Tanya a Bakonyban, vagy banya a takonyban?

A mozgásfejlődés és a gondolkodásbeli képességek érése között egyértelmű az összefüggés. De ez az összefüggés soha nem alkalmazható visszafelé.

Ezért bár mondhatjuk, hogy nagyon fontos, hogy a mozgásfejlődés zavartalanul folyjon le (többek között azért), mert a gondolkodásbeli képességek így virágoznak ki a maguk teljességében, azt mégsem mondhatjuk soha, hogy Dezsőke azért diszlexiás, mert nem mászott.

Ugyanis egy olyan komplex gondolkodásbeli funkcióra, mint az olvasás egy sereg tényező hat, nem csak a mászás. Ez egy elvileg is átláthatatlan ok-okozati szövevény.


A megelőző tanács egyértelmű: legyen szabad a mozgás!

De visszatekintve soha nem tudjuk biztosan, hogy mitől lett a probléma. Olyan ez, mint a lyukas fogam. A fogorvosnak nagyon igaza van, amikor a prevencióra koncentrál: mossak fogat, és akkor kisebb eséllyel lukad ki a fogam! De amikor látja a lyukas fogat, akkor felelősséggel nem mondhatja meg, hogy mitől lyukadt ki a fogam. Mert sok dologtól függ a foglyukadás, és bizony van, aki nagyon nem mos fogat, és nem lyukadnak ki a fogai, és van, aki nagyon pöpecül gondoskodik a szájhigiéniájáról, mégis kilyukadnak a fogai….


Előre nézz, ne hátra!

Ha a kúszás kimaradása miatt aggódsz, olvasd el ezt a cikket is, hogy teljes legyen a kép.

Ha a mászás kimaradása aggaszt, és még nem tartotok ott, hogy a gyereked stabilan járna, akkor jó, ha tudod, hogy a mászást szabad mozgásban nem hagyják ki a gyerekek, viszont a legtöbb gyereknek sérül a szabad mozgása, mert a kultúránk túl keveset tud a szabad mozgás jelentőségéről, és ezer meg ezer módon sugall olyan babagondozási szokásokat, amikkel a szabad mozgás sérül. Védd a babád szabad mozgását! Ha már csorbult a szabad mozgás, akkor is helyre tudod azt állítani!

Tudj meg többet a témáról a többi cikkünkből, és a Mozgásfejlődés online tanfolyamunkból, vagy kérd személyes segítségünket!

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!