Sokféle játszószőnyeg van

…és nem mindegyikkel van baj egyáltalán. Elképzelek most egy olyat, amivel minden baj van, ami csak baj lehet egy játszószőnyeggel, és bemutatom ezt. Így el tudod dönteni, hogy tiétekkel mi az ábra.


Puha felület

A játszószőnyeg lehet, hogy puha. A puha felület több szempontból akadálya a szabad mozgásnak, ezért a babának nagyon fontos, hogy mindig, amikor ébren van, és le van téve, kemény felületen legyen.

Hogyan akadályozza a mozgást a puhaság? Miért fontos ez a baba fejlődésében? Mennyire legyen kemény a felület, amire teszed a babát? Minden kérdésedre választ kapsz ebből a cikkből, vagy ebből az online tanfolyamunkból.


Szűk tér

A játszószőnyeghez sokszor egy állvány csatlakozik, amiről játékok lógnak le. Ez az állvány leszűkíti a teret a baba körül. Talán meglepő, de ez akkor is befolyásolja a mozgásfejlődést, amikor a baba még nem használ a mozgáshoz nagyobb teret, mint amekkora szabadon a rendelkezésére áll az állvány alatt. Mert a mozgásfejlődést a tér húzza: a babának mindig nagyobb térre van szüksége, mint amekkorát már be tud mozogni. Ezért korlátozzák a babát a szabad mozgásban a játszószőnyeg állványának a lábai.


A lelógó játékok

Ezekkel az a baj, hogy állandóan ott lógnak, ahova mi függesztettük őket: a babához viszonylag közel, de nem megszerezhetően. Talán van közöttük olyan, amit el tud érni annyira, hogy megüsse, megérintse, de ez nem elég. Ebben az életkorban a babának nagy szüksége van a manipulációra: arra, hogy a dolgokat a kezébe vehesse – vagy ha még nem tud fogni, akkor nyitva legyen a lehetőség előtte, hogy a kezébe vehesse őket. A másik dolog pedig, amire szüksége van, hogy a dolgokat a szájába vehesse.

Ezekkel olyan tapasztalatokhoz jut, amik előkészítik a következő mozgásformákat, és amik a későbbi tanulási, gondolkodási képességeket fejlesztik.


Fontos az is, hogy azt, ami a kezében van, le tudja ejteni

…mert ezzel is nagyon fontos tapasztalatokat szerez. Gondold csak el! Eleinte, amikor a baba leejt valamit, az a játék teljesen elveszik a számára. Ami kiesik a látóteréből, az nincs is! Később már nem így van. Ha elejt valamit, akkor tudja, hogy ez a játék létezik, és hogy ott van az, csak utána kell fordítania a fejét, és már nyúlhat is érte.

Ez nekünk nagyon evidens dolog. De a babák sok-sok apró tapasztatból teszik ezt össze. És ezek a tapasztalatok vezetnek majd el a következő mozgásformához: ez a figyelmi odafordulás az, ami hozni fogja maga utána magát a forgást is!


Ez egy gyönyörűen fölépülő, összetett folyamat

…ami onnan indul, hogy a baba a hátán fekszik, és körülötte van a földön néhány játék, amit még nem tud megfogni. És ennek a folyamatnak a legteljesebb kibontakozásához az kell, hogy a baba mindig, amikor ébren van és le van téve, akkor szabadon mozoghasson, beleértve azt is, hogy a játékai nem lógnak fölötte, hanem hevernek körülötte. Így tud szabad lenni a figyelme és a manipulációja, és így tud a legjobban kibontakozni a fejlődése.


Ne használj játszószőnyeget!

Ezért tanácsoljuk azt, hogy a játszószőnyeget vedd ki a baba alól és fölül. Legyen a baba a földön, és legyen körülötte néhány játék. Ha te éppen úgy vagy, hogy szívesen nyújtasz neki egy játékot/csörgőt, hogy elvehesse, ha szeretné, és már tudja, akkor nyújtsd neki nyugodtan a játékot! Azzal nincsen semmi baj, sőt! De ez elég időnként, amikor úgyis késztetésed van rá. Ne tekintsd ezt feladatodnak, csak azért térek ki rá, hogy tudd, hogy ez egyáltalán nem a lógó játék kategóriája!

https://profiszulo.hu/2020/02/13/amirol-sose-gondolnad-hogy-mozgaskorlatozas-pedig-az-a-kanape-a-szivacs-az-agy/

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!