A éjszakai testközelség áldásait akkor élvezhetitek, ha a baba karnyújtásnyi távolságon belül alszik hozzátok képest. Ezt sokféleképpen meg lehet oldani, és ahogy a gyerek(ek) nő(nek), vagy akár a ti igényeitek is változnak, érdemes rugalmasan változtat(gat)ni, hogy hogyan alszotok együtt. Gyakorlati tippeket szeretnénk itt adni a megvalósításhoz a teljesség igénye nélkül, tömören, gondolatébresztőként.

 

Legyen elég nagy az ágyatok!

Ez nagyon fontos a pihenéshez. Növeljétek meg az ágy felületét bárhogyan – csak legyen biztonságos. Minél kevesebb költséggel jár a változtatás, és minél rugalmasabb konstrukció a végeredmény, annál jobb, mert annál könnyebben és könnyebb szívvel fogtok rajta változtatni, amikor úgy hozza az élet. Sokat segít az is, ha az ágy (egyik) széle közvetlenül a fal mellett van, mert akkor ezt a szélét teljesen ki lehet használni. Ha ez nem megoldható, leesésgátló felszerelésével megelőzhető, hogy a baba leguruljon az ágyról.


Az egyik legjobb konstrukció, ha matracokat tesztek a földre

Gondoskodjatok róla, hogy ne csússzanak szét egymástól, illetve nem működik a konstrukció, ha olyan nedves a föld, hogy penészedik rajta a matrac. Minden más szempontból nagyon megkönnyíti az életeteket ez a megoldás: egyszerű, olcsó, rugalmas, könnyen átalakítható és biztonságos. Nem lehet róla leesni sem alvás közben, sem ébredés után elindulva…


Megnövelhető az ágy felülete az úgynevezett oldalkocsival vagy babaöböllel is

…ami tulajdonképpen egy rácsos kiságy, aminek az egyik oldaláról le van szedve a rács, és oda van tolva a szülői ágyhoz. Fontos, hogy a fekvőfelülete ugyanolyan magas legyen, mint a szülői ágyé, és stabilan hozzá legyen rögzítve ahhoz. Úgy is jó szolgálatot tesz, ha nem pont benne benne fekszik a baba: az oldalkocsinak köszönhetően alhat akár a szülői ágy legszélén is – hiszen nem tud lesni –, de az is lehet, hogy az oldalkocsi nagyágyhoz közeli szélén fekszik, az anya pedig a nagy ágy legszélén, és így szoptat.

A szülői ágyat nagyobb gyerekeknek való vagy normál méretű ágyakkal is megnövelhetjük két oldalról. Ez akkor is nagyon jó megoldás, ha több gyerekünk van és a picivel és a nagyobb testvérrel is együtt szeretnénk aludni.


Lent és fönt

Az is megoldás, hogy egy felnőtt matracot rakunk a földre a szülői ágy mellé, ahol a baba alszik, és ha ébred, lemegyünk hozzá megszoptatni. Lehet ez a matrac a gyerekszobában is, és ha ébred a baba, ott szoptatunk; ha nem sikerül az ágyába visszarakni, akkor akár együtt is alhatunk rajta az éjszaka hátra levő részében.

Nagyobb gyerekek szívesen alszanak egymással együtt, a szülőktől viszont külön szobában. Az persze előfordul, hogy ilyenkor a kisebb vagy nagyobb gyerek azért megjelenik éjjel a kispárnával a szülői hálóban: erre is érdemes egy matracot a földön tartani, és megbeszélni, hogy ha átjön, oda feküdjön.


A kényelem nagyon fontos!

Bármilyen elrendezést választasz legyen mindenkinek elég helye! Ez évekre meghatározza a nyugodt éjszakákat. Mi sokat kísérleteztük a fenti elrendezéseket, válogass belőlük kedvedre, és alakítsd tovább őket szabadon, kreatívan!