A hozzátáplálás tanácsok a legújabb kutatási eredmények alapján és a legnagyobb nemzetközi gyermekegészségügyi ajánlások felhasználásával készültek. (Unicef, WHO, La Leche Liga).

Mit jelent a hozzátáplálás?

A hozzátáplálás a szilárd ételek bevezetését jelenti csecsemők és kisgyermekek étrendjébe az anyatej vagy tápszer mellett.

Általános irányelvek a hozzátáplálás megkezdéséhez:

Nem-szoptatott babák

Ha nem szoptatod a babádat, akkor is a 6 hónapos kor a legjobb időpont, hogy elkezd bevezetni a szilárd ételeket. Ez az a kor, amikor a babáknak – akár szopiznak, akár nem – szükségük van arra, hogy elkezdjenek ismerkedni a szilárd ételekkel, mégpedig azért, hogy megkapják az össze szükséges tápanyagot, amit a növekvő testük igényel.

  • Első ételek: Kezdd egyszerű, könnyen emészthető, könnyen elérhető ételekkel, amiknek idénye van. Magyarországon tipikusan gyümölcsök az első ételek. De nincs tudományos bizonyíték, arra, hogy mivel érdemes kezdeni vagy, hogy lenne egy pontos sorrend, amit be kellene tartanod a hozzátáplálásban. Kezdheted például almával vagy banánnal, vagy bármilyen párolt zöldséggel, amit puhára tudsz főzni és szinte krémesre pürésíteni vagy összenyomni az ujjaddal, az elég jó lesz.
  • Kicsi adagok: Az első hónapokban számíts rá, hogy lehet, hogy csak kis adagokat fog enni a babád. Az is normális, ha csak nyalogatja az ételt. Először lehet, hogy csak ismerkedik, a kezével, maszatolással, esetleg az ételt szájához érint, de nem eszi meg. Ez normális része a hozzátáplálásnak és az ismerkedésnek az ízekkel, szilárd ételekkel. Lehet, hogy csak néhány kanállal fog enni még hónapok után is. Ne feledd: a te felelősséged, hogy kínáld, az ővá, hogy miből és mennyit eszik!
  • Új ételek bevezetése: Új ételeket egyenként vezess be, néhány napos intervallumokkal. Így könnyebben nyomon követheted, ha esetleg valamilyen allergiás reakció lép fel. Ez csak az első 1-2 hónapra igaz, később adhatsz bátrabban többféle új ételt, hiszen ha mindig várnál napokat, akkor 10 éves korára se vezetődne be a teljes ételválaszték.
  • Különböző állagú ételek: Kezdetben valószínűleg pépes, selymes textúrájú ételeket adsz majd, de egyidejűleg próbálkozhatsz nagyon kemény gyümölcsökkel, zöldségekkel, amikből nem tud még leharapni, csak nyalogatni, szivogatni tudja a levét: pl. sárgarépa, kemény alma egyben. Ne feledd: a hozzátáplálás a szilárd ételek bevezetéséről szól! Ismerkedés a különböző állagú és ízű ételekkel és felkészítés a felnőtt, családi ételekre. Ha nem tud a babád kísérletezni a szilárd ételekkel, mert kizárólag majdnem vagy teljesen folyékony ételeket, püréket kap, annak nincs előnye számára. Sőt! Tudományosan bizonyított, hogy a rágás hiánya 10 hónapon túl megnöveli a táplálási nehézségek kialakulását. Természetes, hogy aggódsz, hogy hogyan fog a babád boldogulni a szilárdabb ételekkel és nem fog-e félrenyelni vagy fuldokolni rajta. Fontos, hogy fokozatosan, de már egész pici kortól kell kísérletezni a babádnak a szilárd ételekkel. Ne hagyd, hogy visszatartson a félelmed. Erősödj meg abban, hogy a babád ügyes és képes ezekkel a helyzetekkel megbirkózni és te mindig ott vagy, ha mégsem és tudsz neki segíteni a szájából eltávolítani a megakadt falatot.
  • Folyadék: A hozzátáplálás során is fontos az anyatej vagy tápszer további fogyasztása, mivel a legtöbb tápanyagot még mindig ezekből nyeri a csecsemő. 12 hónapos korban fő táplálék még az anyatej legyen, ez a WHO (Egészségügyi Szervezet) ajánlása. Ha betartod, akkor nincs szükség azon aggódnod, hogy mennyit iszik. Ha igény szerinti cumisüvegeztek, akkor is elég, ha a víz ivás a pohárból ivás gyakorlása 12 hónapos kor alatt. Igaz ez akkor is, ha nagyon meleg van és szoptatsz, nincs szükség plusz vízre 12 hónapos kor alatt. Ne feledd: a gyümölcslevek adása (még ha saját készítésű is) nagyon káros, ugyanis rengeteg cukrot tartalmaznak (még ha gyümölcscukor is és nem kristály) és sokkal nagyobb mennyiségben, mint az lehetséges lenne, ha pl. almát enne babád. Egy pohár almalében 3-4 alma leve is belekerül, de gondolj bele, mikor és mennyi idő alatt enne meg a babád ennyi almát? Ráadásul a jótékony rostok nincsenek benne a gyümölcslevekbe, így tápértékük is kicsi. Eltelítenek, de nem adnak.
