A négy hónapos alvási regresszió

A legtöbb olyan baba, aki az első hónapokban ritkán vagy egyáltalán nem ébredt éjjelente, úgy három-négyhónapos kora körül, vagy még később, hat-nyolc hónaposan elkezd “elromlani” és felébredni éjszakánként. A fáradtság nagy önbizalomgyilkos: nincs az a szülő, akinek az agyán át ne futna a kérdés: „Eddig olyan jól ment minden, de ha ez így megy tovább, én is zombi leszek, mint mások… Mit rontottam el?

Ha a környezeted ilyenkor “jótanácsokkal” halmoz el, akkor biztosan hallhatod, hogy “egy ekkora babának már át kell aludnia az éjszakát!” és “az éjszakai etetésekre nincs semmi szükség”. Ezek tovább tépázzák a szülői önbizalmat, úgyhogy nézzünk rá most szakértői szemmel, mi is a helyzet valójában!

Nézzünk utána, mitől is ébrednek éjjelente az ekkora babák!

Nem ér rá szopizni nappal

Ebben az életkorban rengeteg a felfedeznivaló, és nincs idő eleget szopni… Ha éhes, mellre kéretőzik, szopni kezd, de egy percen belül már ki is köpi az anyamellet, és nézi, hogy mi koppant/zörrent, ki szólt, mi történik.

De éjszaka, amikor nincsenek ingerek: zaj és fény, akkor lehet pótolni a nappal elmaradt, hosszú szopásokat, és jól be lehet tankolni az éjszaka oly’ bőséges anyatejből. Ekkor van hát csak igazán szükség az éjszakai szoptatásokra! (Megpróbálhatunk nappal minél unalmasabb körülményeket teremteni a szoptatáshoz, de az alapjelenségen nem tudunk változtatni: ez a dolog nagyrészt nem rajtunk múlik.)

Fontos tudni, hogy az elegendő tej termelődéséhez is szükség van az éjszakai szoptatásra, mert ha a baba a nappal megcsappant szopásmennyiséget nem pótolhatja éjjel, akkor a kevesebb szopáshoz igazodik a tejmennyiség, azaz egyre kevesebb lesz a tej.

És ha tápszeres?

Cumisüveges gondoskodás esetén is szükség lehet az éjszakai etetésekre. Pontosan azért, mert a szopó mozgás és a folyó tej nagyon jól segít elaludni és visszaaludni a babáknak. Tápszeres táplálás esetén a viszonylag merev rendszerű etetés adja magát, amiből néhány hónapos korra az következik, hogy éjszaka már teljesen elmaradnak az etetések. De mi van, ha éppen ilyenkor kezd ébredni a baba? Akár óránként? Sokszor a nyugtatócumi nem elég. Megoldásként néha tea, víz, gyümölcslé kerül a cumisüvegbe, mert a baba csak a folyó italra alszik vissza. De a tápszeres babának sincs szüksége hónapokon át másra csak tejre, éjjel is! Egy éves korig bátran lehet tápszerrel kínálni, igény szerint, éjszaka is. Hogy pontosan hogyan, milyen elosztásban és mennyit, arról itt írunk.

Repülőrajt

Ebben az életkorban robban a mozgásfejlődés, aminek a hátterében nagy idegrendszeri átrendeződések állnak. Önmagában ez az erős idegi igénybevétel is indokolja azt, hogy az alvási szokások nagyon megváltoznak.

Létszámellenőrzés

Hat és tizennyolc hónapos kor között jellemző a szeparációs szorongásnak hívott jelenség: ilyenkor az anya eltávolodása különösen erős reakciót vált ki a  babából. Mivel az éjszaka amúgy is érzékeny időszak, az elszakadás megtapasztalása éjszakánként csúcsosodik ki, vagyis garantált a sok ébredés: a kisbabák folyamatosan csekkolják, hogy még a mama van-e itt, vagy már a kardfogú tigris… Ezt a fejlődési fázist is át kell vészelnetek, hogy alhassatok végre.

