Sokáig szop(tat)ni természetes

Lehet, hogy a környezetedben nem nagyon ismersz olyan anyákat, akik egy éves korukon túl is szoptatják a babájukat, ezért egyedül érzed magad ebben a helyezetben, mégsem kell őt elválasztanod azért, mert mások ezt sugallják! Te tudod, te érzed a legjobban, hogy még mindkettőtöknek milyen sokat jelent a szopizás.

A gyerek szopási igénye megmarad az első születésnapján túl is. A szoptatás rengeteget jelent a számára, nem kell, hogy ettől megfoszd őt! Teljesen normális nagyobb babákat, kisgyerekeket is szoptatni, csupán a kultúra amiben élünk, tartja ebben az életkorban a szopit furcsának – a cumit pedig természetesnek. A főemlősöket megfigyelve azt látjuk, hogy a természetes elválasztódás emberi évekre átszámolva a 2,5 és 7 éves kor körül következik be, vagyis evolúciósan nem mond ellent a természetünknek a hosszú távú szoptatás.

A szoptatás csak akkor jó, ha mindketten élvezitek.

Ha neked már terhes a szoptatás, vagy vannak helyzetek, amikor nem szeretnéd mellre tenni őt, akkor állíts fel szabályokat, és korlátozd a szoptatást úgy, ahogy az elfogadható neked is, és a gyerekednek is. Újabb várandósság vagy a következő baba megszületése sem indokolja az elválasztást. Ha nem okoz neked panaszokat, ha szívesen teszed, nyugodtan szoptathatsz a várandósság alatt, vagy egy időben a két különböző korú gyereket is.

Amikor vége…

Bármeddig is szoptatsz, azt vedd figyelembe, hogy ha már nem szopik a gyereked, akkor is ugyanúgy igényli az összebújást, az ölelést, a jelenlétedet, főleg, ha éppen az elválasztódás időszakában vagytok. Semmiképpen se próbáld őt úgy elválasztani, hogy több napra a nagymamához viszitek, vagy elutazol! Nehéz időszak ez neki, biztosítsd róla, hogy te mindig ott leszel számára, csupán a szopit hagyjátok el.