  • Figyelj a reakciókra: Figyeld meg a csecsemőd reakcióit az új ételekkel kapcsolatban. Ha bármilyen allergiás tünetet észlelsz, mint például kiütés, hasmenés vagy hányás, hagyd abba az adott étel adagolását, és konzultálj a gyermekorvossal.
  • Türelem: A hozzátáplálás időigényes folyamat lehet, és előfordulhat, hogy a babád kezdetben nem fogja elfogadni az ételeket. Legyél türelmes, és próbálkozz. Emlékezz rá, hogy az étel megérintése is már a hozzátáplálás része!
  • Kézzel táplálás: Először próbáld meg a csecsemőt kézzel etetni, majd fokozatosan vezess be evőeszközöket. Adhatsz neki a kezedből szétnyomott puha gyömölcsöt, zöldséget.
  • Szerzett készségek: Nagyon fontos része a hozzátáplálásnak, hogy az evés társas tevékenység. Együtt vagyunk, finomat eszünk, nevetünk, beszélgetünk az asztalnál. Az evés jó a testnek és a léleknek is. A babádnak pedig meg kell tanulnia szabályoznia az éhségét. Meg kell tanulnia, hogy mikor elég, mikor van tele. A mennyiséget nem neked kell szabályozni, figyeled a jelzéseit, hogy ő is összehangolódhasson a testével és megtanulja, mikor elég.
  • Óriási adagok vannak a fejünkben! Sokszor az egészségügyi dolgozók és a környezetünk is azt sugallja, hogy bizonyos grammokat meg kell enni a gyerekeknek. Ha nem is mérjük grammra az ételt, akkor is hatalmas adagok lebegnek a szemünk előtt, aminek el kéne fogynia. Kirakjuk ezt a hatalmas adagot a tányérjára és elvárjuk, hogy el is fogyjon. Hiszen sokat dolgoztunk vele, készítettük, pürésítettük. De gondoljunk bele, hogy a gyerek és a felnőtt súlyaránya milyen. Könnyen belátható, hogy míg én a 60kg-san megeszem egy tányér kb 80-100gr penne tésztát szósszal, addig a 12 hónap alatti kisbabám 3-5 db pennével be fogja érni. Hiszen a súlya, nyolcada az enyémnek. Ráadásul, ha kirakom a tányérjára azt a nagy adagot, amit gondolok, abból 1-2 kanál tényleg olyan lesz, mintha nem evett volna semmit – kész a recept a pánikra és hogy úgy gondoljak a babámra, mint egy rossz evő, vagy aki keveset eszik. A táplálkozási problémák itt kezdődnek és az aggodalmunk a legnagyobb veszély ebben. Kérj segítséget, hogy átbeszélhesd mi nyugtalanít a hozzátáplálásban és dolgozz magadon, hogy a kisbabád egészséges étkezési szokásokkal nőhessen fel.
  • A felelősség: gyakran azt gondoljuk, hogy a mi felelősségünk a kisbaba evése. Nekünk csak az a dolgunk, hogy biztosítsunk számára egészséges és finom ételeket, de az, hogy miből és mennyit eszik, az az ő felelőssége. Ez furcsán hangozhat, mert azt gondoljuk, hogy pici még, mit tudja ő… De hát pont, hogy mit tudjuk mi, hogy mennyi elég neki? Nem tudunk a testével érezni, nem tudhatjuk, hogy éppen most mennyire van szüksége és hogy egyáltalán éhes-e. Csak kínálni tudjuk. A többi rá kell bízni. Ehhez persze szükség van egy nagy fokú bizalomra, hogy a baba teste működik, nem kell nekünk „beleszólni”, alakítani, mert tudja, hogy mire van szüksége. Persze „halászni, vadászni” még nem fog menni, az a mi dolgunk.
  • Önállóság születése: a hozzátáplálásnál még egy nagyon fontos dolog történik, amit hangsúlyozni kell: a cél az, hogy amellett, hogy a gyerek a felnőtt, családi ételek eszi, hogy mindezt önállóan tegye! Könnyű elcsúszni ebben, hiszen 6 hónapos korig mi etettünk, akár szoptattuk, akár cumisüvegeztünk vele. Illetve már ez sem teljesen igaz, hiszen jól ismerheted, hogy a 5-6 hónapos babád hiába akarnád mellre tenni nappal kettő szív és már fordul el és mászik le az öledből. De te kínáltad, aztán vagy elfogadta, vagy nem, azt már rábízhatod. Ha igény szerint cumisüvegeztek akkor szintén ez a helyzet. (Erről bővebben itt olvashatsz). Mivel a mi kultúránkban általában pürével kezdünk ezért azt érezhetjük, hogy ezt nekünk kell csinálni – hiszen 6 hónapos nem fogja egyedül használni a kanalat. Viszont ha már teljesen pürével etetjük, hanem ujjunk között szétnyomkodott „falatkákkal”, akkor azt lehet, hogy előbb-utóbb ő is fel tudja csipegetni és megszülethet az önállóság az evésben. Minél hamarabb történik ez meg, annál jobb. A pürék vagyis babaételek kivezetése már 7 hónapos korban megtörténhet:

A hozzátáplálás folyamata nagyon egyéni lehet minden babánál, így nem érdemes összehasonlítani a nagyobb tesóval vagy a szomszéd gyerekével semmiképp. Fontos, hogy reagálj az ő igényeire és aszerint alakítsd ki a rutinotokat.

Ha kérdésed van, keress bizalommal. Foglalj időpontot tanácsadásra: