Szopás közben a babák nagyra nyitják a szájukat, a foguk nem érinti a mellet, ezért a kibújt fogacskák nem akadályozzák őket a szopásban, és a mell sem sérül. Ha jól vannak mellen, akkor harapni sem tudnak közben.

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy a baba ráharap a mellre,

főleg  fogzáskor, amikor kívánja az ínye masszírozását. Az is megtörténhet, hogy pl. elalváskor félig kicsúszik a mell a szájából, ő hirtelen összezárja a száját, és fájdalmat okoz neked. Akkor szokott ez előfordulni, ha a baba kicsit lecsúszik a mellről és ekkor általában a vákuum lazul. Érdemes ilyenkor közelebb húzni magunkhoz, ahelyett hogy eltolnánk, ami pedig a természetes reakció lenne a fájdalomra. Ne feledd: ha közel és jól van mellen, akkor nem tud harapni, rászorítani a bimbóra! Az is jó megoldás, ha amint fájdalmat érzel, lecsatlakoztatod a melledről a kisujjad segítségével, és azután rakod újra mellre. Ügyelj, hogy nagyra nyissa a száját és jól tapadjon mellre. Ez nagyobb babánál, sajnos, nem mindig sikerül, hiszen már kialakult, hogy milyen testhelyzetben szoktatok szopizni és nem lehet a poziciót olyan pontosan beállítani, ráadásul izegnek-mozognak is közben.

Nagyon erős fájdalmat érezhetsz, ha a baba hirtelen rászorít a bimbóra

és előfordul, hogy önkéntelenül felkiáltasz. Ilyenkor fontos, hogy megnyugtasd a babád és biztosítsd, hogy minden rendben, csak fájt, ami történt. Azután gyengéden újra próbálkozhatsz a mellre tétellel. Az is megtörténhet, hogy nagyon megijed a baba a hirtelen hangtól és nem akar újra szopizni, esetleg elutasítja a mellett többszöri próbálkozásra is. Ilyenkor érdemes szoptatási tanácsadóhoz fordulni és átbeszélni, hogy mit tehetsz.

Szeretnéd, hogy személyesen, testre szabottan segítsünk az szoptatással kapcsolatos kérdéseitekben, nehézségeitekben? Kattints ide, és válaszd ki, hogy milyen formában szeretnéd, hogy segítsünk.