Fejlesztés, otthon

Fókuszban az idegrendszer

Ha fejleszteni akarod a babád mozgását, a legfontosabb azt értened, hogy a mozgásfejlődés hátterében az idegrendszeri érés áll. Ha fejleszteni akarunk, akkor az idegrendszeri érésre kell jótékonyan hatnunk. A nagy kérdés tehát: mivel serkenthetjük az idegrendszer érését?

INGEREK

Az idegrendszer éréséhez a környezetből érkező, megfelelő minőségű és mennyiségű ingerekre van szükség. 

mIK EZEK AZ INGEREK?

Természetesen az összes fajta ingerre szükség van, de van háromfajta inger, aminek kiemelt a jelentősége, mert ezek fejlesztik hatékonyan a baba mozgását

Ez a három ingerfajta:

a tapintási ingerek

az egyensúlyérzékelési ingerek

és azok az ingerek, amik akkor érik a baba izmait, amikor a babát mozgatjuk.

 BIZTONSÁGÉRZET  

A fejlődés feltétele még az, hogy a baba biztonságban érezze magát. Mert ha a baba nem érzi magát biztonságban, akkor túlélő-üzemmódba kapcsol át, azaz kiváltódik benne a stresszreakció. A stressz pedig gátolja a fejlődést, tanulást. Ezért ha fejleszteni akarunk, arra kell ügyelnünk, hogy a baba biztonságban érezze magát, jól legyen.  

 

Adjuk össze a hozzávalóinkat!

A tapintási ingerek egyszerűen az érintést jelentik. A második két pontunkban szereplő ingereket mind megkapja a baba, ha mozgatjuk őt. A hatékony fejlesztés egyenlete tehát:

érintés + mozgatás + biztonság = hordozás 

vagy karban/ölben levés

Vedd föl a babádat bármikor, bármennyit! Legyen rajtad, amikor csak az jó nektek! Ez nem csak finom és sokszor nagyon praktikus, hanem a babád mozgását is fejleszti.

 FEJLESZTÉS, AMIKOR A BABA LE VAN TÉVE

Akkor is tegyél a babád mozgásfejlődéséért, amikor leteszed őt! Méghozzá ne csak egy héten egyszer, van csak napi egy-két tornával, hanem mindig, amikor csak leteszed őt! Ne ijedj meg: a leghatékonyabb fejlesztés egyáltalán nem nehéz. Sőt, ez kifejezetten a lusta szülők sportja! Semmit mást nem kell tennünk, mint megoldanunk, hogy a baba mindig, amikor le van téve, szabadon mozoghasson.


MI KELL EHHEZ?

Mi sem egyszerűbb: tedd le a babát a földre olyan ruhában, ami egyáltalán nem akadályozza a mozgásban.

  • Ha a babád még nem tud megfordulni a hátáról a hasára, a hátára fektesd.
  • Ha már meg tud fordulni, teheted a hasára is.
  • Ha pedig már mászik, leteheted négykézláb is.

Legyen a baba körül 2-3 játék (ne több, legalábbis ne sokkal több), ne legyen viszont játszószőnyegen, azaz ne lógjanak fölötte a játékok.

Ennyi az egész. Kész. Ez a mozgásfejlesztés.

.

Hát ez meg mitől fejlesztés?

Hű, de izgalmas kérdés! Ugyanis kétféle fejlesztés zajlik párhuzamosan, amikor a gyerek szabadon mozog:

  1. rövidtávú hatás: izomerő-fejlesztés és a csontok, ízületek előkészítése a következő mozgásfázishoz;
  2. hosszútávú hatás: a gondolkodási képességek fejlesztése.

RÖVIDTÁVÚ FEJLESZTŐ HATÁS

A babák szó szerint örökmozgók. Ésszel szinte követhetetlenül gyakran, lényegében pár másodpercenként pozíciót változatnak. Bármelyik személyi edző vagy gyógytornász megirigyelhetné, amit művelnek! Nézd meg például ezt a videót azzal a szemmel, hogy a baba, Misi, mikor milyen pozícióban van, mennyi időnként vált pozíciót:

A videó 54 másodpercében 8 pozícióváltást láthatunk tőle, ami azt jelenti, hogy átlagosan mindössze 6 másodpercet tölt el egy pozícióban!!! Ez kemény edzés. A baba erősít, gyakorol. Előkészíti a következő mozgásfázist. Ennél hatékonyabb edzés nincs. A baba még nagyon jól tudja, hogy mi a jó neki: ő maga a saját személyi edzője.


HA A SZABAD MOZGÁST AKADÁLYOZZUK

…ezt a sok-sok edzést és gyakorlást rövidítjük meg. Nézd meg például, hogy hogyan mozog Misi, ha szűk nadrág van rajta. Figyeld meg, hogy az előző felvétel megnézése után megdöbbentően hosszú ideig, 1,5 percig ugyanabban az egy pozícióban ül, és utána is nagyon nehezen indul neki!

Ilyen hosszan csak akkor van a baba egy pozícióban, ha a mozgása akadályoztatott.

És ez csak egyetlen, szemléletes példa arra, hogy mekkora különbség a gyerekeknek, hogy szabadon mozoghat vagy korlátozzuk a mozgásában. De a szabad mozgás összes korlátozásának hasonló a jelentősége.

SENKI NEM KORLÁTOZZA A BABA MOZGÁSÁT ÚGY, HOGY TUDNA RÓLA, HOGY EZT TESZI

Viszont szinte minden babát többé-kevésbé korlátozunk a mozgásában anélkül, hogy tudnánk róla, mert a kultúránk nagyon erősen sugallja a mozgáskorlátozásokat. Ha tehát biztos szeretnél lenni benne, hogy a babád szabadon mozoghat, érdemes nagyon nyitottan, apránként fölülvizsgálni az összes helyzetet, amikor a babád éber, és le van téve.

Ha szeretnéd, végiggondolhatjuk együtt is a napotokat – így könnyebb rájönni, hogy mit tehetsz a szabad mozgáért!

Ónodi Ágnes

Tanácsadás személyesen, telefonon vagy online:

HOSSZÚTÁVÚ FEJLESZTŐ HATÁS

Minden mozgásfázisnak van olyan hatása is, hogy bizonyos gondolkodási képességeket fejleszt. A szem-kéz koordinációt, a térérzékelést, a testséma alakulását stb. Ezek azok a képességek, amikért mindent megadnánk, hogy jobbak legyenek, amikor a gyerekünk iskolás. Csakhogy akkor már alig-alig lehet fejleszteni őket. Most viszont nagyon is hatékonyan fejleszthetőek! Ehhez pedig semmi más nem kell, sőt, nem is lehet jobban fejleszteni őket mással, mint azzal, ha biztosítjuk a babának a szabad mozgás lehetőségét!

ÉS HA LÁTOM, HOGY NÁLUNK MÁR SÉRÜLT A SZABAD MOZGÁS?

Minden nap új lehetőség! Soha nincsen jobb pillanat a szabad mozgás biztosításához, mint a MOST! A szabad mozgás nem nehezebb, sőt könnyebbek és szabadabbak a te mindennapjaid is, ha a babád szabadon mozoghat. Ne félj hát a váltástól!

Az is igaz, hogy maga a váltás sokszor nem könnyű, hiszen át kell állni fejben az új gondolkodásmódra, és meg kell találni a mindennapi helyzeteink új megoldásait. Ha te is így vagy, ha neked is jól jönne a segítség a váltáshoz, tudd, hogy nem vagy egyedül! A tanfolyam a Mozgásfejlődésről neked szól.