Minden ruha hat a mozgásunkra

Többé vagy kevésbé minden, amit ráadunk a babára, legyen az ruha vagy pelenka, akadályozza a mozgást. Ezt azért merem így, tényszerűen kijelenteni, mert te is megfigyelheted: a babáknak megváltozik a mozgásuk, ha levetkőztetjük őket. Ez akkor a leglátványosabb, amikor még nem tudnak kúszni/mászni, és éppen két mozgásfejlődési fázis határán vannak. Ezekben a kritikus mozgásfejlődési fázisokban még a legjobb ruha és az eldobható pelenka levétele is nagyon látványosan hat a baba mozgására. Márpedig a babára ruhát kell adjunk, ez világos.

A szabad mozgással pedig nagyon hatékonyan támogatjuk a babánk mozgásfejlődését, és ezzel a gondolkodásbeli képességük fejlődését.  Ha látjuk ezeket az összefüggéseket, akkor könnyű zavarba jönni, hogy egy kérdéses ruhadarab aggályos-e a mozgásfejlődés szempontjából, vagy rendben van. Ilyen a mosható pelenka kérdése is.

Ha te is szereted a mosható pelenkát, nyugodtan olvass tovább! Én is szeretem, és sokat, és mind a négy gyerekemmel használtam. Nem fogom elrontani a szájad ízét a mosható pelenkával kapcsolatban!


Az én történetem

A szabad mozgásnak nálunk a családban hagyománya volt. A nagymamám a szabad mozgás leírójának, Pikler Emminek a kezei alatt tanult és dolgozott, és a szabad mozgás szemléletével nevelte föl anyukámat, ő pedig engem ugyanígy. Szerencsés baba voltam ilyen szempontból: szabad mozgással nőttem föl. Aztán a szabad mozgásról sokat hallottam, tanultam már gyerekkoromban.

Így amikor anya lettem, a babámnak könnyű volt biztosítanom a szabad mozgást. Nem láttam annyira tisztán mindennek a jelentőségét, mint most, sem nem voltam benne ennyire tudatos, de tényleg már az első babámnak is nagyon kevés helyen sérült a szabad mozgása.

Tulajdonképpen két pont volt, ahol nem mozoghatott teljesen szabadon. Az egyik, hogy hasra fektettem, amikor nem tudott még a hátról a hasára fordulni. A hasaltatás az ekkora babáknak valóban nem szabad mozgás (erről itt olvashatsz többet), de a mai eszemmel is azt mondom: ez olyan korlátozása a szabad mozgásnak, ami nem látszik meg utána a baba mozgásán. Leginkább azért tartom fontosnak az információt, hogy a hason fekvés a hasra fordulni még nem tudó babáknak nem szabad mozgás, mert nagyon sok védőnő és orvos javasolja, hogy rakjuk a babát hasra, pedig a babák nagy része nem szereti a hason fekvést. És a babáknak nincs is szükségünk a hason levésre, ha vannak függőlegesen karban tartva is, nem pedig koncepciózusan, mindig letéve. Nekünk is könnyebb lett volna az életünk az első időkben, ha ezt tudtam volna.

A másik pont, ahol sérült az első babám szabad mozgása, az a mosható pelenkázás volt. Tizenhat évvel ezelőtt, amikor a babázást kezdtem, még nem volt ennyiféle mosható pelenka, és nem volt ennyire elterjedt a mosható pelenkázás. Azokat az időket éltük, amikor anyáink tetrapelenkázása és gumibugyizása már a múlté volt, a modern mosható pelenkázás pedig még gyerekcipőben járt. Mindenki eldobható pelenkát használt, akit csak ismertem.

Nekem mégsem tetszett az eldobható pelenka. Ökológus vagyok, és nem tudtam megemészteni, hogy ekkora ökológiai lábnyoma legyen a babázásnak. Az sem tetszett, hogy pénzkérdés legyen, hogy a babám mennyit kakil. Elkezdtem próbálkozni. Még a gumibugyit is kipróbáltam – kettőnél többször nem is volt a babámon! Végül, sok próbálkozás után magam kötöttem gyapjúbugyit a babámnak, amihez magam varrtam pelenka belsőt. A gyapjúbugyik nagyon jól sikerültek, és a pelenkabelső is bevált. Szerettem ezt a rendszert így, és filléres megoldás volt.

Amikor a babám megtanult ülni, jó párszor hanyatt esett úgy, hogy nem védte az esés közben a fejét. Nem tudtam, hogy ez nem természetes. A szabad mozgásról szóló tudásom alapján nem védtem a babámat ezektől az esésektől, viszont mindig megvigasztaltam, amikor így beverte a fejét. Meglehetősen kellemetlen volt ez mindkettőnknek: fájt a babámnak, és fájt nekem nézni, de kb. egy hónap alatt túl voltunk ezen a fázison.

Évekkel később eljutottam a Pikler Intézetbe, ahol a szabad mozgásról tanultam. Itt értettem meg, hogy hasaltatás nem szabad mozgás. És azt is itt hallottam meg, hogy ha egy baba mindig szabadon mozoghat, akkor soha nem esik úgy hátra ülésből, ahogyan az én gyerekem hátra esett annak idején. Nem értettem: de hiszen az én babám szabadon mozgott! Ugyan hol sérült a szabad mozgása?!

Aztán lassan összeállt a kép: a mosható pelenka nagy bugyra volt a ludas! Így most már látom: nem lett volna muszáj elszenvednünk azt a sok tompítatlan esést.


…de hiszen azt mondtad, hogy nem fogod elrontani a szájam ízét a mosizással kapcsolatban!

És most is azt mondom! Ígérem, hogy a végére olyan árnyaltan fogod látni a helyzetet, hogy a kecske is, és a káposzta is megmarad. Mosizhatsz nyugodtan, és védheted is a babád szabad mozgását. De hogy ide eljussunk, gondoljuk végig lépésről lépésre, hogy mi a helyzet a mosható pelenkával!


Miért esett tompítatlanul, a fejét nem védve a baba, aki mosható pelenkában nőtt föl

…de minden más szempontból szabadon mozoghatott? Azért, mert a mosható pelenka nagy bugyor volt a fenekén. Nem érezte benne a teste határait. És abban az időben, amikor minden tudására és erejére szüksége volt ahhoz, hogy meghódítsa a függőlegesség helyzetét, azaz éppen négykézláb helyzetből ülni tanult, követhetetlen volt neki, hogy az adott mozdulatának mi a következménye. Hiszen a nagy bugyor akadályozta az aprólékos mozgáskivitelezésben, amikor meg egy nagyobbat mozdult, akkor átbillent és már nem volt ura a mozdulatnak: tompítatlanul esett.

A fenekén levő nagy bugyortól nem tudta úgy kontrollálni a mozdulatait, hogy úgy gondoskodhasson a saját biztonságáról, ahogyan arra amúgy, szabad mozgás esetén képes lett volna. A mosható pelenkázással valóban sérült a szabad mozgása, és ennek a következménye volt a tompítatlan hanyatt esés.


Miért mondod mégis, hogy nem kell búcsút inteni a mosható pelenkának?

Azért, mert mindez csak egy átmeneti helyzetben kritikus.

  • Akkor, amikor a baba forogni tanul. Amikor friss neki még, hogy forog.
  • Akkor, amikor ülni tanul, és még friss neki, hogy ül.

Amikor még vagy már nem itt tart a mozgásfejlődésben, akkor tekintheted úgy, hogy a nagy bugyor jelentette hegynek még előtte van, vagy már megmászta azt. Ezen mozgásfázisok előtt és után a mosható pelenka nem befolyásolja a mozgásfejlődést.


És ha mi moshatózunk, mit csináljak, hogy szabad mozgás is legyen?

Ez a kérdés csak akkor érdekes, amikor a babád még nem tud önállóan, rutinosan ülni. Azon belül is csak akkor, amikor éppen a mozgásfejlődése intenzíven, látványosan szintet lép éppen, vagy annak a közelében van. Ezt onnan láthatod, hogy ha leveszed róla a pelenkát, akkor nagyon másként mozog, mintha rajta van a pelenka.

Amikor itt tartotok, akkor hatékony támogatást jelent a babádnak, ha valamilyen technikai megoldással átmeneti időre lecsökkented a babád fenekén a bugyrot.


Hogyan csökkentsem le a bugyrot a fenekén? Minden mosható pelenka akadályozza a szabad mozgást?

Ma már nagyon sokféle szuper mosható pelenka van. Vannak olyan mosható pelenkák, amik nem csinálnak nagyobb bugyrot az eldobható pelenkáknál. Ezeket ugyan gyakrabban kell cserélni, de fontos látni, hogy ha a mozgásfejlődésről gondolkodunk, akkor nem az a fontos, hogy mosható vagy eldobható-e a pelenka, hanem az, hogy mekkora bugyrot csinál a gyerek fenekén. Az átmeneti, kritikus mozgásfejlődési fázisban választhatsz például ilyen mosható pelenkát.

Vagy ebben az időszakban áttérhetsz az eldobható pelenkára.

Vagy ha neked úgy esik jól, és maradnál az ökologikus megoldásnál, akkor megteheted azt is, hogy leveszed róla a pelenkát. Ez sok kultúrában természetes, nálunk hard core megoldásnak számít. A gyakorlat azt mutatja: ha neked jól esik ez az út, akkor ez is működik. Könnyű megérteni, hogy ez az út a legtöbbeknek nem járható, de akinek igen, annak remek megoldás lehet.


Ez tényleg ennyire fontos? Érdemes ezzel foglalkozni?

Azt gondolom, hogy ha minden más ponton biztosítod a babának a szabad mozgást, csak ezen az egy ponton sérül: semmi, de semmi baja nem lesz a babádnak!

Ha én az első babámnál tudtam volna, hogy ezzel elkerülhetjük a sok tompítatlan hanyatt esést ülésből, én azt választottam volna, hogy lecsökkentem a babám fenekén a bugyrot a kritikus időszakban. Nagyon kellemetlen volt ugyanis a szabad mozgás sérülésének ez a következménye.

Egyéni, hogy a szabad mozgás egyes sérülésére melyik gyerek hogyan reagál. Az én babám csak egy példa a sok közül. Ennél vannak kevésbé érzékeny babák, akiken ennyi hatása sem látszik a moshatózásnak. És vannak érzékenyebb babák is, akiken több látszik. És nagyon különbözőek a pelenkák is: minél kisebb a bugyor, annál kisebb az akadály, amit a szabad mozgás elé gördít.

Azonban azt fontos tudnod, hogy ha a babád valamiért amúgy is nehezített pályán halad a mozgásfejlődésben, vagy ha más pontokon is sérül a szabad mozgása, esetleg a már sérült szabad mozgás gyógyítása a fókuszod, akkor a te babádnak még nagyobb támogatást jelent az, ha a fenekén levő bugyrot kicsire cseréled.

Mozgásfejlődés születéstől a stabil járásig