Az az ideális, ha a baba fél évig csak szopik – nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet és több szakmai szervezet is ezt ajánlja. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, kulcs az igény szerinti szoptatás. Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy

  • a baba semmi mást nem kap az anyatejen kívül,
  • minden jelre mellre kerülhet,
  • a szoptatás nincs időhöz kötve, nincs korlátozva,
  • a baba sem cumit, sem cumisüveget nem kap.

Óra nélkül – könnyedén

Az, hogy ennyire igazodunk a baba igényeihez, a mindennapokban  könnyedén és gördülékenyen működik annak ellenére, hogy nem lehet hozzá órát igazítani. A napirend jól hangzik, mert kiszámíthatóságot ígér, valójában azonban az órához igazodó babás családoknak sem kiszámíthatóbb az életük, mint azoknak, akik a babához igazodnak. Méghozzá azért, mert a napirend nem a gyerekből fakad, ezért sok idő és energia ráállítani őt erre a külső rendre – ha sikerül egyáltalán –, majd ez a rend időről időre felborul, amikor is újra ki kell alakítani.

Vannak tehát átmenetinek gondolt, ezért a kiszámíthatóságba bele nem számolt időszakok, amikor mégsem valósul meg a napirend által ígért stabilitás. És a köztük levő „beállt” időszakokban is gyakoriak a váratlan, rendkívüli események. Mert a babával az élet nem kiszámítható. A napirendet mint elvárást talán az az igény szülte, hogy a baba beilleszkedjen a szülők addigi életvitelébe; valójában azonban a baba születésével mindenképpen felborul az addig megszokott rend, és teljesen újrarendeződik a család élete.


A belső biztonság szabadsága

Ha szívesen szoptatsz igény szerint, biztatunk, hogy bátran válaszd ezt az utat! Hiszen az igény szerinti szoptatás és a babára való ráhangolódás nem összevisszaságot teremt, hanem valódi, belülről jövő biztonságot: mivel mindig tudni fogod, hogy a babádnak mire van szüksége, ő pedig megbízik benned, számít rád mint hatékony segítségre, ezért minden helyzetet megoldotok. Ha nem is tudod reggel megmondani, hogy délután négykor a babád épp szopizni fog, vagy aludni, de azt tudni fogod, hogy te ott leszel vele, és megadod neki, amire szüksége van.

Ezzel együtt egy igény szerint szoptatott babánál is kialakul egyfajta napirend, még akkor is, ha nem ragaszkodunk semmilyen szabályhoz. Nagyjából kialakul, hogy mikor szokott aludni, mikor éberebb, mikor szopizik sűrűbben, mikor ritkábban, és ezt ismerni fogod. Aztán ahogyan nő, mindig lesznek új szokások, és ez így van rendjén.

Nagy szabadságot rejt magában az a lehetőség, hogy a babához, nem pedig az órához és a napirendhez igazodsz. Sok-sok családnál működik ez, még akkor is, ha több gyermek van a háztartásban.

Hosszútávon sincsen semmilyen negatív következménye annak, ha nem tartunk be semmilyen napirendre vonatkozó szabályt, mert az állandóság, amit a gyermeked igényel, az a te jelenléted és gondoskodásod.