Milyen a szabályos kúszás?

Nos, a helyzet az, hogy ha a kúszás betölti a funkcióját, azaz a baba halad vele előre, akkor a kúszás tökéletes.

A legtöbben úgy képzelik, hogy a szabályos kúszás azt jelenti, hogy a baba az egyik lábával tolja, közben pedig a másik karjával húzza magát előre; majd csere, és jön a másik láb és az egyik kéz az előrehaladásban. Sokan tehát váltott és keresztezett kéz-lábas kúszást várnak a babától. Fontos, hogy tudd: a kúszásnak rengeteg egyedi variációja van, ami mind-mind egészséges!


Miért mindegy, hogy hogyan kúszik a baba? Hogy lehet ez?!

Úgy, hogy a babák az egyéniségüknek megfelelően próbálkoznak a mozgásformákkal. Amelyik mozdulat beválik, azt használni kezdik. És használat közben továbbtökéletesítik a mozdulatot. A törekvésük célja, hogy a mozdulat betöltse, vagy még jobban betöltse a funkcióját. A kúszásnál a funkció, a cél az, hogy a baba haladjon előre.

„Hopp, ezzel a mozdulattal haladtam előre! Azta!
Nézzük csak még egyszer! Már majdnem megvan a labda…
Hopp, így még gyorsabb vagyok!…
…és ha így csinálom, akkor is előre jutok!”

Valami ilyesmit képzelj; ilyesmi történik a babában – persze sokkal lassabban, fokozatosabban, valamint szavak és tudatosság nélkül. Próbálgatva talál rá a mozdulatokra, és használat közben megtalálja a mozdulat még hatékonyabb formáját, vagy akár teljesen új variációját is. Így alakul a kúszás is. És mivel a babák sokfélék, szabadok és kreatívak, egyáltalán nem csak azt az egyféle, „szabályosnak” híresztelt kúszást művelik – nagyon helyesen. Nem kell, hogy a baba váltott és keresztezett kézzel-lábbal kússzon!


És ha az én babám kihagyta a kúszást?

Az bizony előfordul. Ha nézzük a mozgásfejlődés során egymás után megjelenő mozgásformákat, akkor azt látjuk, hogy mindegyikre szükség van ahhoz, hogy eljussunk belőle a következőbe. Az egyetlen kivétel ez alól a kúszás! Ha megvannak a forgások, akkor simán tovább lehet lépni a mászásba a kúszás nélkül is. Nos, jópár gyerek ezt meg is teszi.


És nem lesz tőle baja?

Azért fontos, hogy a baba eltöltsön minden mozgásformával annyi időt, amennyire neki az egyedi fejlődéséhez szüksége van, mert minden mozgásforma hozzáad valamit az idegrendszeri fejlődéséhez. A kúszás is hozzáad, nem is keveset. Nézzük meg, hogy ilyen szempontból mi történik, ha a baba kúszik!

Az egyik fontos hatás, hogy a baba nagy felülettel érintkezik a talajjal, sőt, erősen súrlódik hozzá, így nagyon sok tapintási ingert kap: sok-sok érintéses visszajelzést a saját testéről. Ez hatékonyan segíti, hogy érzékelje a saját testét. Hogy tudatába kerüljön annak, hogy mije hol van, és mije hogyan mozog: alakuljon a testsémája, testtudatossága. Ez az egész életünk során rendkívül fontos képességünk lesz.

Azonban ezt egyáltalán nem csak a kúszástól lehet megkapni! Megkapja a baba azzal is, ha a baba sokat volt és van karban, ölben, hordozóban! Megkapja, ha dögönyözöd, ha bármilyen érintéses játékot játszotok, vagy olyat, amiben a babát, kisgyereket mozgatod: lendíted, döntöd, ringatod… bármit csinálsz vele, ami jól esik nektek, és ami mozgatja őt. Ezt adja a babamasszázs is.

A kúszás másik velejárója az, hogy a baba maga előtt használja a kezeit úgy, hogy közben látja is a kezét. Ez alakítja a szem-kéz koordinációt.
Nos, ugyanez megtörténik mászás közben is. Ha a baba valóban szabadon mozoghat, és azt látjuk, hogy kihagyja a kúszást – akkor majd a mászással alakul a szem-kéz koordináció.

A kúszás harmadik velejárója az, hogy a baba halad vele előre, és megtapasztalja a távolságokat azáltal, hogy a mozgása hatására változnak a távolságok közötte és a tárgyak között. Látod, ez is ugyanígy megtörténik mászás közben is!


Most akkor tényleg nem baj, ha kihagyja a kúszást?

Ha a baba szabadon mozoghat, tehát biztosak lehetünk abban, hogy a mozgásfejlődése a saját belső programja szerint futhat le, akkor igen, kihagyhatja a kúszást anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna neki a következőkben.

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!