A bioritmus, vagyis az ébrenlét és alvás rendszere úgy működik, hogy este, egy hormonkoktél indul el bennünk a sötétedés, naplemente hatására, ami felkészít bennünket arra, hogy éjszaka jön és ennek nagy részét alvással töltjük. Hajnalban pedig megemelkedik a stresszhormonszint, ami reggel a legnagyobb és felkészít minket az aktívan töltött időszakra. Ahogy telik a nap, a stresszhormonszintünk csökken, csökken mígnem este jön az újabb szürkületi hormonfröccs, hogy el tudjunk aludni és jól aludjunk éjszaka.

Min múlik az elalvás maga?

Az elalvást magát, a bioritmus segíti, de más tényezők is befolyásolják. Mikor fenn vagyunk, akkor nem csak a hormonok változnak a testünkben, hanem megnő az úgynevezett alvás késztetés is (sleep pressure angolul). Az alvás késztetés az, ami segít a testünknek és kvázi kikapcsolja, mikor már nagyon fáradt és nem jó neki, ha tovább működik pihenés nélkül.

Mi a helyzet a nappali alvással?

Az éjszaka és nappal ritmusa egyes sziesztázó kultúrákban és a gyerekeknél meg van spékelve egy (vagy több) nappali alvással. Ekkor is a hormonok és az alvás késztetés megnövekedése segítenek elaludni. A gyerekeknél még hozzá járulhat a rendszerhez az a tény, hogy az első néhány életévben szükségük lehet még plusz segítségre az elalváshoz, ami lehet a folyó tej (szopizás vagy cumisüvegből folyó tej), vagy pedig mozgás (ringatás, babakocsi, hordozó, hinta, autó stb.). Persze mi felnőttek is elalszunk a zötyögő vonaton, tehát a mozgás, mint altató megvan egész életünkön át.

De ha ez ilyen jól ki van találva, miért tart mégis két órát az altatás?

Ha nagyon elhúzódik az altatás, akkor érdemes megnézni a következőket:

  • napirend (1 alvás esetén):
    • reggeli kelés: 6-7 között
    • napközbeni 1 alvás a nap közepén 12-2 között (maximum 1-1.5 óra)
    • esti fekvés nyáron 9-10 között, télen 8-9 között
  • megfelelő altatási stratégia:
    • folyó tej (szopizás vagy cumisüvegből folyó tej),
    • vagy pedig mozgás (ringatás, babakocsi, hordozó, hinta, autó stb.)
  • alvásigény folyton változik! És sajnos nem egy perccel kevesebb minden nap. Hanem hirtelen, egyik napról a másikra, már lehet, hogy 30-60 perccel kevesebb alvásra van szüksége a 3 év alatti gyerekednek. Ettől is meg tud nyúlni az altatás, hiszen valahol túlalussza magát a gyerkőcöd.

Mi a megoldás, ha elhúzódik a nappali altatás?

Elsőre rögtön a reggeli kelés időpontját érdemes felülvizsgálni. Ahhoz, hogy a nap közepén meg tudjon nőni az alvás késztetés reggel legkésőbb 7-kor kelni kell, de az is lehet, hogy ennél korábbi kelés szükséged egy nagyobb gyereknek, akár 6 óra.

Mi van, ha korán kel, de mégis elhúzódik a nappali altatás? Ilyenkor az altatás módját is érdeme felülvizsgálni. Lehet, hogy már nagyobb 1.5-2 éves a gyerekünk és azt gondoljuk, hogy nincs szüksége nagyobb segítségre az elalváshoz, csak betesszük a kiságyba vagy mesélünk neki és összebújunk és már alszik is. De egy ekkora gyereknek sokszor nem elég ennyi, szüksége van nagyobb segítségre:

  • folyó tej (szopizás vagy cumisüvegből folyó tej),
  • vagy pedig mozgás (ringatás, babakocsi, hordozó, hinta, autó stb.)

Mi a megoldás, ha este van órákig altatás?

Ilyenkor érdemes a nappali alvást megnézni a reggeli ébredésen kívül, mert ha nappal jóóó nagyot alszik 1.5 óránál többet, akkor emiatt is csúszhat az este és nem tud 10-11 előtt elaludni.

Jó tudni, hogy az esti elalvást rengeteg tényező befolyásolja, erről itt írtam részletesen:

De akkor most ébresszem fel?

Igen, nyugodtan. Erről részletesen itt olvashatsz:

Ha mégsem sikerül előre lépni, akkor beszéljük át a helyzetet tanácsadáson: