Tempó vs. minőség

A legtöbben úgy gondolkodunk, hogy…

  • A jó mozgásfejlődés egyenlő a gyors mozgásfejlődéssel.
  • Esetleg azzal a kitétellel gondoljuk így, hogy „kivéve, ha túl gyors, mert az sem jó”.
  • A gyorsabban fejlődő gyerek ügyesebb.
  • A lassabb le van maradva.

De mindez nem igaz.

Sejtem, hogy ha belegondolsz ezekbe az állításokba, akkor te is tudod, hogy nem igazak. Mégis nagyon nehéz függetleníteni magunkban a mozgásfejlődés tempóját és minőségét. Ez persze érthető is, ha belegondolunk, hogy a kettő egymástól valóban nem teljesen független.


Persze, hogy létezik olyan, hogy lemaradás

És végeredményben létezik túl gyors előrehaladás is. Csakhogy a problémáknak, amik a lemaradást okozzák más jelei is vannak, mint az, hogy bizonyos mozgásfázisok késnek. Méghozzá olyan jelek, amik már előbb látszanak, mint maga a lemaradás! Tehát mire lemaradás lenne belőle, már a fejlődés minőségéből láthatjuk, hogy gond van.


A mozgásfejlődés nagyon változatos és egyedi ritmusban zajlik

Ezért nem lehet a mozgásfejlődési fázisokhoz felelősséggel és jól megalapozottan időpontot rendelni.

Mert ha átlagos időpontot mondok, akkor nagyon sok baba anyukájára, apukájára teljesen fölöslegesen hozom a frászt. Gondolj bele! Az átlag úgy jön össze, hogy az összes cseresznye adatát átlagoljuk. Az átlag azért annyi, amennyi, mert a korai cseresznyék és a késői cseresznyék is benne vannak az adatsorban, amiből átlagoltunk. Ha az átlagot tekintjük normálisnak, és az átlagostól eltérőt eltérésnek, az logikai bukfenc. Az átlagban csupa normális adat szerepel, ami adat közül sok alaposan eltér az átlagtól. Mégis normális.

Ha viszont az egyes mozgásfejlődési szakaszokhoz olyan életkort rendelnék, amire igaz az, hogy ha ekkor még nem tudja az adott mozgást a baba, akkor az már tuti túl késő, akkor annyira nagyon késői időpontot kellene mondjak, hogy az időpont már nem is lenne informatív. Értelmetlen ilyen időpontban gondolkodnunk.


A mozgás minőségét nem a tempó mutatja meg

A fejlődést nem az a minősíti, hogy gyors vagy lassú. Nem az a fontos, hogy milyen tempóban fejlődik a gyerek, hanem az, hogy milyen minőségben fejlődik. Valójában ha a mozgás, a fejlődés minősége rendben van, akkor a tempó tökmindegy. Nem az idő a tét! Nem ez a mérce, ne az időt nézd.

Nem az a mozgásfejlődés tétje, hogy…

  • mikor csinálja;
  • mennyi idősen csinálja a baba az adott mozgást.

Hanem az, hogy…

  • hogyan csinálja;
  • akkor csinálja-e, amikor a mozgásfejlődés idegrendszeri programja diktálja neki;
  • annyit gyakorolhat-e, amennyire szüksége van ahhoz, hogy a legjobban fejlődjön.

És a fejlődés itt nemcsak a mozgásfejlődést jelenti, hanem a gondolkodási, tanulási képességei fejlődését és a testképét. Ezek mind fejlődnek. Ez a tét. Nem az időbeliség.


Honnan tudhatod, hogy rendben van-e a mozgás minősége?

Ebben a videótanfolyamban végigmegyünk az összes mozgásfázison, és láthatsz sok-sok mozgásos babavideót. Mire végignézed, világosan fogod látni te is a mozgás minőségét, és magabiztos leszel a babád mozgásfejlődésével kapcsolatban!

Ha cikkekből szeretnél tovább tájékozódni, akkor ezeket a cikkeket ajánlom. Ha sorban elolvasod őket, akkor választ találsz a kérdésedre: