Ne hasra téve figyeld a fejtartást

mert a hason fekvés ebben az életkorban nem szabad mozgás, a baba mozgásáról pedig a szabad mozgás helyzetében alkothatunk jól képet!

Függőlegesen karba véve figyeld meg, hogy hogyan használja a babád a fejét.


Már újszülött korban

…ilyen fejemelésre képesek a babák:


Ebből lesz aztán úgy 4-6 hét alatt egy bizonytalan fejtartás

Ami azt jelenti, hogy a baba a kinyíló figyelmét követve elkezdi forgatni a fejét az őt érdeklő dolgok (fények, arcok) után, de még újra és újra elejti a fejét.


Majd 3-4 hónapos korra kialakul egy biztos fejtartás

olyan értelemben, hogy már nem ejti el a buksiját a baba akkor sem, ha fáradt. De még látható, hogy ez a fejtartás még nem olyan biztos, hogy mint ahogyan te tartod a fejed: meg-meginog a baba nagy, busa feje, de ebből a megingásból már mindig megtartja a baba a fejét.


Végül egy féléves baba már úgy tartja a fejét, mint egy felnőtt


Ha látod ezt a folyamatot a babádnál

…akkor nyugodt lehetsz a fejtartása felől. A figyelem fejlődése, valamint a fogás, a nyúlás (a kézhasználat) fejlődése mellett a fejtartás fejlődése is annak a jele, hogy az idegrendszere ép, egészséges, és a mozgásfejlődés halad a maga tökéletes útján.


Ne aggódj – cselekedj!

Hál’ istennek a babának túlnyomó többségének az idegrendszere ép, egészséges. Természetesen nagyon fontos észrevenni, ha mégsem az, és ez esetben megadni azokat a külső támogatásokat a babának, amikre szüksége van ahhoz, hogy a lehető legjobban fejlődjön.

De a mozgásfejlődést fenyegető legnagyobb, mert minden babát érintő veszély a kultúránkban az, hogy csorbul a babák szabad mozgása

  • Mert korlátozzuk a babák körül a teret.
  • Mert korlátozzuk a figyelmüket.
  • Mert korlátozzuk és torzítjuk a mozgás során szerzett tapasztalataikat.

Sokszor hangsúlyozom, hogy ha látod a fejlődést a babádon, akkor ne aggódj a mozgásfejlődéséért. Örülök, ha megnyugodtál, mert ez fontos. De csak akkor dőlhetsz hátra, ha meggyőződtél róla, hogy a babád mindig, amikor éber állapotban le van téve, szabadon mozoghat.

Mire vigyázz tehát konkrétan? Az ehhez szükséges információkat megkaphatod egyben a mozgásfejlődés online videótanfolyamunkban, vagy sok-sok részletet megtalálsz a cikkeinkben, itt.