Hogyan készül a palacsintatorta?

Bekeverjük a tésztát, sütjük a palacsintát, és amelyik kisült, azt lerakjuk. Amíg sül a következő, addig a tetejét megkenjük töltelékkel, majd jön a következő elkészült palacsinta, és így tovább.

Folyamatosan van palacsintatésztánk is, közben sül a következő palacsinta, és így nő a palacsintatorta.


Mi köze ennek a mozgásfejlődéshez?

Ahol most tart a baba a mozgásfejlődésben, az a már elkészült palacsintatorta. Ahogy halad a mozgásfejlődés, egyre magasabb a torta. És amit nekünk, szülőknek nem szabad elfelejteni: ami közben látunk egy bizonyos magasságú palacsintatortát, aközben folyamatosan sül a következő palacsinta a következő emelethez.

Ez azt jelenti, hogy ha a baba már kapaszkodva lépeget, akkor sületlenség lenne azon aggódni, hogy fog-e járni a babánk. (Bocs a képzavarért!) Ugyanis ha a járás alatt levő mozgásformák megjelentek, és kiforrtak, az azt mutatja, hogy az idegrendszerben futó program zavartalanul fut: sül a következő palacsinta, és már biztosak lehetünk benne, hogy lesz eggyel magasabb a torta, mint amekkorának most látjuk. Ezért nincsen más dolgunk, minthogy a program kibontakozásához biztosítsuk a körülményeket: a szabad mozgást. És ezzel hagyjuk, hogy a baba kedvére vastagítsa a tortában a tölteléket.


Ez igaz a többi mozgásformára is, nem csak a járásra

A képlet tehát, ami segít szülőként lavírozni a mozgásfejlődést kísérő aggodalmak között, a következő: ha az alsóbb mozgásformák szépen kiforrtak, akkor a következő mozgásformáért ne aggódj. Biztosítsd viszont a babának a szabad mozgást mindig, amikor éber állapotban le van téve! Így biztos lehetsz benne, szépen ki fog forrni a következő mozgásforma is, nincs más dolgod, mit élvezni a babád mozgását, ügyességét.


De honnan tudhatom, hogy sül-e a palacsintatorta, amíg a baba nem tud forogni?

Amíg a forgás, azaz első nagymozgás megjelenését várjuk, addig a nagymozgásoknál apróbb jeleket kell figyelnünk. Ezek tisztán és élesen mutatják, hogy rendben halad-e a fejlődés. Olvasd el a Nem tud forogni! Nincs lemaradva?! háromrészes cikksorozatunkat, és nézd meg a bennük szereplő videókat, hogy te is tisztán lásd a babád fejlődését a forgások előtt:

  1. A figyelem fejlődése
  2. A fejtartás fejlődése
  3. A fogás, a nyúlás (a kézhasználat) fejlődése

A forgások megjelenése után

…már látványos a mozgásfejlődés, ezért könnyebb látni a haladást, mint az első időkben. Hogyan jönnek egymás után a mozgások zavartalan fejlődésmenet esetén? Erről itt találsz összefoglalót.


Ne aggódj – cselekedj!

A legtöbb baba idegrendszere ép, egészséges. Természetesen nagyon fontos észrevenni, ha mégsem az, és ez esetben megadni azokat a külső támogatásokat a babának, amikre szüksége van ahhoz, hogy a lehető legjobban fejlődjön.

De a mozgásfejlődést fenyegető legnagyobb, mert minden babát érintő veszély a kultúránkban az, hogy csorbul a babák szabad mozgása

  • Mert korlátozzuk a babák körül a teret.
  • Mert korlátozzuk a figyelmüket.
  • Mert korlátozzuk és torzítjuk a mozgás során szerzett tapasztalataikat.

Sokszor hangsúlyozom, hogy ha látod a fejlődést a babádon, akkor ne aggódj a mozgásfejlődéséért. Örülök, ha megnyugodtál, mert ez fontos. De csak akkor dőlhetsz hátra, ha meggyőződtél róla, hogy a babád mindig, amikor éber állapotban le van téve, szabadon mozoghat.

Mire vigyázz tehát konkrétan? Az ehhez szükséges információkat megkaphatod egyben a mozgásfejlődés online videótanfolyamunkban, vagy sok-sok részletet megtalálsz a cikkeinkben, itt.

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!