Etetem. Altatom. Ha nyűgös, próbálom megnyugtatni.

Így gondolkodunk, amikor a babánkról gondoskodunk. Pedig a babák nem így, nem ilyen darabosan működnek.

Amikor szopnak a babák, akkor megnyugszanak, jóllaknak és elalszanak. Egyszerre. A babáknak ez a három dolog egy: az evés, a nyugtatás és az altatás nem különül el egymástól.


Már megint a szoptatással jöttök?!!! Kit érdekel, amikor nem szoptatok?!

A babáknak az a természetes, az a legjobb, ha szopnak – ez közhely. A cikkünket neked szánjuk, aki nem (csak) szoptatsz, mégis kénytelenek vagyunk a szoptatástól, sőt, az igény szerinti szoptatástól kiindulni. Nem azért, hogy növeljük a lelkedben az esetleges űrt, amit a szoptatás hiánya jelent. (Jól ismerem ezt az űrt én is, mert érintett vagyok.) Hanem azért, mert szeretném, ha végiggondolnánk, hogy az igény szerint szoptatott baba mit kap, amikor szopik, azaz tulajdonképpen mi az igénye.

Mi a fenének gondolkodjunk mi erről?

Azért, mert attól, hogy a te babád nem (csak) szopik, még pontosan ugyanolyan jót akarsz neki, mint az, aki (csak) szoptat. Mert a szopizás nem véletlenül működik úgy, ahogyan működik, hanem azért, mert ahogyan az igény szerinti szoptatás működik, úgy jó a babának. Azért, mert mindkettőtöknek nagyon finom lehetne az igény szerinti cumisüveges és nyugtatócumis gondoskodás, AMI LÉTEZIK! Ahhoz azonban, hogy rátalálhass erre, vagy akár csak gondolkodhass róla, érteni kell, hogy milyen igényekről is beszélünk, amikor az igény szerintiségről beszélünk.


Ha nem szopik, akkor mi az, hogy igény szerint?!

Ahhoz, hogy ezt megérthessük, kérlek, gondoljuk végig, hogy mit is kap az a baba, amelyik igény szerint szopik. Sok és gyakori szopást. Ami szopó mozgást és testközelséget, sőt, bőr-bőr kontaktust jelent egyszerre. Akkor kapja ezt, amikor éppen nyugtalan, akkor, amikor álmos, fáradt, és akkor is, amikor éhes. Szóval, éjjel-nappal bármikor, első nyikra. Mindettől megnyugszik, jóllakik és elalszik – egyszerre.

Akkor is, ha mi nem szoptatunk, ha cumisüveggel és nyugtatócumival gondoskodunk, a mi babánknak akkor is szüksége van

  • nagyon sok testközelségre, sőt, bőr-bőr kontaktusra,
  • evés közben is;
  • gyakori evésre, egy-egy alkalommal kis adagokra;
  • nagyon sok szopó mozgásra;
  • az elalváshoz segítségre: a leghatékonyabb segítség számára a szopó mozgás és a folyó tej nyelésének a nyugtató hatása, testközelben. És ne ijedj meg, mert itt most nekünk a tápszer is tej.

Ha azt gondoljuk, hogy a cumisüveg egyszerűen etetésre való…

…akkor jellemzően valahogyan így telnek a napjaink. Amikor itt az evés bejáratott ideje, odaadjuk a babának az adagját. Amit úgy számolunk ki, hogy a napi adagot elosztjuk az etetések számával. Két evés között órák (eleinte legalább három, de elég hamar már inkább négy) telnek el. Kb. a négyóránkénti etetésektől kezdve éjjel már nincsen etetés. Ez azt jelenti, hogy a baba mohón, ritkán és nagyokat eszik. Gyakori, hogy bukik. Sok levegőt nyel evés közben. Az etetések nagyon gyorsak: pár perc, és eltűnik az adag. Ölben, összebújva nem is lehet odaadni neki a tejet, mert kifeszíti magát.

Az altatások nagyon nehezek. Alig alszik napközben a baba. Éjjel, ha megébred, nehéz visszaaltatni. Pedig sokszor ébred. Ráadásul azt mondják, hogy nem szabadna ennie már ilyenkor. Amúgy nagyon jó baba, de küzdelmesek az éjszakák és a nappalok is. Aztán csak fölnő, és vége lesz ennek a nehéz időszaknak…


Ha azt gondoljuk, hogy a cumisüveg és a nyugtatócumi az igény szerinti gondoskodás eszközei…

…akkor megtanulhatjuk, hogy

  • valójában mire van szüksége a babának,
  • és hogy hogyan jelzi ezeket az igényeit.
  • Majd a babát érzékenyen figyelve egészen más technikával és más ütemezésben adunk neki enni,
  • és ügyesen kombináljuk a cumisüveget a nyugtatócumival.

Mi lesz a különbség a mindennapokban?

Sokkal kevesebbet nézzük az órát, többet foglalkozunk azzal, hogy időtlenül ráhangolódunk, szinte eggyé válunk a babával. Nyugodtakká válnak az etetések. Sikerül ölben, összebújva etetni.  Lecsökkennek, akár meg is szűnnek a bukások. Kulcsot találunk az altatáshoz. Akár a nyugtatócumit is elfogadja a baba, ha eddig nem fogadta el. Könnyebb lesz visszaaltatni is a babát éjjel, amitől nyugodtak, ezért sokkal könnyebbek lesznek az éjszakák. Kevesebb lesz a sírás. Nyugodtabb leszel te magad is, és sokkal jobban fogod élvezni a babázást!

Kipróbálnád? Szuper! Ez a videó: https://possumsonline.com/video/renee-keogh-demonstrates-paced-bottle-feeding és a  következő cikkünk konkrét tippeket ad a dolog kivitelezéséhez!