Millió különböző eset van.

Mégis valahogy legtöbbször arra gondolunk, hogy nem szabad a babát felébreszteni semmilyen körülmények között. Hogy azzal bajt csinálunk, ha ébresztjük, mert az alvás nagyon fontos. Én tanácsadáson ezzel találkozom a legtöbbet, hogy nem merik ébreszteni a babát vagy akár nagyobb gyereket, aki pl este 11-kor alszik el… Mert azt nem szabad. Ez egyszerűen kulturálisan kódolva van belénk, nem kérdőjelezzük meg, csak adjuk tovább, mintha megkérdőjelezhetetlen igazság lenne. Az előző generáció ránk hagyta ezt és sok más tévhitet is, mint örökséget.

Szóval érdemes megállni egy pillanatra és végiggondolni:

Miért gondoljuk ezt? Mi van mögötte? Mi a logikus, ha nem ragaszkodunk ehhez a koncepcióhoz, mint tényhez?

Talán az az egy dolog már eléggé a köztudatban van, hogy ha pici a baba és a gyarapodással gondok vannak, akkor ébreszteni szükséges. Talán ma már ez egyértelmű, hogy ha aluszékony a pici pár hetes baba, akkor ébresztgetni fontos.

1. problémakör legtöbbször 4 hónapos kor alatti babákat érint, hogy FELBORUL A BIORITMUS:

Tehát nappal alszik viszonylag sokat, sok órát egyben, de éjjel fenn van, vagy hajnal 2kor alszik el. Ilyenkor sokszor az van, hogy reggel tovább alszanak ezek a babák, akár végig durmolják a délelőttöt. És másnap megint hajnal 2ig nem alszanak be.

A bioritmus hormonális háttere 2-4 hónapos kor között alakul ki, ezért ez idő alatt ez a kényes egyensúly nagyon könnyen felborul. És nem segít az a másik tévhit sem, amivel majd még foglalkozunk, hogy csak az az alvás, ha a baba több órát egyben nélkülünk, ébredés nélkül alszik. Mert örül a család, hogy 4 órát alszik a pici délelőtt, és nem evidens, hogy ennek lehet az az ára, hogy éjjel meg fenn van. Mert célnak tartjuk a sok óra egyben alvás, mert azt gondoljuk, hogy az az egészséges, az a jó és aztán rossz alvónak is tituláljuk a babánk, ha rövideket alszik.

2. problémakör nagyobb babánál vagy kisgyereknél, akár ovisnál, akinél már nem tud teljesen megborulni a bioritmus, „csak”

ELCSÚSZIK AZ ALVÁSRITMUS: vagyis reggel mondjuk 8-9-10ig alszik és aztán este 10-11-12kor alszik csak el. Itt azt kell látni, hogy van egy nappali üzemmód, aminek a vége a reggeli ébredéstől függ. Tehát ha a nappali üzemmód mondjuk adott gyereknél 13-14 óra és reggel 9kor kel akkor könnyen lehet, hogy 11 előtt nem fog tudni elaludni este akármit csinálunk.

Persze ezt befolyásolja a nappali alvás is, hogy van-e és mikor és mennyi. Pl tipikus bölcsis-ovis probléma, hogy este nem alszik el a gyerek, pedig korán kel, mert menni kell az intézménybe. De az intézményben altatják 2-3 órát (ami miatt aztán nem tud megnőni eléggé az úgynevezett alváskésztetés – vagyis a fáradtság) és így 11kor alszik el. Aztán másnap és aztán másnap és beáll egy ilyen ritmus.

TANULSÁG

Bár a bioritmus (cirkadián ritmus) működéséről tudnánk sok részletet, ahelyett, hogy ez lett bekódolva a bőrünk alá.

Ha meg van borulva a nap, akkor mindig jusson eszedbe:

SZABAD ALVÓ GYEREKET FELÉBRESZTENI! Nem bűn. Sokszor megoldást hozhat az alvásproblémára!