Lemerült az akksi…

Most nem a telefonodra gondolok, hanem rád. Ha nem egészen érted, hogy miről beszélek, kezdd a cikkünk előző részével az olvasást. Most onnan folytatjuk, ahol azt abbahagytuk. Keressük az aksitöltőt, mármint a sajátunkat. Ami föltölt minket. Hogy az legyen a babázás domináns élménye, hogy élvezzük a babánk cukiságát. Hogy örömmel gondoskodhassunk róla!

Négy fázisban telhetsz meg energiával

  1. Aludj!
  2. Mozogj! (előkészületben)
  3. Töltődj föl!
  4. Maradj egyensúlyban!

Kezdjük az elején. Az első fázis: aludj!


Lehetetlen?! Nem az!

Eleget aludni hihetetlen, hogy milyen fontos. Ha a kialvatlanság meghalad egy kritikus szintet, semmi, de semmi nem működik normálisan. Már hallom is, ahogy mondod: a gyereke(i)d mellett lehetetlen! Az a helyzet, hogy van elég gyerekem hozzá, hogy tudjam, hogy mennyire az! És te próbáltad már, hogy valóban mindenek előtti prioritássá teszed azt, hogy alváshoz juss?

Rengeteg alkalom van az alvásra, ha bármit kész vagy az alvás kedvéért félretenni, ami félretehető. Sőt, a saját testi szükségleteid kielégítését is úgy szervezd, hogy ne alvásidőt veszíts vele. Altatsz, és utána zuhanyzol, fogat mosol, és sietsz az ágyba? Az már elég jó. Ha egy mód van rá, azt ajánlom, hogy zuhanyozz/fürödj, amíg a gyerek ébren van, akár párhuzamosan vele. És moss is fogat. És ha ő már alszik, aludj te is. Ha lehet, aludjatok el együtt! Az altatásban elálmosodsz? A legjobb! Jó éjt! Ímélek? Főzés? Konyha rendbe rakása? Mosás? Várhatnak, várjanak! Szervezd át! A „front loading” (vagyis, hogy inkább reggel és ne este próbáljuk a nappal elmaradt teendőket elvégezni) sokkal családbarátabb, mint elsőre gondolnánk. Vasalás? Hagyd el, akár örökre! Alszik a gyerek napközben? Ha egy mód van rá (nem a másikért mész éppen az oviba), aludj te is! Házimunkára rá se gondolj ilyenkor!!! Az alvás a legfőbb prioritás! Ragadj meg minden alkalmat az alvásra! Minden más várhat.


És mikor leszek a párommal?

Este a párod végre otthon van, és jó lenne vele lenni? De este a babát hosszan altatni kell, így nincs közös estétek? Ördögi kör. Ne hagyd magad! Szervezd át! Pl. a közös estéteknek ne az altatás utáni késő estét gondold. Már este 5-6-7-kor összebújhattok, és estét csinálhattok. Akkor, amikor még ébren bírtok lenni. Nincsen otthon a párod korábban? Akkor is illúzió, hogy este jól együtt lehettek majd, mert az alváshiány ezt a lehetőséget csírájában fojtja meg. Te nem ezt tapasztalod? Nálunk így működik: hullafáradtan nem tudunk az egymásra figyelésből épülni, sőt már arra sem vágyunk, hogy tartsuk magunkat a gravitáció ellenében. Ilyenkor az általam ismert egyetlen őszinte és meghitt együttlét az éjszakai kényelemben összebújva alvás, enyhébb alváshiány esetén az alvás előtti pusmogás ugyanígy.

A tippünk, hogy aludjon el a párod is veled és a babával, és reggel ne csak te kelj a gyerekhez, hanem ő is. Így együtt elkészülhet a házimunka, és/vagy közös időt nyerhettek.


Amikor másvalaki van éppen a babával…

Nagyszülő, fizetett segítség van a babával akár csak hetente pár órára? Aludj! Munka után bevásárol a párod? Menjen a babával, te pedig aludj! Hétvégén reggel, ha megébred a baba, vegye át tőled ő, te pedig feküdj vissza aludni még egy-két órát. Hatalmas lehetőség a pótlásra.


Ha már az alváshiány nem kínzó,

mert bepótoltuk egy jó részét, akkor tovább léphetünk a második fázisba.(előkészületben, addig is itt a negyedik fázis!)