Minél korábban, annál jobb?

Nem egyszerű a válasz a kérdésre. Sokszor halljuk, hogy a gyereknek korán ágyban a helye. Hogy ez nagyon fontos. Hogy eleget csak így tudnak aludni. Hogy a növekedési hormonok akkor termelődnek. Hogy nekünk felnőtteknek is, éjfél előtt kéne több órát aludni, hogy pihentető legyen. Mi az igazság? Járjuk körül!

Mi az a növekedési hormon és hogyan működik?

A növekedési hormont a test termeli. Éjjel is és nappal is van ilyen hormontermelés bizonyos időközönként. Amit tudunk, hogy felnőtteknél a nemalvás, illetve az éjszakai műszak a hormontermelést negatívan befolyásolja. A kisgyerekek ugyanakkor rendszeresen ritkán éjszakáznak, nem tipikus, hogy egész éjjel fent legyenek heteken, hónapokon keresztül. Igazából a hormontermelés nem attól függ, hogy pontosan hánykor bújunk ágyba, hanem az van rá rossz hatással, ha egyáltalán nem alszunk éjjel, amikor sötét van.
A növekedési hormon a felnőtteknél az elalvás utána első harmadban termelődik, ekkor vagyunk mély (3-4) alvásfázisban. (Itt felmerül, hogy a felnőttnek minek a növekedési hormon? Nem a növekedés miatt, hanem más funkciókat lát el, szükség van rá felnőtt korban is). Ha a babákat és kisgyerekeket nézzük nekik még nem olyan az éjszakán belüli alvásritmusuk, mint a felnőtteknek. Alvásciklusuk rövidebb és minden ciklust felületes REM fázissal indítanak kb 20 percig és onnan kerülnek mélyebb fázisba. Ez azt is jelenti, hogy a hormontermelés is kicsit másképp jelenik meg, nem az van, hogy csak az éjszaka bizonyos részében történik. Csak nagyobb 3-5 éves gyerek az, akinél a felnőttéhez hasonlóan, az elalvás utáni időszakot rögtön mélyalvás követi és így a hormontermelődés is akkor zajlik.
Itt olvashatod a teljes cikket: