Ha dolgozni mész, vagy a gyereked közösségbe (bölcsibe, oviba) kerül, akkor sem kell őt elválasztanod! Sőt, a szoptatás nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy a külön töltött időt egy kis összebújással pótoljátok. Ráadásul az anyatej meg is védi őt számos fertőzéstől, aminek az új közösségben ki van téve.

Ha a babád még sokat szopik, nincs egy éves,

és nem szeretnéd őt elválasztani, akkor rá kell készülnötök a váltásra. Ebben az esetben érdemes a külön töltött idő alatt is fejned párszor, hogy a tejtermelés fennmaradjon, és ne gyulladjon be a melled. Ha dolgozol, akkor is jogod van hozzá, hogy fejjél a munkahelyeden, erre még törvény által előírt munkaidő-kedvezmény is jár! A lefejt tejet aztán odaadhatják a babádnak másnap azok, akik vele vannak napközben.

Ha a gyermeked már nagyobb, és ritkábban szopizik,

kevesebb a tej, akkor valószínűleg az sem jelent problémát, ha a munkaidőd alatt nem fejsz: a melled annyi tejet termel majd, amennyi az esti-éjszakai és a reggeli szoptatáshoz elég. Ha még éjjel ébred és szopik a gyermeked, akkor az is jó lehetőség, hogy több tej termelődjön. Amúgyis az éjszakai szoptatás nagyobb részben járul hozzá a tejtermeléshez, mint a nappali.

És hogy fog ott aludni? Azt mondják emiatt el kell választanom!

A bölcsis és kis óvodás korban nem szokott gondot okozni a gyerekeknek, ha még szopiznak elalváshoz otthon. Simán alszanak másképp az intézményben és tudják, hogy ott nincs cici. A levesbe bele szokott esni a fejük délben, olyan fáradtak, nem kell őket nagyon altatni.

Ha mégis úgy döntesz, hogy inkább elválasztod,

akkor érdemes jó előre tervezni, és időben elkezdeni az elválasztást, hogy fokozatos legyen. A fokozatosság a te szervezetednek is jó és a babád is könnyebben veszi így az elválasztás időszakát. Úgy tervezz, hogy kb. két hét alatt hagytok el egy szoptatást vagy egy napszakot. A szoptatás nélküli időszakban érdemes a babát egészséges itallal, étellel kínálni, a napi rutin megváltoztatásával elterelni a figyelmét, és húzni az időt két szoptatás között.

Időbe fog kerülni, míg a babád megszokja az új helyzetet, lehet, hogy a viselkedésén észre veszel változásokat, és nem biztos, hogy sírás nélkül menni fog. Fontos, hogy határozottan döntsd el, hogy mit szeretnél, és csak akkor vágj bele az elválasztásba, ha biztosan szeretnéd. Ha bizonytalan vagy, azt a babád is megérzi. Mindig legyél ott neki, és mondd el, hogy mi történik, hogy a kötődés és a bizalom, továbbra is megmaradjon köztetek!