A legtöbb olyan baba, aki az első hónapokban ritkán vagy egyáltalán nem ébredt éjjelente, úgy három-négyhónapos kora körül, vagy még később, hat-nyolc hónaposan elkezd “elromlani” és felébredni éjszakánként. A fáradtság nagy önbizalomgyilkos: nincs az a szülő, akinek az agyán át ne futna a kérdés: „Eddig olyan jól ment minden, de ha ez így megy tovább, én is zombi leszek, mint mások… Mit rontottam el?

Ha a környezeted ilyenkor “jótanácsokkal” halmoz el, akkor biztosan hallhatod, hogy “egy ekkora babának már át kell aludnia az éjszakát!” és “az éjszakai etetésekre nincs semmi szükség”. Ezek tovább tépázzák a szülői önbizalmat, úgyhogy nézzünk rá most szakértői szemmel, mi is a helyzet valójában!

Nézzünk utána, mitől is ébrednek éjjelente az ekkora babák!

NEM ÉR RÁ SZOPIZNI

Ebben az életkorban rengeteg a felfedeznivaló, és nincs idő eleget szopni… Ha éhes, mellre kéretőzik, szopni kezd, de egy percen belül már ki is köpi az anyamellet, és nézi, hogy mi koppant/zörrent, ki szólt, mi történik.

De éjszaka, amikor nincsenek ingerek: zaj és fény, akkor lehet pótolni a nappal elmaradt, hosszú szopásokat, és jól be lehet tankolni az éjszaka oly’ bőséges anyatejből. Ekkor van hát csak igazán szükség az éjszakai szoptatásokra! (Megpróbálhatunk nappal minél unalmasabb körülményeket teremteni a szoptatáshoz, de az alapjelenségen nem tudunk változtatni: ez a dolog nagyrészt nem rajtunk múlik.)

Fontos tudni, hogy az elegendő tej termelődéséhez is szükség van az éjszakai szoptatásra, mert ha a baba a nappal megcsappant szopásmennyiséget nem pótolhatja éjjel, akkor a kevesebb szopáshoz igazodik a tejmennyiség, azaz egyre kevesebb lesz a tej.

ÉS HA TÁPSZERES?

Cumisüveges gondoskodás esetén is szükség lehet az éjszakai etetésekre. Pontosan azért, mert a szopó mozgás és a folyó tej nagyon jól segít elaludni és visszaaludni a babáknak. Tápszeres táplálás esetén a viszonylag merev rendszerű etetés adja magát, amiből néhány hónapos korra az következik, hogy éjszaka már teljesen elmaradnak az etetések. De mi van, ha éppen ilyenkor kezd ébredni a baba? Akár óránként? Sokszor a nyugtatócumi nem elég. Megoldásként néha tea, víz, gyümölcslé kerül a cumisüvegbe, mert a baba csak a folyó italra alszik vissza. De a tápszeres babának sincs szüksége hónapokon át másra csak tejre, éjjel is! Egy éves korig bátran lehet tápszerrel kínálni, igény szerint, éjszaka is. Hogy pontosan hogyan, milyen elosztásban és mennyit, arról itt írunk.

Itt olvashatod a folytatást.

Alvás tanácsadás: