Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? (1-2. rész együtt) A születéstől a stabil járásig + ajándék esettanulmány!

Vagy jelentkezz be a megvásárolt tanfolyamaim eléréséhez

Szakértők
Ónodi Ágnes, szabad mozgás szakértő és hordozási tanácsadó, valamint Zagyi Linda konduktor, korai fejlesztéssel foglalkozó szakember. Beszélgetőtárs: Kalmár Szandi.


Az első és a második részt itt egyben meg tudod vásárolni. Mozgásfejlődés elméleti alapok után megnézzük a gyakorlatban, hogy mi a mozgsáfejlődés egészséges menete, mi az ami akadályozza a mozgás fejlődését és mit tehetsz, hogy ezeket elkerdül és a egészséges környezetet, ruházatot, eszközöket biztosíts a babád számára.

Hiánypótló információk, tudományos tények, korai fejlesztésben jártas szakember is megszólal, hogy tisztán láss és ne kelljen tovább izgulni, hogy vajon jól fejlődik-e a babád.

+ ajándék esettanulmány!

Leckék

Érik a cseresznye! De ennek mi köze a mozgásfejlődéshez?

Hossz: 9 perc

Amikor a mozgásfejlődéséért izgulunk, akkor valójában mit féltünk? Értsd meg az összefüggést a mozgásfejlődés és az idegrendszer érése között. Legyen előtted is világos, hogy hogyan zajlik ez a folyamat. Így nem kell fölöslegesen izgulnod a mozgásfejlődésen, viszont kezedbe veheted azokat a döntéseket, amik számítanak!

Honnan tudom, hogy nem akadályozom a babát a szabad mozgásban?

Hossz: 17 perc

Otthonos a startpozíció? Végig tudja vinni a mozdulatot? Megtapasztalja a mozgásának a következményeit? Értsd meg a szabad mozgás kritériumait a szemléletes példákon keresztül. Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!

A mozgásfejlődés olyan, mint a palacsintatorta

Hossz: 11 perc

Hogyan segítenek a babák mozgásáról készült videó felvételek, hogy olyan magabiztos legyél, mint a rutinos, sokgyerekes szülők? Értsd meg, hogy mi zajlik, amikor a baba ott tart a mozgásról, ahol éppen tart, és látni fogod a jövőt! Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!

Mozgásfejlődés fázistól fázisra – mit csinál az újszülött?

Hossz: 14 perc

Videózunk végre, és meglátjuk, hogy mit csinál a baba, amikor „még nem csinál semmit”. A diffúz mozgás, a befelé forduló figyelem, a hatalmas fejemelések, és az első fej beverések nyomában. Nézd meg akkor is, ha ti már előrébb tartotok, mert ez a kiindulópont mindennek az alapja! Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől […]

Tegyem hasra a babám?

Hossz: 17 perc

Mi történik a babával, amikor hasra tesszük? Hasra kell tenni? És ha az enyém sír hason? Hallgasd meg a leckét, és ígérem, könnyebb lesz az életetek!

Mi a baj a játszószőnyeggel?

Hossz: 13 perc

A játszőnyeg, és a baba fölé lógatott játékok meglepően hatékonyan akadályozzák a szabad mozgást? Hogyan és miért? És mit csinálj, hogy ez nektek ne okozzon problémát? A válaszokat ebben a leckében találod.

Milyen ruházat támogatja a szabad mozgást?

Hossz: 20 perc

Bámulatos videókat láthatsz arról, mennyire meghatározza a mozgást az, hogy milyen ruha van a babán. Megmutatjuk, hogyan válassz babaruhát: kis figyelmesség tőled – hatalmas támogatás a mozgásfejlődésben! Ruházat babáknak! Neked állítottuk össze. 

A baba nekiindul a világnak: járjuk körül a kúszás kritikus kérdéseit

Ingyenes Előzetes

Hossz: 9 perc

Milyen a jó kúszás? Fontos, hogy szabályos legyen? Baj, ha nem kúszik a babám, ha kimarad a kúszás? Miért tolat?! És hogyan segítsek neki, ha beszorult? Hogyan segítsem, hogy rátaláljon az előrefelé kúszásra? Ezekre a kérdésekre keressük a választ három tündéri kúszó segítségével.

A fejlődés robbanásszerű: mászás, ülés, állás, járás

Hossz: 25 perc

Kapaszkodj, fölpörögnek az események! Kövessük végig, hogy izmosodik és ügyesedik a baba négykézláb. Mi történik vele, amikor gyakorol és tapasztalatokat gyűjt távolságokról, a térről és a testéről? Mire jó a kutyázás? Mászni csak szabályosan lehet? Majd kövessük végig, hogy jut el a baba az ülésig, és hogyan nyílik ki egy új világ az ülő baba […]

Ha nem tanítom a gyereket mozogni, hogy fog megtanulni forogni/állni/járni?!

