Amikor a gyerek beül a két lába közé

…azt szokták W-ülésnek is hívni. Vannak gyerekek, akik nagyon szeretnek így ülni: kényelmes nekik.
Sokakban fölmerül: okoz valami problémát az, ha így ül a gyerek?


Elvileg vannak ennek az ülésmódnak hátrányai

Az egyik hátránya, hogy kifelé hajtja a combcsont fejét a csípőízületi vápából, ami nem előnyös a csípőfejlődésnek. Ezzel együtt az is igaz, hogy amikor már tud ülni a baba, akkor a csípőfejlődés kritikus időszakán jellemzően túl vagyunk. Ha nincsen a babádnak csípőfejlődési rendellenessége, akkor ez az ülésmód sem árt a csípőízületének.

A másik hátránya, hogy lazítja az ízületet. De erről is azt jó tudni, hogy normális fejlődésmenetben egy ülésmódtól nem lehet károsodni. A csontok, az izmok, az inak nem befolyásolhatóak egy könnyen kívülről!


Nyugodtan ülhet így

Összességében ezek az elvi hátrányok a gyakorlatban egészséges gyereknél nem okoznak az ég világán semmi problémát. Ha úgy tetszik, egyszerűen elfelejthetjük őket!

Nyugodtan hagyhatod, hogy üljön úgy a gyereked, ahogy jól esik neki, ebben az ülésmódban is. Ez az ülésmód nem rosszabb vagy kevesebb a többi ülésmódnál. Ez is egy ülés, így is lehet ülni. Ha a baba így ül, akkor is tud már ülni, és akkor is teljesen jól ül.


Akkor miért mondják, hogy gond lehet ebből az ülésből?

Az aggodalom ekörül az ülés körül talán a mozgássérült-ellátásból csorgott le az egészséges gyerekekhez: az ő nagyon speciális helyzetükben fontos kerülni ezt az ülésmódot. De ez a normál fejlődésmenetben nem releváns, viszont fölösleges aggodalmat, macerát és feszültséget teremt.


Ha mégis zavar ez az ülés

…és szeretnéd korrigálni, figyelj a pozitív kommunikációra. Ne mondj a gyereknek semmit olyat, ami szerint ez az ülés ne lenne jó. A legjobb talán, ha nem is mondasz semmit, csak ha korrigálni szeretnéd ez az ülésmódot, akkor odalépsz hozzá, és egy mozdulattal átfordítod a lábát egy másik ülésmódba.

Mindez csak akkora gyereknél jön szóba, aki már régen és nagyon stabilan ül, és így evidensek nekik a különböző ülésmódok. Ha még nem tartotok itt, akkor egyáltalán ne nyúlj bele abba, hogy hogyan ül, mert csak sérül tőle a szabad mozgás.

És hangsúlyozom: nincsen rá szükség egyáltalán, hogy korrigáld ezt az ülésmódot: hagyhatod, élvezheted, mert nincsen vele semmi baj!


Vélemény: