Nagyon gyakori kérdés 2-3 éves korban, hogy kell-e még a délután alvás. A mi kultúránkban és különösen Magyarországon gyakran hallhatjuk a fenyegetést, hogy nagyon rosszat teszünk a gyerekkel, ha kimarad a délutáni alvás és hogy az idegrendszerére rossz hatással van, ha már nem alszik délután. De mi igaz és tudományos ebből? Ezt járjuk körbe a cikkünkben.

Milyen idős gyereknél merül fel a délutáni alvás elhagyása?

A délután alvás elhagyása főleg 2 éves kor után merül fel. Sok kisgyerek ebben a korban nehezen alszik már el délután ás felmerül a szülőkben, hogy talán ez jel, hogy elhagyják a délutáni alvást. Sokszor a bölcsőde vagy óvoda kapcsán merül fel, mert a gyermek ott alszik viszont hétvégén a szülőkkel már nem akar délután aludni.

De mikre kell mégis figyelni, hogy el tudjuk dönteni, hogy valóban így van-e.

Attól, hogy nehéz az altatás délután és sokáig tart még nem feltétlenül arról van szó, hogy nincs már szüksége rá a gyereknek. Több oka lehet, ha elhúzódik a délután altatás:

  • Reggel későn kel, 7 óra után. Ugyanis ilyenkor egyszerűen nem tud megnőni az alvás késztetés (sleep pressure), ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a nap közepén el tudjon aludni gyermekünk.
  • Az altatás módja nem stimmel: a kultúránk ugyan tagadja, de egy 2-3 éves gyereknek is szüksége van segítségre az elalváshoz: folyó tej (szoptatás vagy cumisüvegből folyó tej, és a mozgás: babakocsi, hordozó, hinta, autó stb.) nagyon jó altató és nincs vele semmi baj, nem rossz szokás. De ezek nélkül lehet, hogy nem tud elaludni egyáltalán vagy csak nagy sokára a kisgyerek.
  • Este későn fekszik: ezzel általában együtt jár a késői kelés és a napirend csúszása is. Ördögi kör, hogy sokáig tart az altatás délután, későn alszik el és nagyot alszik, viszont utána csúszik az esti altatás is, általában fél10-10 után sikerül elaludni végre.

Ha a fenti napirend rendben van és még segítünk is a megfelelő módon (folyó tejjel vagy mozgatással) és mégsem tud elaludni, akkor már gyanakodhatunk, hogy valóban el kellene hagyni a nappali alvást.

Milyen tudományos megállapításokat érdemes figyelembe venni még?

Az amerikai és az angol alvás kutatók is megegyeznek abban, hogy 24 órában az össz alvás számít. Tehát teljesen mindegy, hogy éjjel alszik 12 órát a gyermekünk és nem alszik semmit nappal vagy éjjel 10 órát alszik és 2 órát nappal. Ha neki 12 óra az alvásigénye. Márpedig a legtöbb 2-3 éves gyereknek 10-12 óra között van az alvás igénye, ez 24 órában összesen.

Mi a helyzet más országokban? Ott is ilyen fontos a délutáni alvás a bölcsődében, óvodában?

A legtöbb nyugati intézményben, bölcsődében és óvodában már nem altatnak délután, akár 10 hónapos kortól (franciaországi adat). Van ahol persze biztosítanak választást a gyerekeknek, családoknak a délutáni alvásra, azt gondolom, hogy ez a legideálisabb dolog. Hiszen van olyan gyerek, akinek nagy szüksége van még a délutáni alvásra és anélkül nem jól funkcionál délután már. De van olyan gyerek ebben a korosztályban, akinek viszont megnehezíti az életét ez a nappali alvás és nem csak ő, de a család is sokat szenved miatta.

Honnan tudom akkor, hogy már nincs szüksége délutáni alvásra?

  • nagyon későn alszik el este (10-12 között)
  • ha kimarad az alvás, nagyon jól bírja a napot (és korábban el tud este aludni, időben elalszik este)
  • nagyon sokáig tart az altatás és nagyon későn (2-4 között) alszik el délután (a délután alvásnak valóban a nap közepén 12-2 között kellene történnie ideális esetben)
  • hétközben a bölcsődében, óvodában még alszik délután, de mikor otthon van, sehogy sem sikerül elaludnia – ez is teljesen rendben van

Mindemelett érdemes figyelni a napirendre: a normál reggeli ébredés 6-7 között van, és az esti fekvés ideje nyáron lehet 9-10 között, míg télen inkább 8-9 között.

Összefoglalás

Tehát, ha időben keltek (6-7 között) és ha sikerül elaludnia délután akkor is időben el tud aludni este (nyáron ez jelenthet 9-10 közötti, míg télen inkább 8-9 közötti elalvást), akkor jó eséllyel az altatás módja nem megfelelő számára. Érdemes kipróbálni például a csepphintát délután altatásnál, vagy menjetek sétálni alváshoz babakocsival vagy hordozóval.

És ne aggódj, akkor sem, ha nem alszik délután (és közben jól van), hiszen lehet, hogy már tényleg nincs rá szükség vagy nem minden nap.

Ha mégsem sikerül a fentiek alapján eligazodnod, akkor szükség lehet részletesebb helyzetelemzésre. Foglalj magadnak időpontot tanácsadásra: