gyors = jó?

A legtöbbünkben nagyon erősen benne van az a megközelítés, hogy a jó mozgásfejlődés, az a gyors mozgásfejlődés. Ha a babám mozgása gyorsan fejlődik, akkor ő ügyes baba. Ha pedig a baba mozgása lassan fejlődik, akkor ő nem olyan ügyes vagy lusta baba. Hiába működik bennünk erősen ez a szemlélet, ez így nem igaz.

Nem a gyors mozgásfejlődés a jó. És nem a lassú mozgásfejlődés a jó. Amikor a mozgásfejlődésről gondolkodunk, akkor valójában nem a mozgásfejlődés időbeliségére érdemes figyelnünk.

Ugyanis az időbeliségéről annyit mondhatunk, hogy az a jó, ha a baba mozgásfejlődése olyan ritmusban zajlik, ahogyan azt a saját, belső programja hajtja. Ami bizony nagyon egyéni.

A mogzásfejlődés valódi tétje

…nem az, hogy a baba mozgása milyen gyorsan fejlődik. Vagy hogy megtanul-e a gyerek járni. Hanem az, hogy mi történik vele, az idegrendszerével mindaddig, amíg eljut odáig, hogy stabilan jár.

Képességek fejlődnek!

Ugyanis a mozgásfejlődés intenzív szakaszában, és pont, hogy a mozgásfejlődés hatására nagyon intenzíven fejlődnek a baba idegrendszerének azok a részei, amik a gondolkodásbeli, kognitív képességekért felelősek. Ezek azok a képességek, amiket az iskolában fog használni, és amiért iskolás korban oly’ sokat adnál, hogy fejleszthesd. Ezek a képességek a legintenzívebben most, a mozgásfejlődés során, a stabil járás kialakulásáig fejlődnek.

Mozgásfejlődés tanfolyam

Mit mond a szakértő?

Zagyi Linda konduktor, korai fejlesztéssel foglalkozó szakembert kérdeztük:

Honnan tudhatom, hogy a mozgás minősége milyen?

Ebben a cikkünkben nagyon konkrét kapaszkodót adunk ahhoz, hogy megnyugodhass: a babád idegrendszere ép, egészséges, a babád mozgása egészségesen fejlődik.

Ha pedig így van, akkor ahhoz, hogy a mozgásának a minősége megfelelő legyen, semmi másra nincsen szüksége, mint hogy biztosítsd neki a szabad mozgást. Olvasd el hát ezt a cikkünket arról, hogy mi a szabad mozgás. Utána pedig ellenőrizd ennek a cikkünknek a segítségével, hogy a babád szabadon mozog-e.

Tanácsadás

Online tanfolyam