Az első nagymozgásokra hónapokat kell várnunk

Nagyon változó, hogy mennyit. Van baba, aki megfordul 2 hónaposan, és van, aki csak 7 hónaposan. Ez, és közötte minden érték mind-mind teljesen normális lehet. Honnan tudhatjuk az első hónapokban, hogy vajon türelmesnek lenne jó lennünk, vagy valami baj van, és a babának segítségre van szüksége?!


Vannak jelek, amik a korai időben is megmutatják, hogy jól fejlődik-e a baba

Mert az idegrendszer nemcsak a mozgásfejlődést irányítja, hanem sok minden mást is, amik sokkal gyorsabban fejlődnek, mint a nagymozgások. Az első időkben ezeket érdemes nyomon követnünk:

  1. A figyelem fejlődése – erről szól ez a cikk, és ez a mozgásfejődés alapja, hiszen a mozgásfejlődést a figyelem indítja.
  2. A fejtartás fejlődése – erről szól sorozatunk 2. része
  3. A fogás és a nyúlás (a kézhasználat) fejlődése– erről szól sorozatunk 3. része

Nézd meg a cikkekben a videókat, olvasd el a hozzájuk tartozó leírásokat, és figyeld meg a babádat.


A figyelem fejlődése

Nézd meg, hogy hogyan figyel az újszülött!

És figyeld meg, hogy hogyan figyel a három hónapos baba.


A különbség óriási!

Látod te is, ugye? A baba figyelme pár hónap alatt kinyílik a világ felé. Ha a te babádban is megszületik ez a kíváncsiság a világ felé, és közben igaz rá az is, ahogy telnek az első hónapok, hogy

  • érdeklődővé válik  az arcok, az emberek iránt;
  • szemkontaktust tart és keres, rátok mosolyog;
  • vannak helyzetek, amiket nem szeret, és ezt jelzi is méltatlankodással, sírással,
  • de ezekben a helyzetekben/helyzetek után megnyugtatható;
  • sokszor pedig jól érzi magát, elégedett, boldog;

…akkor ez mind azt jelzi, hogy az idegrendszere ép, egészséges. A mozgásfejlődésnek pedig ez, azaz idegrendszer épsége a kulcsa. Sőt!


A mozgásfejlődés kulcsa maga a figyelem

Ugyanis a mozgásfejlődést a figyelem indítja! A baba a figyelme után fog elindulni! Nézd meg itt, a cikksorozatunk 2. részében a történet folytatását: hogy hogyan figyel és hogyan használja a kezét a 4 hónapos baba. Így araszolunk lépésről lépésre a megfordulás felé.


Ne aggódj – cselekedj!

Hál’ istennek a babának túlnyomó többségének az idegrendszere ép, egészséges. Természetesen nagyon fontos észrevenni, ha mégsem az, és ez esetben megadni azokat a külső támogatásokat a babának, amikre szüksége van ahhoz, hogy a lehető legjobban fejlődjön.

De a mozgásfejlődést fenyegető legnagyobb, mert minden babát érintő veszély a kultúránkban az, hogy csorbul a babák szabad mozgása

  • Mert korlátozzuk a babák körül a teret.
  • Mert korlátozzuk a figyelmüket.
  • Mert korlátozzuk és torzítjuk a mozgás során szerzett tapasztalataikat.

Sokszor hangsúlyozom, hogy ha látod a fejlődést a babádon, akkor ne aggódj a mozgásfejlődéséért. Örülök, ha megnyugodtál, mert ez fontos. De csak akkor dőlhetsz hátra, ha meggyőződtél róla, hogy a babád mindig, amikor éber állapotban le van téve, szabadon mozoghat.

Mire vigyázz tehát konkrétan? Az ehhez szükséges információkat megkaphatod egyben a mozgásfejlődés online videótanfolyamunkban, vagy sok-sok részletet megtalálsz a cikkeinkben, itt.