A mozgásfejlődést belső program hajtja

Ez a program bámulatosan, fölfoghatatlanul komplex, és tökéletes. A program lefutásában kulcsszerepük van a külső ingereknek. A legfontosabbak azok az ingerek, amiket a baba akkor kap, amikor a karodban vagy hordozóban rajtad van: az érintés ingerek, az egyensúlyérzékelését érő ingerek, és azok az ingerek, amelyekhez akkor jutnak az izmai, ha mozgatjuk őt.

A baba tehát megkapja az érintést, a ringatást, az idő telik vele, és a mozgásfejlődés programjának eredményeképpen a baba mozog. És most jön a csavar a történetben.


A baba mozgása visszahat a belső programra

Ezért nemcsak az érintés és a ringatás kell a babának ahhoz, hogy a program a maga tökéletességében lefusson, hanem a baba saját, mozgásos tapasztalatai is.

Meg kell tapasztalnia a mozgásának a következményeit, hogy tanulhasson belőlük. Mi lehet a mozdulat következménye? Például éreznie kell, hogy amikor ő mozdul, akkor a talaj visszanyomja őt. E nélkül a visszajelzés nélkül nagyon sokkal nehezebb megtanulnia a teste működését. Ezért javasoljuk, hogy a babát tedd kemény felületre, ne puhára.

Egy másik példa arra, hogy mi a baba mozgásainak a következménye, ha a baba olyan mozdulatot tesz, amivel valamibe beüti magát. Ilyenkor bizony éreznie kell az ezzel járó fájdalmat ahhoz, hogy megtanulja elkerülni a célszerűtlen mozdulatot, és ezzel vigyázni magára. Mivel a baba a mozgásfejlődéssel egyre magasabbra kerül, és egyre gyorsabb is lesz, ezért fontos, hogy ez mindig megtörténhessen vele. A tét ugyanis egyre nagyobb – fontos, hogy napról napra ügyesedhessen.


Ha nincsen szabad mozgás

…ha akadályozom a baba mozgását (például szűk ruhával vagy azzal, hogy éber állapotában pihenőszékbe teszem), vagy megtartom őt, amikor elesne, vagy ha kitámasztom őt ülésben, ha járatom stb., azzal olyan tapasztalatokhoz juttatom őt, amelyek megcsalják majd később, amikor már nem asszisztálom a mozgását.

A további részleteket arról, hogy mik lehetnek a szabad mozgás útjában, itt találod, ha pedig le szeretnéd ellenőrizni, hogy szabadon mozog-e a babád, akkor ide kattints.


A mozgásfejlődés lefut magától

Mi nem tudunk rajta javítani, mert a program tökéletes. Elég, sőt, a legtöbb, amit tehetünk, ha a mozgásfejlődést támogatni szeretnénk, ha szabad utat adunk neki, és gyönyörködünk a csodában, ami a szemünk előtt zajlik!

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!