Hát, ez jó megfoghatatlanul hangzik!

Mi az, hogy töltődj? Az, hogy valami olyat csinálsz, amitől és ami után úgy érzed magad, mintha kicseréltek volna. Ami, még ha esetleg fárasztó is csinálni, energiával tölt föl. És amikor benne vagy, megszűnik körülötted a tér és az idő.

Egyedi, hogy kinek mi ez a tevékenység. Lehet

  • sport,
  • tánc,
  • zenélés,
  • kézimunka,
  • túrázás,
  • selyem- vagy kavicsfestés,

tényleg bármi, ami vonz, tölt, ad neked. Lehet, hogy ez valami régi hobbid, amit abbahagytál, és szívesen csinálnád újra. Lehet, hogy ez valami olyan dolog, amit sosem csináltál, és régen vágysz rá. Vagy vadi új ötlet, hogy de jó lenne…


Talán zenéltél,

aztán abbahagytad, most meg szóba jön, mert hát gyerek mellett… Pedig némi szervezéssel gyerek mellett – ha nem is feltétlenül háromhetes baba mellett, hanem valamivel később – remekül lehet zenélni! Vedd elő, porold le, élvezd! Tanárhoz is járhatsz, ha az esik jól.

Lehet, hogy soha nem zenéltél, de mindig vágytál rá. Vágj bele! Vagy nem is hiányzott – eddig. De most lett kedved hozzá. Hajrá! A gyerekednek is sokat adsz vele, ha zenélsz, és ha zenét tanulsz!


Nem biztos, hogy nagyon gyors és könnyű lesz megtalálni,

hogy mit, mikor és hogyan csinálj. Ha elsőre nem sikerül megszervezni, ne add föl! Új élethelyzet, új tevékenység, persze, hogy kell hozzá egy kis idő, és néhány próbálkozás, hogy kialakuljon a helyzet. Légy kitartó, és fuss neki újra, addig-addig, míg megvan a saját kis időd, töltődésed!


Ha a kézimunkázás kapott pipát a fönti fölsorolásban, légy résen!

A babasapihorgolás adja magát, jó és hasznos tevékenység. Ám a legtöbbünknél nem meríti ki az első bekezdésben megfogalmazott követelményeket. Kevés kivétellel a kézimunka nem rólunk szól, nem cserél ki, nem tölt föl valójában/igazán. Te hogy vagy vele? Ha szívesen horgolsz, de nem szenvedély, katarzis és újjászületés, akkor csináld és élvezd, de ne töltődésképpen gondolj rá. Szuper időhasznosítás pl. a játszótéren, de amikor gyerek nélküli időd van, akkor töltődj, szüless újjá!

Ha neked a kézimunkázás valódi újjászületés, akkor ez a bekezdés nem neked szólt.


Ne akard megúszni ezt a pontot, mert ez a lényeg!

A babázás nem egy rövid életszakasz: sokunknak tíz-tizenöt év az életünkből. De ha csak két év, akkor is nagyon fontos, hogy milyen kettő! Remek alkalom, hogy olyanba vágjunk, ami a kisgyerekes évek után is boldogság. Hiszen töltődésre mindig szükségünk van!