A bioritmus, vagyis az éjszakák és nappalok váltakozásának rendszere úgy működik, hogy este egy hormonkoktél indul el bennünk a sötétedés, naplemente hatására, ami felkészít bennünket arra, hogy éjszaka jön és ennek nagy részét alvással töltjük. Hajnalban pedig megemelkedik a stresszhormonszint, ami reggel a legnagyobb és felkészít minket az aktívan töltött időszakra. Ahogy telik a nap, a stresszhormonszintünk csökken, csökken mígnem este jön az újabb szürkületi hormonfröccs, hogy jól aludjunk éjszaka.


A pici, pár hetes babákban ez a rendszer még nincs kiépülve, de a szoptatással azért kapnak az anyai hormonkoktélból. 2-4 hónapos kor között valamikor kialakul ez a hormonális szabályozás és számíthatunk rá, hogy ez a ritmus babánkban is működni kezd majd. De ha kisebb a babánk, akkor viszont könnyen elcsúszhat az alvásritmusa (későn este vagy akár éjfél után tudnak csak elaludni) vagy fel is cserélheti, az éjszakát a nappallal.


Tudjuk, hogy az alvás nagyon fontos a babáknak és azt várjuk, hogy nappal sok órát fog majd egyben aludni.

Úgy 2-3 órát jó, ha alszik egy pici pár hetes, pár hónapos baba, nem? 

Hát nem feltétlenül! Persze vannak babák, akik szeretnek ilyen nagyot aludni nappal és ez nem okoz semmi gondot, de sok baba, csak szundizik, 10-20-30 perceket bealszik mellen vagy cumisüvegen és így tölti a nappalait. Ez teljesen normális és természetes. De mi van ha ami babánk jó nagyok alszik nappal? És viszont este nem tudjuk elaltatni? Vagy akár egész éjjel fent van?


3-4 hónapos kor alatt elképzelhető, hogy az történt, hogy a nappali nagy alvások bekavarhatnak az éjszakába. Mivel még nincs kialakult bioritmus, vagy a hormonális szabályozása a nappal és éjszaka váltakozásának még nem működik automatikusan, így könnyen felborul a rendszer és a babánk szépen kialussza magát nappal, és nyűgös egész éjszaka.


Megoldás?

Mivel a bioritmus a fény segítségével tud beállni, azt lehet tenni, a pici 4 hónapnál fiatalabb babánkat, megpróbáljuk reggel 7-8 körül kelteni és jó ötlet, ha délelőtt, délben sok időt a szabadban tartózkodunk vele. Nem baj, ha nem ébred fel teljesen reggel vagy hamar visszaalszik! Mehetünk hordozóval vagy babakocsival a szabadba és aludjon nyugodtan, csak kezdődjön el a nap, legyen világos, legyen szopi (vagy etetés cumisüvegből). Időzíthetjük a bevásárlást erre az időszakra. Legalább friss zöldséggel, gyümölccsel indulhat a nap. Kávé helyett – és mellette – is jól fog esni a mozgás reggel. Ha a párod otthon van, rá is felkötheted a babád vagy elmehetnek babakocsival sétálni reggel és akkor te még aludhatsz néhány órát! A lényeg, hogy ne hosszabbítsa meg az éjszakát reggel 8-9-10-ig.


Fontos a nap további részében is, hogy ne legyen sötét, aludjon a babád a nappali fényben, az életben, zajban. Ez segít, hogy helyre álljon a ritmus.


Napközben nem kell fenntartani!

Felmerül, hogy akkor tartsam fenn nappal és ne hagyjam annyit aludni? Nem erre semmi szükség, csak annyi kell, hogy legyen fény és ne aludjon sok órát egyben a babád! Ez azt jelenti, hogy ha már alszik 1-1.5 órája, akkor nyugodtan keltsd fel, tedd mellre (lehet fel se ébred, csak szopik egyet, de kapja a te nappali hormonjaidat!).


Kelhet egy kis idő, pár nap, egy hét, hogy átálljon a rendszer, próbálkozz türelemmel!


És ha az én babám már nem pár hetes, hanem nagyobb?

Akkor persze teljesen más a helyzet, azzal külön cikkben foglalkozunk hamarosan.


Ha nem sikerül egyedül visszaállni, kérj tanácsadást!