1. Forgás hátról hasra

Ez az első nagymozgás, ami zavartalan fejlődés esetén megszületik.
Addig, amíg a baba nem tud a hátáról a hasára fordulni, a hason fekvés nem szabad mozgás neki. Hogy hogyan értem, és miért mondom ezt, arról itt találsz még információt.


2. Forgás hasról hátra

Amikor a babának még friss a hasra forgó tudománya, akkor még nem tud visszafordulni a hátára, hiszen ez majd csak a következő mozgásfejlődési fázis lesz. Ilyenkor természetes, hogy hason egy idő után elfárad, és a segítségünkre van szüksége, hogy újra kényelmes helyzetbe jusson. Ne asszisztáld a forgását! (Itt írunk róla részletesebben, hogy miért ne.) Vedd föl, és vagy maradjon nálad, vagy tedd le a hátára.

A hasról hátra forgások fázisában tanul meg a baba stabilan vigyázni a fejére a mozgások közben. Ez fogja szolgálni őt mostantól mindig, amikor esik. Arról, hogy ez hogyan történik, itt olvashatsz bővebben.


3. A legtöbb baba következőleg kúszik, de van, amelyik hemperegve közlekedik

…és a hempergő babák általában nem kúsznak. Ez teljesen logikus – soha ne feledd, hogy mozgásokat a funkciójuk szerint használják a babák, nem önmagukért! Ha megoldotta a baba, hogy eljusson gurulva A pontból B pontba, akkor nem valószínű, hogy kifejleszti azt is, hogy hogyan vonszolja magát a földön. Bocsi, ő már feltalálta a kereket!

A fejlődés szempontjából sem gond, ha kimarad a kúszás: minden képesség, amit a kúszás fejleszt, azt fejleszti a forgás és a mászás kombója. Itt írunk erről bővebben. A kúszás kimaradhat hempergés nélkül is, és az sem baj – ha szabadon mozghatott a baba mindig, amikor ébren le volt téve!

A kúszásból nincsen „szabályos”, a kúszásnak sok-sok tökéletes variánsa van. Ha érdekes neked ez a téma, itt olvass tovább róla.


Vannak babák, akik kúszásból rátalálnak az ülésre

Ha kúszás előtt ül a baba, akkor biztosak lehetünk benne, hogy csorbult a szabad mozgása. A kúszás az első pont, ahol szabad mozgásban meg tud jelenni az ülés.

Az ülésnek is van sokféle formája. Ha szabad a mozgás, akkor nincsen jó és rossz ülés, szabályos és szabálytalan ülés, igazi és „még csak ilyen” ülés – minden ülés egyformán jó. Semmi baj nincsen a W-üléssel sem, az is tökéletes és igazi ülés! Erről itt találsz még információt.


4. A baba négykézlébra áll

És általában hintázik, rugózik, „kutyázik”.
Ez a mászás előszobája, ahol sok minden történhet még a mászás előtt:

  • rátalálhat a baba az ülésre,
  • és ugyanekkor rátalálhat a kapaszkodva állásra is.

Ha ez szabad mozgásban történik, akkor nyugodtak lehetünk, hogy itt is van az ideje. Figyelj, hogy akár a rácsos ágyban altatás is idő előtti felálláshoz vezethet! Erről itt beszélünk részletesebben. Figyelem! Ha a baba korábban, még négykézlábra állás előtt állt fel, akkor az a szabad mozgás csorbulásának a tünete.


5. A négykézláb után a következő átmeneti mozgásforma a mászás

A mászás már egy olyan mozgásforma, ahol beszélhetünk szabályos mászásról: jobb kéz mozdul együtt a bal lábbal és bal kéz a jobb lábbal.

  • Mászásból sok baba ül le vagy oldalra ki.
    Szuper megoldás ez is az ülésre!

6. A kapaszkodva állás

…következik, hacsak nem állt föl a baba már korábban, négykézláb helyzetből, de még a mászás megindulása előtt.


7. És legkésőbb ekkor, azaz állás után következik az ülés

Igen, van baba, aki előbb áll, és aztán ül. Az ülés tehát négyféle mozgásforma után is következhet:

  • kúszásból,
  • négykézlábra állásból,
  • mászásból
  • vagy állásból.

Ha mindez szabad mozgásban történt, akkor bármelyik jó – bátran és nyugodtan élvezd a babád egyéniségét!


8. Innentől jön a kapaszkodva lépegetés, majd (9.) az önálló állás és (10.) az önálló járás

És ezzel megérkeztünk a sok, izgalmas (és a tanulási képességeket nagyon hatékonyan fejlesztő) átmeneti mozgásforma után a végleges mozgásformáinkig, amiket mostantól kezdve az életünk végéig használunk.


Mit tegyél, hogy mindez nálatok is zavartalanul történjen?

Biztosítsd és védd a babád szabad mozgását! Az ehhez szükséges információkat megkaphatod egyben a mozgásfejlődés online videótanfolyamunkban, vagy sok-sok részletet megtalálsz a cikkeinkben, itt.


Jó, de mit mikor kell csinálnia a babának?

Erre a kérdésre a választ ebben a cikkben találod.