Könnyű megijedni

Sokszor előfordul, hogy látunk a babánkon egy-egy mozdulatot, amire felfigyelünk, majd furcsállni kezdjük, és belénk fészkel a kisördög: ez kényszertartás! Féloldalasság, aszimmetria. Hiszen mi szülők olyan gondosan figyelünk a babára – viszont innen olyan könnyű megijedni! Szaladjunk valahova a babával? Vagy fölöslegesen ijedezünk?


Lássunk tisztán

Ha olyan aszimmetriája van a babának, amivel foglalkozni kell, akkor az minden helyzetben és határozottan érzékelhető.


Minden helyzetben

Úgy értem, lefektetve is, karba véve is. Szoptatás/etetés közben is, öltöztetéskor is. Ha kényszertartás vagy aszimmetria van a háttérben, az nem csak egyszer-egyszer vagy bizonyos helyzetekben jelentkezik, hanem az folyamatosan látszik.


Határozottan érzékelhető

A „határozottan” azt jelenti, hogy aki odafigyelően megnézi, az egyértelműen látja a különbséget a két oldal között. Mert nem akkora a különbség, amit csak úgy lehet egyértelműen kimutatni/kimérni, hogy stropperrel lemérjük az amúgy első ránézésre harmonikusan mozgó babát, hogy mennyit fordította a fejét erre és mennyit arra, és a mérés végén kijön a statisztika, hogy nem 50-50%-ban használja a két oldalát, hanem 65-35%-ban.


Ugyanis természetes, hogy a két oldal között van egy kis különbség

A test soha nem szimmetrikus, és ezzel semmi baj nincsen. Ha viszont olyan probléma van, ami csak az egyik oldalt érinti, például az egyik oldalon olyan mértékű az izomfeszesség, ami problémának mondható, akkor az nem csak alvás közben jelentkezik, vagy nem olyan, hogy „háááát, használja, persze, mind a két oldalát, de az egyiket azért kevésbé”. Hanem akkor az egy minden helyzetben következetesen és határozottan fennálló különbség a két oldal között.


Most akkor nálunk vajon van baj, vagy nincs baj?

Most támpontokat kaptál a babád megfigyeléséhez. Ha ennyi alapján elszáll az aggodalmad, mintha soha nem lett volna, akkor nincsen gond a babáddal. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor gyertek el tanácsadásra, vagy fordulj a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálathoz.

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!