NÉZZÜK CSAK, MIT IS CSINÁLTÁL MA?

Dolgoztál menedzserként, animátorként, logisztikusként, coach-ként, szociális gondozóként, pszichológusként, taxisként, higiéniai szakasszisztensként és személyi titkárként? És ezek után a fórumban azt írod, hogy #csakanya vagy?! 

Tudom, hogy azt az embert, aki ezeket a feladatköröket naponta pörgeti a feje fölött, egyszerűen csak háztartásbeli anyukának szokták nevezni, mert így rövidebb, mintha mindig kifejtenénk, hogy az illető egy artista Sivával keresztezett Wonder Woman… De figyelj, mi lenne, ha eztán nem használnád magadra ezt a #csakanyát? Először próbáld meg abbahagyni itt, a közös, biztonságos Facebook-csoportunkban! Mi ugyanis nem becsüljük le a kompetenciádat, és egyáltalán nem gondoljuk, hogy bárki magasabb rendű és nagyobb szakértő volna a gyerek életében mint az őt gondozó és szerető szülei!

Aztán, ha itt megerősödtél, viheted magaddal az új önképedet a családodba és a külvilágba. A lekicsinylés ugyanis megbetegítő, de olyan erős “hagyomány”, hogy egymás emlékeztető támogatására van szükségünk ahhoz, hogy végre abba tudjuk hagyni. Gyere! Elég a mártírságba torkolló önbántásból, lássuk végre tisztán magunkat!


MIÉRT MONDJUK, HOGY NE MONDD?

A “csak anya” kifejezés azt sugallja, hogy van kompetensebb, mint a szülő. Hogy létezik a Nagy Szakértő, aki jobban tudja, és – “ha elfogadsz egy jótanácsot” – felülről lefelé kegyesen ki is nyilatkoztatja neked, mit kell tenned. De jaj neked, te kis buksi, ha nem követed a Nagy Szakértő titkos receptjét! Örökké rejtve marad előtted az anyaság egyetlen lehetséges módja! Pedig itt volt karnyújtásnyira, és ha jó akartál volna lenni a babádhoz, nem lett volna más dolgod, mint fittyet hányni a belső hangodra és követni az instrukciókat…!

Nos, mi nem ilyen szakértők vagyunk. Mi azért dolgozunk, hogy ne kövessetek bennünket (vagy bárki mást), hanem menjetek elöl – méghozzá fütyörészve. Mert szerintünk ti, szülők ismeritek a legjobban a kisbabáitokat! Ti vagytok összehangolódva velük. Ti ismeritek magatokat és a saját életeteket is. Hisszük, hogy senki nem tudja nálatok jobban, hogy mi nektek a testhezálló és mi működhet nálatok. És hisszük, hogy senki nem szeretheti, támogathatja és emelheti a gyereketeket máshogyan, csak általatok.


DE HÁT AKKOR MIFÉLE SZAKÉRTŐK VAGYUNK MI?

A Hordozóházban a szenvedélyes érdeklődésünkből kiinduló fókuszált ismeretgyűjtéstől, a személyes tapasztalattól és a folyamatos figyelemtől olyanok lettünk, mint egy elsőrangú étterem pincérei: a szakterületeinken gyorsan elétek tudjuk hozni a legínycsiklandóbb finomságokat. Ha az éttermünkben választotok, biztosak lehettek benne, hogy az alapanyag kifogástalan volt, mert senkinek – akármilyen hangzatosan dicsérte is – nem hisszük el, hogy a romlott áruján virító izé igazából egzotikus nemespenész. De még így is, hogy a megcáfolt és meghaladott elméleteket és a nem megfelelő eszközöket kirostáltuk, maradt a gyerekekkel való együttlétnek több különböző eredményes, vidám, helyes módja – méghozzá nem is kevés. Ezek sorakoznak az étlapunkon, ezekkel kínálunk benneteket – de csak kínálunk. A választást rátok bízzuk.

Csapat vagyunk, mi magunk is különböző utakat járunk be. Akkor sem erőltetnénk rátok az Egyetlen Üdvözítő Megoldást, ha a tapasztalataink szerint az esetek 99%-ban valóban működne. Ugyanis mindannyian voltunk már valamiben az az egy százalék, akinél nem működött.

Minket az a cél lelkesít, hogy a felnövekvő generáció a lehető legjobban fejlődjön. Ebben ti vagytok a kulcs: titeket szolgálunk a tudásunkkal, a tapasztalatainkkal a legfrissebb nemzetközi szakirodalmi ajánlásokkal és az ötleteinkkel. De ez csak egyetlen szegmense az életeteknek. Az egész tablót csak ti látjátok. Ezért arra bátorítunk, hogy ne engedd, hogy bárki csökkentse a babádat szolgáló szülői erődet azzal, hogy “többnek” láttatja magát nálad! 

Egy gyerek temperamentumát, személyes sorsát felismerni nagyon komplex és időigényes feladat – nem keveset, hanem a legtöbbet teszi, aki épp erre fókuszál.

Az anyává válás sokunk életében az első időszak, amikor nem külső kontroll szabályoz: magunknak kell tudni, hogy mikor értünk el eredményt és miben kell még fejlődnünk, mint ahogy nekünk kell értelemmel kitölteni minden egyes napot is.


TE NEM EGY #CSAKANYA VAGY!

Te vagy az anya, vagy ha úgy tetszik: AZ ANYA! A gyereked tőled kapja a legtöbb figyelmet – ami maga a szeretet. Pótolhatatlan vagy, pótolhatatlanok vagytok ti, akik szeretitek őt – míg mindenki más behelyettesíthető.

Szóval szerintünk a legközelebbi “Foglalkozása?” rovatba bátran, álló betűkkel írd be, hogy “Tündérkirálynő”.


KEDVES NÉHAI #CSAKANYA!

A mi fórumainkon: az Alvás, altatás és a Hordozóház – Egy életre összeköt! facebook csoportokban nyugodtan használd a neved és az arcod titulus nélkül! Valahányszor másnak a posztjához hozzászólva megosztod a szülői tapasztalatodat, mindannyiunkért teszel. Gondolataid nagyon értékesek, köszönjük őket! A facebook csoportunkat a sok-sok szülő mellett a Hordozóház néhány szakértője alkotja – nem kell magadat minősítgetned: ha anya vagy, a többséghez tartozol.

Mi viszont, a néhány szakértő, mindig jelezzük, ha “csak” szakértői hozzászólást olvashatsz – ezzel tesszük egyszerűvé az életet a csoportban. Természetes, hogy minden más, nem szakértő bejelentkezéssel kezdődő hozzászólás szülői kérdés vagy tapasztalatmegosztás.