Totyogó korban gyakori, hogy az az érzésünk ez a gyerek levegőn él. Semmit nem hajlandó enni, bármit készítesz. Vagy éppen csak 1-2 féle kaját fogad el, abból eszik nagyobb adagokat, de másból csak csipeget.

Vegyük sorra mi az, ami normális és mi nem. Mikor kellene tényleg aggódni?

Miért nem eszik a totyogó?

Elvárások. Már megint ezek a fránya elvárások! A hozzátáplálás kezdetétől valószínű, hogy téged is sokat stresszelt a környezet, hogy mennyit kéne ennie a babádnak, hány grammnak kéne elfogynia egyes étkezéseknél. Nyomaszthattak, hogy milyen súlyos következménye van, ha nem eszik elég vitamint és hát az anyatej már nem elég…

Táblázatok tömkelege jöhet szembe veled a neten, hogy miből mennyit kéne ennie és csak úgy ahogy az alvásnál, itt sem olvasták a nagykönyvet a gyerekek. Nem robotok, nem fognak semmilyen táblázat szerint enni. A magyar protokoll és a nemzetközi ajánlások is hangsúlyozzák, hogy ezek a táblázatok csak iránymutatások és nem azt jelentik, hogy így KELL ennie a gyereknek. A magyar és a nemzetközi ajánlások is az igény szerinti, válaszkész hozzátáplálást javasolják: ami azt jelenti, hogy figyeld a gyerekedet és úgy ismertesd meg a szilárd ételekkel, úgy vezesd be a felnőtt, családi ételek világába, olyan tempóba, olyan lépésekkel, ami neki megfelel.

Óriási adagok vannak a fejünkben!

Ha nem is mérjük grammra az ételt, akkor is hatalmas adagok lebegnek a szemünk előtt, mikor arra gondolunk, hogy mennyit kéne ennie a gyereknek. Sokszor ki is rakjuk ezt az adagot a tányérjára. Ha csak azt vesszük alapul, hogy a gyerek és a felnőtt súlyaránya milyen, könnyen belátható, hogy míg én a 60kg-san megeszem egy tányér kb 80-100gr penne tésztát szósszal, addig a totyogóm 3-5 db pennével be fogja érni, hiszen a súlya, hatoda az enyémnek. Raádásul, ha kirakom a tényérjára azt a nagy adagot, amit gondolok, abból a 3 szem penne tényleg olyan mintha nem evett volna semmit – kész a recept a pánikra és hogy úgy gondoljak a gyerekemre, mint egy rossz evő, aki keveset eszik.

Normális totyogó adag lehet, akár 2-3 falat. Vagy egy egész tányér. Lehet, hogy egyik héten nagy adagokat eszik, másik héten meg semmit.

A dackroszak kellős közepén járunk!

Az akarat fejlődése zajlik ebben a korban. A gyerekek rájönnek, hogy ők és a világ két külön dolog és hatalmuk van a külső történések, tárgyak és emberek felett. Ha nem akar enni, az hatalom és a határok feszegetése. Most tanulják meg, hogy mit lehet és mit nem, hogy a cselekedeteiknek következménye van. Ha szigorúan szabályozni akarjuk az étkezésüket, pont az ellenkezőjébe futhatunk, mint amit el szeretnénk érni: óriási dacreakció, nem evés, stressz a kaja körül. Pedig az étkezés pont az a napirendi pont, ahol gyakorolhatná a szabadságát: ha van minden étkezésnél 2-5 féle egészséges választék, akkor abból ő dönthetné el, hogy melyikből és mennyit eszik. Vagy éppen egyáltalán semmit. (Nem arra gondolok, hogy minden étkezésnél 3-4 félét főzzél! Hanem, hogy akár egy reggelinél a zabkása mellé, lehet választani gyümölcsöt vagy kakaóport mézzel. És lehet csak gyümölcsöt enni vagy semmit.)

Ebben a korban kezd fontos lenni a napirend, a rutinok

  • kerüld, hogy étkezések között vízen kívül mást is fogyasszon, ha napi 5x kínálod, az azt jelenti, hogy 1-2 óránként van kisebb nagyobb étel, ezek között még, ha bulátát rágcsál, vagy gyümölcslét fogyaszt, akkor nem fog tudni enni, mikor várod)
  • nagyon pici adagokat rakj ki, pár falatot és ha kér még, adj többet vagy engedd, hogy ő rakja a tányérjára egy nagyobb tányérról azokat, amiket meg szeretne enni
  • legyen nyilvánvaló, hogy ha nem kér semmit most az is oké, az 5 étkezésből simán 1-2 lehet, hogy nem lesz éhes
  • olyan ételek legyenek otthon, ami egészséges és amit szeretnél, hogy egyen a gyereked
  • ne erőltesd, ne sürgesd, ne zsarold, ne nyomulj, hogy egyen már, egyen még – ezek mondatok, az előző generációkról maradtak ránk és bizonyítottan nagyon kártékonyak
    • csak még egy kanállal
    • ha megeszed kapsz…
    • egy kanállal meg KELL kóstolni…
    • addig ülsz itt, amíg el nem fogy
    • ne szórakozz az étellel, egyél!

Kevesebb elég neki!

Lehet, hogy baba korában sokkal nagyobb adagokat és többet evett, mint most, hogy 1-3 éves. Egyszerűen változik az étvágyuk, és más dolguk is van, fontosabb: mozogni és felfedezni a környezetet. Totyogó korban tipikusan csökken a súlygyarapodás mértéke. Ilyen korban lehet, hogy 1 év alatt híznak 1 kg. Mi meg várjuk a havi gyarapodást, pedig az tipikusan sokszor stagnál ebben az időszakban. (Intő jel viszont, ha fogy! Mindenképp fordulj orvoshoz, ha ezt tapasztalod).

Felelősség

  • A te felelősséged, hogy hányszor/mikor és milyen egészséges változatos ételekkel kínálod.
  • A gyerek felelőssége, hogy miből és mennyit eszik.

A te bizalmadra van szüksége ehhez. Hogy rábízod, hogy miből mennyit és azt is, ha éppen semennyit. Saját belső érzékelését tanulja, hogy éhes és hogy a testének a finom, egészséges ételektől jó lesz.

Szülői minta

Hosszú távon az fog számítani a gyereknek, hogy ti a családban mikor, mit és hol esztek. A mintát sejtjeibe szívja babakorától. A hozzátáplálás lehetőség, hogy változtassatok mind az egészségesebb ételek irányába, mind egészségesebb táplálkozási szokások irányába ti magatok is.