HA BELERAKOM A HORDOZÓBA, SÍR

Nem csak egyszer, véletlenül, hanem újra és újra. Nyilvánvalóan adódik a kérdés: lehet, hogy az én babám nem szereti a hordozást?

Nem valószínű, hogy így van. Hiszen a hordozással a baba valódi lételemébe kerül: a te ölelésedbe. Van viszont a hordozásban sok-sok apró részlet, amin nagyon is múlhat a siker. Ha nem arra a kérdésre keresed a választ, hogy szereti-e a babád a hordozást, hanem inkább azt keresed, hogy a hordozási gyakorlatodban min változtass, hogy minden részlet a helyére kerüljön, akkor több, mint valószínű, hogy ti is élvezhetitek a hordozás nyújtotta kényelmet, szabadságot és meghittséget!

Vegyünk sorra néhány gyakori helyzetet, és azt, hogy mi hozhat ilyenkor megoldást!


MINDEN KEZDET NEHÉZ

Amikor a babát magunkra vesszük egy hordozóeszközben, az több-kevesebb macerát jelent neki, hiszen a pocakbeli tökéletes kényelem után nem könnyű ebben a változatos, gravitáció-dominálta, érdes világban létezni. Erre a macerára vérmérséklettől függően reagálnak.

A legtöbben néhány alkalom után megszokják, megtanulják, hogy mi történik ilyenkor, és elmarad az eleinte szokásos sírás, méltatlankodás.

És vannak olyan babák is, akik nagyon szeretnek hordozva lenni, de amíg nem kerül minden a helyére, addig sírnak. Ők a macera közben mindig tiltakozni fognak, de amint teljes a kényelem, és már csak az édes ringatás marad, teljes a béke. Az ilyen babáknak érdemes lehet gyorsabban, egyszerűbben fölvehető eszközt választani.


KÖZEL, KÖZELEBB, MÉG KÖZELEBB…!

A babáknak a testközelség a lételemük. Ha testközelben vannak, megváltozik (egyenletesebb lesz) a légzésük ritmusa és a többi élettani mutatójuk, testközelben nyugodtabbak, mint lerakva – és testközelben megváltozik az is, hogy gyakrabban és többet kérnek szopni. Félre ne értsd! Nem arról van szó, hogy a testközeltől többet akarnak szopni. Hanem arról, hogy ha testközelben vannak, akkor van kinek szóljanak, ha hiányzik már a szopizás!

Szopó és nem szopó babánál egyaránt így van ez. Itt ugyanis nem az a lényeg, hogy mit szopik a baba (a mellet vagy a cumit), hanem azt, hogy a babának sok, nagyon sok szopási igénye van.

Mindez praktikusan azt jelenti, hogy vannak olyan babák, akikkel letéve, vagy karban ringatva meg lehet tenni, hogy ritkábban adunk nekik szopni, de a hordozóban ez nem működik. Mert a babák nagyon szeretnek közel lenni hozzánk. Karban közel vannak hozzánk. Közelebbnek élik meg, ha a hordozóban hozzánk simulhatnak, amiről pedig simán lehet, hogy „eszükbe jut” a még közelebb: az, ha még szophatnak is. Ilyenkor előállhat az ellentmondásosnak tűnő helyzet: hogy a baba letéve vagy karban nem sír, a hordozóban pedig igen.

Próbáld ki, hogy szívesen szopik-e – a hordozóból kivéve vagy akár a hordozóban –, vagy szívesen fogad-e egy kis folyó tejet a cumisüvegből, ha így szoktad etetni. Ha a cumisüveges babának a folyó tejre nincsen már szüksége, kínáld bátran nyugtatócumival! (Az igény szerinti cumisüveges táplálásról itt olvashatsz.) Ha a baba sírt a hordozóban, és szívesen szopik, amikor fölkínálod neki a lehetőséged, akkor jó eséllyel ez volt a baja. A babáknak nagyon sok szopásra van szükségük, és nagyon sokat jelent nekik, ha megkapják ennek a lehetőségét. Nyugodtan adjál neki szopni gyakran, ha úgy látod rajta, hogy kéri!


NEM ELÉG KÉNYELMES?