Hozzátáplálás

A baba ebben az időszakban kapja az első szilárd táplálékokat, amik szintén kihathatnak az éjszakára: az újfajta táplálék emésztése és allergiás reakciók is okozhatnak ébredést.

Jellemző és nem kóros ebben a korban, hogy a babák akár több órát is fenn vannak éjjel és játszani akarnak. Érdemes ilyenkor kizárni a táplálékallergiát, de legtöbb esetben ez a viselkedés magától elmúlik.

Nappal külön – éjjel együtt

A kíváncsi, és egyre több mindenre képes baba nappal olyat tesz, amit eddig soha: bátran eltávolodik az anyukájától, apukájától a kalandok kedvéért. Nagy és bátor lépése ez a kis embernek, de a sok izgalom és kaland után különösen nagy jelentősége van az éjszakai összebújásoknak. Ezzel tankol bátorságot a következő napi kalandokhoz.

Ha nappal bölcsődébe kerül a gyerek, a több óra távollétet éjszaka fantaszikusan be lehet pótolni: csak össze kell bújni és már minden rendben is van. Nagyon izgalmas John Bowlby kötődéskutató felmérése, mely szerint azoknak az anyáknak, akik nappal ugyan másra bízzák a babájukat, de éjjel együtt alszanak vele, nagyobb részben biztonságosan kötődő a gyermeke, mint azoknak, akik éjszakai műszakban kényszerülnek dolgozni. Tehát a nappal adott biztonság nem elég: Bowlby úgy találta, hogy az együttalvásnak erősebb a hatása az anya-gyerek kapcsolatra, mint a nappali együttlétnek! Az éjszakai együttlét a látszólagos passzivitás ellenére nagyon értékes és fontos lehetőség a kötődés megerősítésére az édesapák számára is, akik a magyar viszonyok között gyakran töltik gyermekük nélkül a nap jó részét.

Jön a foga…

Ebben az időszakban a fogzás is kínozhatja a babákat, akár nem kevés ébredést okozva. A nyugtalanság sok szopizással elviselhetőbb, mert az csillapítja a fájdalmat. A szopó mozgás, a bizsergő, fájó kis ínyek masszírozása, a mama-szag és az anyatej együtt jelentik a legfontosabb talizmánt, amivel a gyerekek ezen az akadályon is átverekszik magukat.

Jó, mindent értek. És mikor alhatok?

Valójában a gyakori éjszakai ébredés úgy három-négyéves korig teljesen normális és egészséges, hozzátartozik a gyerekek életéhez. Ráadásul három- és ötéves kor között az a gyerek is rendszeresen ébred, aki eddig külön, a szülei megzavarása nélkül aludt: ekkor kezdődnek a rémálmok, illetve a legtöbb gyerek ekkor kerül intézménybe, és a sok külön töltött órát próbálja pótolni azzal, hogy éjjel átvonul a kispárnájával anya és apa mellé. Szóval inkább egy hosszabb távú stratégiában érdemes gondolkodnod. A gyerekek normális működése az, hogy a szüleire vannak utalva, a normális szülői működés pedig az, hogy nem őt próbáljuk lenevelni a biológiai szükségleteiről, hanem a többi felnőttre hagyatkozunk, akik segítő szándékkal vannak körülöttünk. Ha nem tudnak segíteni éjszaka, segítsenek nappal. Elvégre mi, anyák, azzal is beérjük, ha reggel nem kell felkelni, nem igaz? És azzal is előrébb vagyunk, ha szombat délelőtt magunk vagyunk a házban, és visszafekhetünk aludni pár órát

Még ezek a cikkek érdeklehetnek:

  • Felkészülés a 2024-es nyári időszámításra! Óraátállítás: gyakorlati útmutató

  • Éjszakai fény

  • ⏰ Óraátállítás: így készülj fel!

  • Nagyon későn alszik el a baba, a nagyobb gyerek?

Alvás tanácsadás: