🥱 A babáknak nem kell megtanulniuk, hogyan kell aludni. Tudják, hogyan kell. Az alvás neurokémiai folyamat (Zisapel, 2007), nem pedig viselkedésalapú.

Az alvást két mechanizmus szabályozza:

Az, hogy mikor, milyen gyakran és mennyi ideig alszunk, elsősorban a cirkadián ritmus szabályozza, amelyet a tesünk biológiai ritmusa irányít. A biológiai ritmus központja a szuprakiazmatikus magban van 🧠. Innen indul minden szerv, és minden sej ritmikus működése.

📈 A homeosztatikus nyomás vagyis az alvás késztetés azzal épül fel, hogy mennyi időt töltesz ébren, függetlenül attól, hogy milyen napszak van. Ahogy a babák nőnek, egyre hosszabb ideig képesek ébren maradni. A cirkadián ritmus – a testórád – folyamatosan ketyeg, függetlenül attól, hogy alszol vagy ébren vagy.

Ami a biológiát és a neurokémiai folyamatokat illeti, két nagy szereplő van, amikor az alvásról van szó: 🌞🌙 A melatonin egy hormon, amelyet az agyban található tobozmirigy választ ki, és bár nem indukál alvást, az ember álmosnak érzi magát tőle, és javítja is az alvás minőségét (Tan et al, 2016). A melatonin szintje este, félhomályban kezd emelkedni, majd a kora reggeli órákban kezd csökkenni, a legalacsonyabb pontját pedig napközben éri el. A másik fontos cirkadián ritmust befolyásoló hormon az alvás szempontjából a kortizol. A kortizolnak számos létfontosságú funkciója van a szervezetben. 🛌 A testünk óráját tekintve, a melatoninnal ellentétben, a kortizol legmagasabb szintjét reggel tapasztaljuk, ami az egyik oka annak, hogy felnőttként képesek vagyunk reggel fölkelni és aktívak vagyunk, inkább mint az éjszaka közepén, hiszen éjszaka alacsony a kortizolszintünk.

Amikor arról gondolkodunk, hogy a gyerekeknek kéne tudni kezelni egyedül a stresszválaszukat, fontos, hogy ne felejtsük el, hogy mi felnőttek tudjuk szabályozni mind a cirkadián ritmusunk, mind pedig a stresszválaszunk.

Ha a gyerekek bármilyen okból stresszesek lesznek, sokáig nem képesek az önszabályozásra.

😱 Bizonyos alvás tanácsadók azt állítják, hogy a babákat meg lehet tanítani aludni, elaludni önállóan. És csak akkor fognak rendesen aludni, ha megtanítjuk őket erre.

Szerencsére a biológia teljesen mást mond nekünk erről. 😴 Úgyhogy nem kell tréningezned a babád, tud aludni és fog is egyedül is, idővel.