Tényleg nem kell büfiztetni a babád! Sem felvenni függőlegesbe etetés után. Legyen szoptatott vagy tápszeres.

Mi a normális? A babád nyugodtan szopik és belealszik. Vagy cumisüveggel eteted és abba alszik bele. Nem kell megszakítanod ezt a csodás folyamatot büfiztetéssel, se éjjel, se nappal.

„Az a sok büfiztetés, amit csináltunk, éjjel-nappal!” – mondja egy anyuka sírva.

„Bárcsak hamarabb tudtam volna!” – hallom ezt a mondatot minden nap, amikor elárulom az anyáknak, hogy tudományosan bizonyított, hogy a büfiztetés hülyeség. Tulajdonképpen ezt minden anya érzi valahol legbelül.

Mindenhol azt hallod biztosan, hogy a büfiztetés milyen fontos és minden etetés közben és után kell, mert különben fájni fog a baba hasa. Sőt! Lehet, hogy már fáj is: legalábbis látsz rajta olyan jeleket, hogy húzkodja a lábát, megfeszíti magát (akár etetés során) és biztos sok a szél, azért csinálja. Lehet refluxa van. Sokat sír. Mindenki azt mondja, hogy a büfiztetéssel van a baj, nem jól csinálod vagy nem eleget.

Dr Pamela Douglas írja: „A kutatásokból tudom, hogy a babák – még ha gyakorlati gondok vannak is az etetéssel – nem nyelnek nagy mennyiségű levegőt szoptatás vagy a cumisüvegezés közben, bár gyakran ezt állítja mindenki”. A büfiztetés gyakorlata még azokból a régi elavult elképzelésekből maradt ránk, hogy órára kell etetni és nem szabad, hogy mellen elaludjon a baba, mert az rossz szokás. Pedig biológiailag pont az a normális, hogy a babák a tej és maga a szoptatás/cumin nyammogás  neurohormonális hatásainak köszönhetően nyugodt és álmos állapotba kerülnek. Pont tegnap írta nekem egy anyuka kétségbeesetten: hogy 6 hetes babája egyre hosszabban eszik cumisüvegen és most bele is alszik, valami nagy baj van! Pedig nemhogy baj van, hanem pont a normális és természetes folyamatok indultak be.

Ha hagyjuk, hogy a babák a szoptatás ( ez a szoptalvás = breastsleeping) vagy a cumisüveges etetés során aludjanak el, az nem rossz alvási szokás, hanem pont a természetes gondoskodás maga. És akkor gyűlik meg a bajunk az etetéssel és az altatással, ha nem működik ez nálunk.

Az ébredés és a rövid alvások normálisak és ezen nem segít a büfiztetés sem. A gyerekek évekig ébrednek éjjel és lehet, hogy nappal is csak rövideket alszanak. Ez a normális alvásfejlődés része. A büfiztetés viszont megszakítja ezeket a természet által jól kitalált folyamatokat és utána sírás van és sokkal nehezebb elaltatni vagy visszaaltatni a babát.

Az alvás során, amikor felületesebb alvásba kerül a baba, az aktiválja a bélrendszert és nem fordítva. Ezért előfordulhat, hogy a baba puffad vagy büfizik, nyögdécsel az éjszaka folyamán. A bél olyan, mint egy második agy, és amikor a baba felébred, gyakran a bélrendszer is beindul. Ezt nem kell sem megelőznöd, sem kezelned. Illetve ha ez történik csak nyugodtan tedd mellre igény szerint vagy adj neki cumisüvegből tejet a következő módon:

Utóirat: ha te úgy érzed nektek jó a büfiztetés és beválik mint stratégia, akkor ez az írás nem neked szól.

https://www.pameladouglas.com.au/post/you-dont-actually-need-to-burp-your-baby-or-hold-baby-upright-after-feeds

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2736282/Sleeping-dark-room-comfort-burping-developing-sleep-pattern-baby-just-6-MYTHS-busted-GP-infant-expert-caring-newborns.html

https://www.researchgate.net/publication/262941149_A_randomized_controlled_trial_of_burping_for_the_prevention_of_colic_and_regurgitation_in_healthy_infants

https://www.researchgate.net/publication/264288468_Optimizing_parent-infant_sleep_from_birth_to_6_months_A_new_paradigm