Hogyan hat a kismotorozás a lábra, a csípőre?

Ha a gyereknek nincsen olyan mozgásszervi eltérése, amire valamilyen korrekciót alkalmaztok, akkor a kismotor legkevésbé az izmokra/inakra/csontokra hat, mert ezekre (szerencsére és sajnos) nem könnyű kívülről hatni. Ilyen szempontból mindegy, hogy a gyerek motorozik vagy sem.


A sebesség varázsa

Kismotorral sokkal gyorsabban halad a gyerek, mint nélküle. A sebességet a legtöbb gyerek szereti. Gondolj csak bele: a mozgásfejlődés előrehaladtával a gyerek egyre gyorsul. A sebesség kellemes és kívánatos dolog a gyerek életében. Ez az egyik motiváció, ami hajtja a mozgásfejlődését. Ha adok neki egy szerkezetet, amivel könnyebb és gyorsabb is lesz a haladás, akkor nagy az esélye, hogy azt szeretni fogja, és azt fogja választani.


Van bármi baj a kismotorral?

Bármilyen felmerülő hatás közül azt látom a legnagyobbnak, hogy amikor motorozik, akkor nem csinálja azt a mozgásformát, amivel amúgy az idejét töltené. Márpedig a mozgásfejlődésben tulajdonképpen a folyamat a lényeg (nem az eredmény). Az, hogy a gyerek csinálhassa mindig azt, amit éppen a benne zajló, bámulatosan komplex belső program diktál. Én úgy látom, hogy a kismotor valóban eltéríti ettől a gyereket, úgy is mondhatom, hogy a kismotor használata szigorúan véve nem jelent szabad mozgást.


Ha a gyerek amúgy már stabilan jár

…akkor ez a hatás sokkal kisebb. Mert a járás előtti mozgásformákkal az van, hogy a különböző mozgásformák más-más kognitív képességet készítenek elő, és ez a folyamat a stabil járással nagyrészt lezajlik.


Ha bármi ellenérzésed van a kismotorral kapcsolatban

…és a szíved szerint nem vennél a gyerekednek, akkor biztatni tudlak: hagyjátok ki nyugodtan a motorozást. Ha nincsen a gyereknek motorja, akkor természetes lesz neki, hogy nincsen, és nem is veszít vele semmit.

Ha ő is szeretné a motorozást – mint a legtöbb gyerek – akkor a játszótéren a parkoló kismotorokkal majd kiéli magát, és arra biztatlak, hogy ezt szabadon hagyd is neki. Az ég világán semmi baja nem lesz tőle! És így legalább nincs is motorja: járhat szabadon; és motorozhat is: nem marad ki a korosztályos buliból.


Ha a kismotor mellett döntesz

…azt javaslom, hogy várd ki azt az időt, amikor már (minél régebben) jár.


Ha ti már motoroztok

…és kellemetlen most belegondolni, hogy talán ezen információk után másként döntenél, mint eddig, akkor fontos, hogy tudd, hogy mi, többi szülők, mindannyian így vagyunk millió témában, amit a múltban csináltunk a gyerekkel! Egyáltalán nem vagy egyedül, sőt, mind veled vagyunk, amikor átéled ezt!

Fontos azt is tudnod, hogy a gyerekek nagyon plasztikusak, és remekül vesznek sok-sok hatást. Ez a kismotorozás meglehetősen kis dolog a gyerek életében. Ha ti már túlvagytok ezen a döntésen, nyugodtan legyints, és lépj tovább a most, nálatok aktuális, nyitott kérdésekre! Éppen elég azokról dönteni!

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!