A meditáció segít az elalvásban és javítja az alvás minőségét

Egy szinte elejtett megjegyzésed bogarat ültetett a fülembe. Azt mondtad, hogy a meditáció segíti az elalvás gyorsaságát és javítja az alvás minőségét. (Meg hogy több hét után jön igazán az eredmény, de azonnali hatásai is lehetnek.)

Három gyerekem van, 9, 7 és 5 évesek, egy szobában alszanak. Örökké probléma volt az elalvás, mert a 25. esti mese után is ment még a ficergés, kuncogás, beszélgetés, alkudozás. Az elalvás egyre későbbre csúszott, reggel alig lehetett a gyerekeket kiszedni az ágyból.


Elkezdtem meditálni a gyerekekkel!

Gondoltam egyet, és esti mese után meditálni kezdtem a gyerekekkel. A hatás döbbenetes volt. Nagyon gyorsan, hang nélkül elaludtak! Másnap ők maguk hozták szóba, hogy milyen jó volt, és csináljuk ezt máskor is!
Azóta csináljuk, nagyon ragaszkodnak hozzá. Van egy alapséma, ti. hogy fejünk búbjától a lábujjakig és vissza végigmegyünk gondolatban a testünkön, a szcenárió néha változik (virágos réten fekszünk, matracon ringatózunk a vizen stb.). Én nem tanultam meditálni, de gyerekkoromban egyszer valaki mutatott valami ilyesmit, ahhoz nyúltam vissza. Azt szoktam mondogatni a gyerekeknek, hogy kiürítjük a fejünkből a sok gondolatot, különösen a rosszakat, hogy holnap új élményeket fogadhassunk be. A kiürítésben segít a légzés is. Egyébként minden testrészünknek és belső szervünknek megköszönjük, hogy ma dolgozott értünk, és el szoktam magyarázni, hogy most pihenni fogunk, megpihenhetnek vagy lelassulhatnak ők is (ez utóbbit a belső szerveknek mondjuk, nekik nem merem azt üzenni, hogy teljesen megpihenhetnek – lehet, hogy ez babona, de a szívre, tüdőre stb. inkább ezt alkalmazom).

A gyerekek általában már a föntről lefelé menetnél elalszanak, ritkán jönnek tovább (hallom a légzésükön). A férjem is oda szokott heveredni, és az a vége, hogy őt is álomba szenderítem, sőt, sokszor magamat is.


Az ötéves még nem tudja csinálni

Az ötéves még nem tudja csinálni, eleinte bele is csicsergett, de mellé szoktam feküdni, és őt ott simogatom, ahol a meditációban járunk. Így ő is szuperül elalszik.

Lazítsunk!

Érdekességként elmesélem még, hogy megmutattam nekik, amit Te nekünk, hogy szorítsuk ökölbe a kezünket és számoljunk 10-ig, majd engedjük el. Ehhez azóta is ragaszkodnak, muszáj ezzel kezdeni a meditációt, hogy aztán elmondhassuk, hogy most ezt a jó érzést, ezt a felszabadulást átadjuk az egész testünknek.

ADHD-s, örökmozgó, izgága gyerek és a meditáció

A kilencéves fiam ADHD-s, főleg rajta iszonyú látványos a siker már az első alkalomtól! Neki mindig nagyon nehéz volt az elalvás, fejben is, testben is képtelen volt megnyugodni. Most percek alatt(!) megnyugszik! Az éjszakai felriadás, vergődés, a rossz álom is sokkal kevesebb, mióta meditálunk.

Szóval nagyon köszönöm

…hogy erről beszéltél, nagyon hálás vagyok, mert a mi életünkbe hatalmas változást hozott. És mindezt örömtelien; én nem erőltettem volna, ha nincs sikere, de a gyerekek az első pillanattól ráhangolódtak, és azóta is ragaszkodnak hozzá. (Igaz, hozzám is. Annyira hozzám kapcsolták ezt a dolgot, hogy Apa nem meditálhat velük.)
J.K.