Ha most találkozol először az igény szerinti cumisüveges gondoskodás gondolatával,

…akkor neked előbb a cikkünk 1. részét ajánljuk, aminek az alcíme: Mi vaaaaaan?! Itt, a 2. részben belecsapunk a lecsóba, és ott folytatjuk, ahol azt abbahagytuk. Az 1. részben barátkoztunk a gondolattal, hogy a babának, így aztán nekünk is sokkal jobb, ha ahelyett, hogy ritkán, nagy adagokban, órára etetnénk, inkább a baba pillanatnyi állapotát figyelve, és ahhoz igazodva sűrűn, az igény szerinti szoptatáshoz hasonlóan etessünk. Így a cumisüveg nem csak abban segít nekünk, hogy a baba jóllakjon – hogy utána viszont gondban legyünk a megnyugtatásával és az elaltatásával –, hanem az igény szerinti szoptatás működéséhez hasonlóan összekapcsoljuk az etetést, a nyugtatást és az altatást. Hiszen a babák így működnek!


Na, de hogyan is képzeljük el ezt az egészet a gyakorlatban? Hogyan néz ki az igény szerinti cumisüveges etetés? Úgy, ahogyan a szoptatás, csak a mellünk helyett a cumisüveget kínáljuk a babának.


A babát szinte mindig az anya eteti

Esetleg időnként az apa. Amíg a baba pici, nagyon fontos, hogy ez így legyen. Ha nagyobb családban élitek a mindennapjaitokat, előfordulhat, hogy a gondoskodást annyira megosztjátok más családtaggal is, hogy az apához hasonlóan időnként pl. a nagymama is etet. A baba számára azonban az a természetes, ha a szopó mozgás és a folyó tej alapvetően az édesanyjától jön vagy ritkán az apa is etethet. A természet ezt nem véletlenül alkotta így: a babáról való gondoskodás egy nagyobb közösség feladata, de a szoptatás csak az anyáé. Az apa és a távolabbi családtagok például nyugtathatják, öltöztethetik, fürdethetik, pelenkázhatják, hordozhatják a babát, de az etetés főként anyai feladat.


A testhelyzet

A baba a karunkban, ölben van, összebújunk vele. Felénk fordul, az arcát figyeljük. Nagyon jó, ha a bőrünk is érintkezik. Pl. ölbe vehetjük a babát akár fölső nélkül is, úgy, ahogy a szoptatásnak is nekivetkőznénk.

A baba majdnem ül az ölünkben, a szokásos, szinte fekvő pozíció helyett. Miért? A fekvő pozíció a kutatások szerint megnöveli a fogszuvasodás esélyét és fülgyulladást is könnyebben kaphat a baba. No, és az igény szerintiség szempontjából is: a függőleges pozíció lehetővé teszi, hogy a baba aktívan szopja ki a cumiból a tejet, ne pedig ömöljön a tej a szájába.


A baba kezdeményezi az evést azzal, hogy beszívja a szájába a cumit

Ha föntről lefelé megsimogatjuk a cumival a baba száját, akkor – ha készen áll az evésre – nagyra nyitja a száját. A cumisüveget vízszintesen tesszük a baba szájához és megvárjuk, hogy ő szívja be. Nem mi nyomjuk vagy erőltetjük a szájába a cumit.


Hol jön a tej, hol nem jön – mint a szoptatásnál

Ha a baba szopizni kezdi a tejet a cumiból, kb. 20-30 nyelés után tartsunk szünetet. Csinálhatjuk úgy, hogy anélkül, hogy a cumi végét kivennénk a szájából, leeresztjük az üveget, hogy ne folyjon a tej, csak az üres cumit szopja a baba. Csinálhatjuk úgy is, hogy teljesen kihúzzuk a cumit a baba szájából és várunk kicsit. Aztán megismételjük és jöhet újabb szünet. Ne félj a levegőtől! Azt kibüfögi később!


Figyeljük a baba reakcióit tejfolyás közben, és a tempót igazítsuk hozzá

Tévhit, hogy a cumisüveget meg kell dönteni úgy, hogy a tej teljesen megtöltse a cumirészt. Ha úgy tartjuk a cumisüveget, hogy a cumiban vízszintesen legyen a tej, félig töltse csak meg, akkor lassabb a tempó, és  a babaszopó mozgást végez ahhoz, hogy tejhez jusson. Így nem csak jóllakik a tejtől, hanem meg is nyugszik a szopástól és a nyeléstől. A szopómozgásra esélye sincs, ha ömlik a tej a szájába!

Sok baba alig bírja tartani a tempót, annyira gyorsan ömlik a tej a cumiból! Kapálódzik, csattog, nagyokat nyel, mert a túl gyorsan jövő tejjel birkózik! Az is lehet, hogy tágra nyitja a szemét, megfeszül a teste. Ha ilyet tapasztalsz, érdemes többször megállni pihenőt tartani, nem csak a fönt már leírt szünetet, amikor amúgy is visszadöntjük a cumisüveget, hogy a baba az üres cumin szopjon.

Külön cikket szentelünk annak, hogy mi az, ami még befolyásolja a tejfolyást és a nyugodt, igény szerinti cumisüvegezést.


Az etetés felénél cseréljünk oldalt

Közben beszéljünk a babához, nézzünk a szemébe, tartsuk vele a kapcsolatot.

Legalább tíz-húsz percig tartson az etetés. Miért fontos ez? Mert idő kell ahhoz, hogy a baba érezze, hogy tele van, elég volt, jól lakott. Akkor szeretnénk befejezni az etetést, amikor a baba ezt jelzi nekünk. Ha gyors az etetés, akkor a baba túleszi magát, mielőtt észrevenné, hogy jóllakott. Ne akard elérni, hogy a baba kiürítse az üveget! Bármi, amit ezért a célért tennél, az ügy ellen hat. Mégpedig azzal, hogy túletetéshez vezet, illetve megakadályozza azt, hogy a baba evés közben ellazuljon, és evés közben vagy utána nyugtatócumival elaludjonHa azt érzed, hogy a babád nagyon mohón eszik, akkor érdemes a cumiból kisebb, kevesebb lyukút választani. És az is fontos, hogyan adod a cumisüveget. Ez a videó segíthet:

Cumisüveggel igény szerint


Ha már megevett egy kisebb-nagyobb mennyiséget,

…a cumisüveget cseréljük nyugtatócumira. Lehet, hogy már a nyugtatócumi is elég neki, mert nem éhes, csak szopna még. A nyugtatócumit is mindig ölben, összebújva adjuk neki. Vagy melléfeküdve, úgy összebújva. Attól, hogy nem szoptatunk, a szoptatás intimitása és a kis babaszagú pihenések napközben még járnak nekünk!

A nyugtatócumi nagyon fontos a babának, ha nem szopik! Annyira, hogy ennek a témának külön cikket szentelünk. Meg annak is, hogy milyen cumit válassz etetni, nyugtatni. Meg annak is, hogy… Nagyon sok fontos részlet van még a témában, amit itt most csak megemlíteni tudtunk, vagy ami innen most teljesen kimaradt. Olvasd hát tovább a cikkeinket, vagy kérj személyes segítséget!