Hossz: 23 perc

A mozgásfejlődést az idegrendszer vezérli. A baba mozgásos tapasztalatai pedig visszajelzéseket adnak mindeközben az idegrendszernek a fejlődéséhez. Mit tesz ehhez hozzá (illetve mit vesz el ebből!), ha tanítjuk a babát? És ha nem tanítom, akkor hogyan lesz biztonságban? Hogyan kerüljük el a baleseteket? Meleg sütő, kályha, asztal sarka – hogyan alakítsuk biztonságossá a baba környezetét […]

Hú, ennyi mindent elrontottam? Helyre tudom hozni? – Tárgyak, játékok a baba körül, és a szabad mozgás, amiből aztán a szabad játék lesz…

Hossz: 12 perc

A szabad mozgás gyógyítja magát! Ha mostantól figyelsz a babád környezetére, nem lesz semmi baj. De hát vettem egy csomó cuccot, ami ezek szerint nem szolgál minket: a játszószőnyeg, a pihenőszék, a járóka! És ott a játékok tömkelege is a baba körül. Értsük meg, hogyan függenek össze a tárgyak a szabad mozgással, és hogyan alakítsuk […]

Hogyan hat a ruha a baba mozgására? És milyen a jó ruha?

Hossz: 10 perc

A tanfolyamunk 1. részében láttuk, hogy milyen fontos az, hogy milyen ruhát adunk a kicsi babára. Nézd meg a saját szemeddel, hogy hogyan hat a már helyváltoztató, nagy baba mozgására, hogy milyen ruha van rajta – és máris egy hatékony eszköz kerül a kezedbe a babád mozgásfejlesztéséhez.

Járatás

Hossz: 23 perc

A járatás nehéz neked, és árt a babának – akkor is, ha szereti, ha kéri. Értsd meg, hogy hogyan és miért árt neki, és hogy miért nincsen rá szüksége. Könnyebbülj meg, szabadulj föl te magad, teremtsd meg a babádnak a legfejlesztőbb környezetet, és adj a kezébe életre szóló biztonságot! Hogyan válts szabad mozgásra akkor is, […]

Szeretnék váltani szabad mozgásra – hogyan csináljam?

Hossz: 13 perc

Látod, hogy eddig csorbult a babádnál a szabad mozgás, és váltanál – de hogyan? Gyakorlatias, hatékony tanácsok minden helyzetre. Beszélünk járássegítőről, állatásról, járatásról és külön azokról a helyzetekről, amikor a baba úgy esik akár ülésből, akár állásból, hogy tompítatlanul beüti magát. Személyre szabott segítséget, a telefonos/online tanácsadásomat itt találod meg.

Már stabilan jár – innentől nem számít a szabad mozgás?

Hossz: 12 perc

A stabil járástól kezdve a szabad mozgás jelentősége csökken, ha ezt a jelentőséget a várható következmények súlyával mérjük. Mégis érdemes még hosszú évekig biztosítani a gyereknek a szabad mozgást. Miért? Mi ennek a jelentősége, mit kap a gyerek, és mit kapunk mi a szabad mozgástól a későbbi években? Egyáltalán ilyenkor mi a szabad mozgás, és […]

A kúszás és a gondolkodásbeli képességek fejlődése

Hossz: 16 perc

Sokszor aggódunk, hogy a babánknak nem fejlődik-e túl lassan, esetleg túl gyorsan a mozgása. A mozgásfejlődés tempójánál sokkal fontosabb annak a minősége. Miért? És honnan látom ezt a minőséget? Ezek is kiderülnek ebből a leckéből, ahogy megértjük, hogy hogyan érleli a kúszás a gondolkodásbeli képességeket.

Iskolaelőkészítés, intenzív kurzus mászással, üléssel

Hossz: 15 perc

A mozgásfejlődés minden mérföldköve újabb és újabb gondolkodásbeli képességet fejleszt. Értsd meg te is, hogy hogyan zajlik ez a tanulási folyamat: hogyan fejlődnek az írás-olvasási képességek, a jobb és bal oldalunk megkülönböztetésének képessége, a térérzékelés, a szem-kéz koordináció, az egyensúly-érzékelés amikor a baba mászik és ül; és máris a szabad mozgás rajongója leszel!

Mit ad még mindehhez az állás és a járás?

Hossz: 11 perc

A gyerek súlypontja még magasabbra kerül, és elindul két lábon. Mit hoz ez a gondolkodásbeli képességekben? Mi a tét, mit tanulnak ebben az életkorban, és hogyan támogassuk ebben őket?