Melyik fajta babasírás mit jelent? Így ismerd meg, hogy miért sír a babád!

A csapból is az folyik, hogy a baba másként sír, ha éhes, másként, ha álmos stb. És hogy szülés után pár hét alatt megtanulod, hogy melyik sírás mit jelent. Ez mítosz. Méghozzá egy olyan mítosz, ami megnehezíti, megkeseríti az újdonsült anyák életét. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Nem igazán különböznek a kisbaba sírásai. Nem, nem a sírást ismerem meg anyukaként. Hanem a helyzet egésze, a körülmények segítenek érteni, hogy mi van a gyerekkel. Aki – valljuk be – egy meglehetősen differenciálatlan „nem vagyok jól” jelzést ad. Segít még a tájékozódásban a sírás dinamikája: merre halad a sírás és milyen hatásra hogyan reagál.Valójában a baba nem tudja, hogy mi a baja. Egyáltalán nem tud különbséget tenni az egyes kényelmetlenségei, problémái között, hiszen úgy születik meg, hogy nem érti magát.

Akkor mitől és mégis hogyan különbözne a sírása?!

Felejtsd el, hogy vannak különböző sírások. Nincsenek, vagy legalábbis sokkal közelebb vagyunk a valósághoz, ha azt gondoljuk, hogy nincsenek. Figyeld a körülményeket, a dinamikát és hogy mi segít rajta, és mi nem. Innen jöhetsz rá, hogy mi a baja. Az, hogy a sírásokat próbálod megkülönböztetni, leginkább a saját magad frusztrációjára alkalmas, meg arra, hogy szégyelld magad, hogy nem megy. Teljesen fölöslegesen! Mert maga a célkitűzés téves.Misinél, a negyedik gyerekemnél már tudtam ezt. És nagyon felszabadító volt úgy babázni, hogy tudom: a sírás, az bizony sírás, és kész. Nem a sírásból fogok tudni tájékozódni. Hanem abból, hogy ha kizoomolok a sírásból, és tekintetbe veszek minden más körülményt is.

Nem véletlen, hogy ha valakinek átadom a babát, hogy kicsit ő legyen vele, akkor adok hozzá egy csomó információt is: mikor aludt, mikor evett, mire számítok vele kapcsolatban. És amikor visszakapom a babát, akkor visszakapok vele együtt egy csomó információt is: hogy mi minden történt vele, amíg nem velem volt, például aludt-e, mikor és mennyit. Ezt eléggé mindannyian önkéntelenül így csináljuk. Pontosan azért, mert ezek az információk kulcsfontosságúak a baba jelzéseinek értelmezéséhez. Ha olyan markánsan különböznének a sírások, akkor ezt miért csinálnánk? Egy – teszem azt – harmadik osztályos gyerekkel nem is adunk át efféle információkat – hiszen ő már tényleg meg tudja mondani, hogy mi a baja.

Azt mondod, hogy te márpedig hallod, hogy különböznek a babád sírásai? Szuper! Lehet ez azért, mert már nagyobb a babád, és valóban differenciáltabbak a jelzései. Lehet azért, mert tényleg van valami jellegzetesség bizonyos helyzetben a sírásában – a gyereknevelés igazán olyan műfaj, ahol minden igaz lehet, és mindennek igaz lehet az ellenkezője is. De ha kicsi a babád, akkor a legvalószínűbb, hogy arról van szó, hogy önkéntelenül minden körülményt figyelembe veszel, és így értelmezed a babádat, de ebből a folyamatból csak a sírásra figyelés az, amit tudatosan csinálsz. És ezért meg vagy róla győződve, hogy te a sírásokat különbözteted meg, valójában viszont az egész képet nézed. Szóval, nagyon jól csinálod, csak így tovább!

Mint ahogy akkor is nagyon jól csinálod, ha most azt mondod magadban: „Na, ugye!? Szerintem is totál ugyanúgy sír ez a gyerek, akármi baja is van.” Igen, ez így van. És nem kéne, hogy több fogalmad legyen arról, hogy mi a baja. Ugye, hogy eddig is minden helyzettel elboldogultál több-kevesebb próbálkozás után? Na, látod! Ennyi a feladat, semmi több. Csak így tovább! Szeretnéd, hogy folyamatosan melletted legyünk a babás mindennapokban, és támogassunk a szakértelmünkkel, tapasztalatunkkal és együttérzésünkkel?

Csatlakozz a Babával az élet VIP csoportunkhoz: