Az alkati hipotónia azt jelenti

…hogy a gyerekednek nincsen baja, hanem úgy, ahogy vannak szőke, barna és fekete hajú emberek, úgy vannak puhább, átlagos és roppanósabb izomzatú emberek is. Nos, az „alkati hipotón” szakkifejezés a szőkét (az átlagosnál kevésbé pigmentáltat), azaz az átlagosnál puhábbat jelenti. És egyben azt is jelenti, hogy ez a „puhaság”, azaz az átlagosnál lazább tónus a gyereket nem akadályozza meg a mozgáskivitelezésben, tehát ha van is hatása a mozgására és a mozgásfejlődésére (nevezetesen lassítja), akkor sincsen szüksége terápiára.


A terápia az izomtónuson egyáltalán nem tud változtatni

– azon valójában semmi nem tud változtatni. Mert az izomtónust az idegrendszer állítja be. És az izomtónus olyan, amilyenre azt az idegrendszer beállítja. A terápiák célja hipotónia esetén az, hogy a hipotónia következményét, szövődményeit csökkentsük. De erre alkati hipotóniánál nincsen szükség, mert ilyenkor a gyerek a mozgásokat (hosszabb tanulási ív után, de teljesen önállóan) meg tudja tanulni, kivitelezi őket. Ami azt jelenti, hogy nincsen az alkati hipotóniának szövődménye, nincsen mit csökkenteni.


Következménye van az alkati hipotóniának

Pont úgy, ahogyan a szőke hajnak is van következménye. A szőke hajhoz nagyon gyakran világos bőr és kék szem tartozik. Az ilyen embereknek meg kell tanulniuk, hogy hogyan vigyázzanak magukra a napon. Viszont könnyen jutnak D-vitaminhoz nyáron. Ez egy adottság, aminek vannak előnyei és hátrányai. Megtanulunk vele együtt élni.

Így érdemes gondolni az alkati hipotóniára is. Sajátság, amivel egész életében együtt fog élni az alkati hipotón ember. Azzal jár, hogy ugyanahhoz a mozgáskivietelezéshez több edzés, több izomerő kell neki, mint a feszesebb tónusú embernek. Viszont hajlékonyabb. Így lassabban fog megtanulni járni. De majd kihasználja a hajlékonyságát…


Ha precízen lett meghatározva a babádról, hogy alkati hipotón

…akkor – a hipotónia miatt – nincsen szüksége semmilyen terápiára. Ez az „alkati” jelzőből következik: ezt jelenti az „alkati” jelző a hipotónia előtt.

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!