyen. És a síró baba feszíti magát, tényleg úgy tűnik, hogy biztos a hasa fáj. És már mindent bevetettél mikor jön a reménysugár – gyógyszert kap és minden rendben lesz.

Azt tudtad, hogy az érintés hatására is felszabadulnak emésztést segítő enzimek, amik segítenek a bélmozgásban? 

de nálunk bevált! és nem fogom sírni hagyni a babámat!

Az, hogy tudományos nem bizonyított a hatása egy szernek még nem jelenti azt, hogy te ne tapasztalhatnál változást, javulást a szer használatától. Ugyanis a placebo is működik. Tehát, ha adnának neked egy fiolát, amiben víz van, de azt mondanák, hogy ettől meg fog gyógyulni a babád és ezt és ezt fogod tapasztalni, akkor jó eséllyel fogod is. Mert ez a gesztus már önmagában számít. 

Mégis mit próbáljak, ha hasfájós?