Az első életévekben a gyerekek alvásciklusának átlagos hossza 50-60 perc. Ez csak majd úgy 2-3 éves kor körül érik meg hosszabbra átlag 1-1.5 órásra.


A 40-50 perces alvásciklus a gyerekeknél évekig egy 20 perces REM fázissal kezdődik, ami egy nagyon felületes alvásfázis. Ezidő alatt altatod (szoptatod, ringatod, cumisüvegből folyik a tej sb.), és ebben a 20 percben nagyon könnyen megébred.
 
A 20 perc után átlendülhet mélyebb fázisokba, de maximum 20-30 percet fog ott tölteni, mert addigra lejár a ciklus és újra felületes fázisba kerül. Onnan vagy továbblendül megint egy új alvásciklusba (akár egyedül, vagy mert szoptatod, vagy mert cumit használ vagy mert mozog hordozóban, babakocsiban, hintában, autóba stb).
 

Az, hogy a gyerekek alvása érik, azt jelenti, hogy 3 éves kora körül, már nem kell ilyen segítség se éjjel se nappal és fog aludni (nappal 1-2 alvásciklusnyit, éjjel pedig ébredhet, mert mondjuk pisilni kell, vagy hozzád akar bújni, de nem minden ciklus végén).


Az is van, hogy a gyerekek az első években a 24 órában történt összes alvásuk felét REM fázisban töltik vagyis nagyon felületesen alszanak. Ez az 50% lecsökken és 30% lesz kb 3 éves korra. Majd felnőtt korra lesz 25%.
 
Azért ilyen sok a felületes alvás, hogy ne lehessen őket pl egész éjszakára magukra hagyni. Persze ma már nem jön a kardfogú tigris, de ettől még sejt szinten be van építve a vészjelző. A kisgyerek jelez, sír ha magára marad, pláne éjszaka. Ezt nem tudatosan teszi, nem manipulálni akar. Ugyanis minden testi funkciója jelzi számára, hogy egyedül nem jó. Így nem jut tejhez és nincs egy másik felnőtt érett test, aki a testközelségével szabályozza a szívritmusát, a véroxigén szintjét és a légzését. Ehhez sűrű szopizásra és folyamatos testközelségre van szüksége éjjel-nappal.

Ez az egész rendszer működik magától és nem tanítható, nincs mit trükközni. Magától megérik rá! Hátra lehet dőlni! Benne van a szoftver és az fut, míg fel nem nő a kisbabád.

Még hasonló fontos információk és érdekességek az alvásról, altatásról:

Még több segítségre van szükséged?