Lehet, hogy a baba kényelme nem tökéletes. Egy-egy apró igazítás nagy különbséget jelenthet neki. Például előfordul, hogy a baba csak úgy tud megnyugodni, ha igazán magasra föl vannak húzva a térdei és gömbölyű a háta. Az is lehet, hogy a hordozó (vagy annak a beállítása, vagy akár a kendő megkötési módja) nem illeszkedik pontosan a baba méreteihez, testalkatához. Kicsi, mászni még nem tudó babánál érdemes a hordozóba tevés előtt a babát karba véve, és a lábacskáit – ha kell – terpesztett fölhúzott tartásba igazítva megfigyelni, hogy mekkora a babának kényelmes terpesz, milyen magasra kényelmes fölhúzni a térdecskéit közben, és hogyan gömbölyödik a háta. A hordozóban pontosan ezt a testhelyzetet szeretnénk stabilan és gyöngéden rögzíteni, megtámasztani. Így te is ellenőrizheted, hogy milyen a hordozótok beállítása vagy a kiválasztott kendőkötés.

Sírhatnak a babák attól is, ha a hordozó laza. Ha olyan szorosra húzod a hordozót, hogy stabilan ölelje a babát, könnyebb megnyugodnia, mert a szorosság biztonságot ad neki.

Ha a baba már tartja, vagy akár csak tartogatja a fejét, biztos, hogy nagyon zavarja, ha a fej megtámasztásával csökkentjük a mozgásszabadságát. Nagyobbacska babát ehhez hasonlóan zavarhatja, ha bent vannak a vállai-karjai a hordozóban, vagy hogy elöl hordozzuk, amikor ő már kíváncsi az őt körülvevő világra. Ilyenkor segíthet, ha kitesszük a vállait, és csak hónaljig támasztjuk meg, illetve ha váltunk elöl hordozásról csípőre vagy hátra.

Itt olvashatsz további részleteket arról, hogy hogyan legyen a baba a hordozóban.


TENTE BABA!

Elaludni nem is olyan könnyű, mint gondolnánk, főleg, ha egy babáról van szó! Valószínűleg erről szól a babád sírása, ha az egyre csillapodik a hordozóban – mindegy, hogy egyre több a szünet a sírásban, vagy egyre kevésbé intenzíven sír –, majd a baba elalszik.

Megpróbálhatsz változtatni azon, hogy hogyan mozogsz vele: próbálkozhatsz intenzívebb vagy más ritmusú mozgással, ebben segíthet, ha zenét raksz be hozzá, vagy ha kimész sétálni egyet. Nagyon hatékony segítség a babának az elalváshoz, ha a hordozás helyett vagy akár a hordozóban szoptatod, illetve folyó tejet vagy cumit adsz neki, ha nem szoptatsz.

De az is lehet, hogy bármivel próbálkozol is, a babád elalvás előtt mindenképpen sírni fog. Fontos tudnod, hogy ha így van, az nem jelenti azt, hogy sírni hagynád őt. Hiszen ott vagy vele, meghallgatod a panaszait, és segítesz neki ahogyan csak tudsz. Ez a legfontosabb, nem az, hogy a bajt meg is szüntesd – hiszen ez nem mindig áll hatalmunkban sem most, sem majd később, amikor nagyobb lesz. Viszont most és később is lehetőségünk lesz mellette állni, ha nehézsége adódik. Ennél többet nem tehetünk, és ez elég is neki. A többivel megbirkózik maga.


TIPPEK MÉG

Az, hogy hogyan mozogsz, amikor a baba a hordozóban van, nem csak altatáskor lehet kulcskérdés. A babákban bizony mozgásérzékelő van, és vannak olyan babák, akik kényesek rá, hogy mennyire dinamikusan mozgunk velük. Ki így szereti, ki így. Mozogj bátran! Ha szabadon próbálkozol, hamar ráérzel a gusztusára! Lehet, hogy a fönt javasolt zene vagy séta tesz csodát, de lehet, hogy az, ha kapsz az alkalmon, és a helyére viszed a lakás különböző sarkaiban lerakott dolgokat, vagy a rugózó, ringatózó mozgás jön be akár állva, akár fitnesz-labdán ülve.

Követed a tanácsot, hogy a babára több ruha kell, mint magadra? Vigyázz, ezt a tanácsot nem hordozott babákra találták ki! Hiszen te is melegíted őt, és a hordozóeszköz is rajta van. Ha gyanús, hogy azért sír, mert melege van, kísérletezz kevesebb ruhával! A legtöbb baba nem jól bírja, ha túl van öltöztetve. A tippjeinket arról, hogy hogyan öltöztesd a babát hidegben, itt olvashatod, a meleg nyárról pedig itt.


FOG EZ MENNI NEKÜNK?

Azért vagyunk, hogy menjen! Ne add föl, kérdezz, kérj segítséget bátran– és menni fog! Nehezen fogyunk ki a tippekből, tesztelj minket egészen addig, amíg meg nem találod a hordozásnak azt a módját, ami igazán beválik nektek és illik hozzátok!