A járássegítő árt a babának

Méghozzá azért, mert olyan mozgásba viszi bele, és olyan mozgásban tartja benne a babát, amire ő még nem felkészült, ami még nem a sajátja. Miért baj ez?

  1. Nem jó a mozdulat, amit gyakorol.
  2. És ami még ennél nagyobb probléma a járássegítővel járásban az az, hogy a babának nagyon nagy szüksége lenne arra a mozgásra, ami helyett a járássegítővel jár. A szabad mozgás nagyon hatékony korai fejlesztés. A járássegítő pedig komoly akadálya a szabad mozgásnak.

A járássegítővel a baba folyamatosan állatva és járatva van. Itt olvashatsz részletesen arról, hogy az állatás, járatás pontosan mivel és hogyan árt. Amit ebben a cikkben találsz az állatásról, járatásról, az mind szó szerint igaz a járássegítőre. Sőt, mivel a járássegítő használatát nem korlátozza a szülők elérhetősége (az, hogy szülőként az állatás, járatás fárasztó és fizikailag nehéz feladat), ezért a járássegítőre minden ártalom fokozottan igaz.

A járássegítő használatának gyakran látjuk azt a következményét, hogy a baba rosszul tartja a lábát járás közben. Ez járássegítőnél nagyságrendekkel gyakoribb jelenség, mint kézen fogva járatásnál. Más különbség nincsen a kettő között. Ahhoz, hogy pontosan értsd a többi (ennél még mélyebb és szélesebb körű) ártalmat, olvasd el a cikket, amit már följebb is linkeltem.


Mit tegyek, ha az én babám már használ járássegítőt?

Egyszerűen tedd el a járássegítőt, és eztán ne legyen járássegítője. Ha a babakocsiját tolná, azt fékezd be – a járni tanuló kicsiknél az ilyen egyszerű trükkök még jól működnek.

Ha téged használna járássegítőnek, azt se hagyd. Ha ő fog téged, és te lépsz vele, az járatás. Ha megfog téged, akkor két választásod van. Mindkettővel véded a babád szabad mozgását, és a kettő együtt biztosítja a te szabadságodat is a helyzetben.

  1. Szekrénnyé válsz. Azaz észreveszed, hogy hoppá, kapaszkodik beléd, és olyan szilárd és mozdulatlan leszel (a babád szempontjából), mint egy szekrény. Nem haladsz, ahogy ő haladna, és nem kapod el, ha esik. Kapaszkodhat beléd, és ha ülsz, rád is mászhat, de a biztonságáról és a haladásáról teljesen önállóan gondoskodjon.
  2. Fölveszed őt a karodba/öledbe. Ezzel váltottak az éber, letett állapotból testközelségbe, és már mehetsz is, ha menni szeretnél. Illetve élvezheti a gondoskodásodat, ha éppen belefáradt az önállóságba, és azért jött oda hozzád.

Mi számít járássegítőnek és mi nem?

Járássegítőnek számít minden kereken guruló dolog, amit a baba tolhat. Lehet ez kifejezetten járássegítőnek gyártott játék, lehet más, guruló játék, amibe belekapaszkodhat a baba. Ezen kívül ilyen hatással van rá bárki és mindenki, aki vezetgeti a babát akár kézen fogva, akár úgy, hogy a baba belekapaszkodik pl. a lábába, nadrágjába stb.

Ha más, tolható tárgyat tol, az teljesen rendben van, természetes, és nem okoz gondot. A szék, a sámli, a fellép, a nagy, fonott kosár stb. tologatása nem probléma.


Mi a különbség aközött, hogy széket tol és aközött, hogy a kerekes járgányt tolja?

Az, hogy a kerekes járgány megszalad a babával, és járásban tartja őt úgy, hogy a baba nem tartja a kontrollja alatt a járgányt. A széktologatásnál viszont elég nagy súrlódás van.

Gondolj bele, hogy annak neki kell feküdni, hogy menjen, és (éppen ezért) bármikor meg tudja állítani a baba, illetve bármikor, ha meginog vagy megáll a baba, a szék megáll. A baba tolja a széket. Amíg és amennyire tudja.

Nem úgy a gurulós járgányoknál, amiknél a kerék miatt nagyon kicsi a súrlódás, a baba kapaszkodik bele és fut utána akkor is, amikor máskülönben már megállt/elesett volna. A kerekes járgány járásban tartja a babát.