Bemutatom neked Borit

3 gyereke van. A 12 éves és a 8 éves nagyfiai megkésett fejlődésűek, a nevelésük az első években hihetetlen türelmet és odaadást igényelt. Miközben a fiúk nagyon nehezen fogadták el, hogy más legyen velük, mint az anyukájuk. Bori a legmélyebb elismerésre méltó módon helytállt ebben a helyzetben. Mindent megtett a fiúkért, amit csak tudott, elfogadással és támogatással vette körül őket. A fiúk szépen fejlődnek a szüleik örömére. Bori közben persze kimerült, és valljuk be: kiégett. 2 évvel ezelőtt ragyogóan fejlődő, gyönyörű kislánya született.


Ezen a délutánon…

– mesélte nekem Bori egy konzultációs alkalmunkon – a fiúk a nagymamájukkal voltak éppen, én pedig kettesben voltam a 2 éves Csengével. És egyszer csak… nem is tudom, hogyan történt pontosan… valami apróság történt csak, semmi komoly, fontos vagy különös. Már csak arra emlékszem, hogy iszonyúan idegesít Csenge. Egyszerre türelmetlen és ingerült lettem vele. És ez mostanában folyton megtörténik velünk. Rájuk förmedek, csúnyán szólok hozzájuk. Pedig én nem ilyen anyuka szerettem volna lenni! Hogyan keveredhetünk ki ezekből a helyzetekből? Mit csináljak, hogy úgy lehessünk együtt, ahogyan szeretném? Ahogyan mindannyian szeretnénk?


A két ajtó

– Két ajtót is látok, amin ha belépsz, akkor egy-egy út nyílik előtted. Szerintem mindkettőn érdemes lehet elindulni, hogy elérd ezt a célt. – válaszoltam Borinak. – Az egyik a kiégés kezelése, mert a kiégés olyan háttere ezeknek a helyzeteknek, amiket nem hagyhatunk figyelmen kívül.

A másik ajtó kulcsa pedig az, hogy hogyan bánsz magaddal ezekben a helyzetekben. Ha ezzel a kulccsal kinyitod az önegyüttérzés ajtaját, és elindulsz ezen az úton, akkor azonnal sokkal könnyebb és finomabb lehetne ez az egész helyzet, és sokkal jobban tudnál kijönni belőle.

Mit szólsz ezekhez a lehetőségekhez? Hogy érzed, segíthetnének ezek? És melyikkel kezdjük, ha igen?


Válassz te is!

Bori azt válaszolta, hogy ezek tényleg nagyon jól hangzanak. És hogy kezdjük az önegyüttérzéssel, mert az sürgetőbbnek hangzik. Így is tettünk.

Te is választhatsz. Melyik úton kísérnéd tovább Borit? Vagy melyiken előbb?

A kiégés kezeléséről itt olvass tovább.

Arról, hogy hogyan segít itt az önegyüttérzés, meg hogy mi ez az egész, ami olyan ködösen hangzik, mégis ennyire mondod… Mi az, hogy hogyan bánok magammal?! Nem is tudok róla, hogy bánok magammal valahogyan… És miért számít ez? Tényleg sokkal könnyebb lesz ettől? Értsd meg mindezt, olvass tovább itt.