A helyzet, amit minden szülő ismer

– Neeeem!
– Én akarom!
– Nem megyek!
– Én, egyedül!
– De ne azt! A kicsit/a csillagosat/a rózsaszínt…!
– Ez az enyém! Nem adom!
– Vegyél cipőt. – Nem veszek!

Sőt, ez a nagy kedvencem:

– Kérsz túró rudit? – Nem kérek! (Akkor is, ha ez a kedvence, és fél perc múlva boldogan nyamnyogja. De előtte a biztonság kedvéért „nem kér”! Mintegy sportként.)

Aztán van, hogy hamar kint vagyunk belőle, és van, hogy eljutunk a taknya-nyála-összefolyik-úgy-üvölt-és-fetreng állapotig. Még hagyján, ha magunk vagyunk. De ugyanígy történik akkor is, amikor a fél város minket néz. Rémálom!


Mit rontottam el, hogy ennyire hisztis?

Én csinálok valamit rosszul, hogy ilyen akaratos? …agresszív? Mi múlik rajtam ebben, és mi nem? Ha jól csinálnám, nem lenne hiszti!? Erősebb legyek, és ne engedjek? Vagy pont engedjek neki most ebben? Miben igen, és miben nem?

Általában másfél éves korban jönnek az első jelek, hogy beleléptünk ebbe a korszakba, és két-két és fél évesen már benne vagyunk a sűrűjében. Mi ez a forgószél, amibe kerülünk? Hogy lehet átvészelni? És mikor lesz vége?! Segítséééég!


Nem vagy egyedül

Ez valóban egy korszak a gyerek, és vele együtt a család életében, tehát mind átéljük, akik gyereket nevelünk. És ez mindannyiunknak nehéz. Tehát szögezzük le, hogy nem igaz az, hogy ha jól / még jobban / tökéletesen csinálnád, akkor nem lennének ilyen jeleneteitek.

­A jó hír azonban az, hogy van rá hatásod. Amikor kitör a hiszti, lehetsz akaratlanul is olaj a tűzre. Vagy támogathatod úgy a gyerekedet, hogy sokkal hamarabb és könnyebben túl legyen rajta.


Mi a varázsrecept, hiszti esetére?

Ha érted, hogy mi zajlik ilyenkor igazán belül a gyerekben; hogy mi az értelme ennek a látszólag értelmetlen gerillaharcnak, akkor egészen új útvonalon indulsz el a válaszért, és nagyon jól működő választ kaphatsz erre a kérdésre. Olyan szemüveget kapsz, amivel bármely helyzetre találsz megoldást.

Sokkal többet kapsz hát, ha a hiszti hátteréről hántjuk le a leplet, mintha egyszerű receptet adnánk, hogy ezt vagy azt csináld. Azért, hogy ez a tudás a tiéd legyen, olvasd el ezt a cikkünket, vagy vedd meg a Hiszti online tanfolyamunkat, benne a 3+1 lépéses hisztikezelő programmal.


Arra kérek csiribí-csiribát, hogy kevesebb legyen a hiszti!

Mi múlik rajtad? Hogyan csökkenthetnéd a hisztik mennyiségét? Az egyszerű, és hatékony megoldásokért nézd meg ezt az ingyenes videót, vagy juss még több tipphez élőszóban az online tanfolyamunkból.